Kruche ciasteczka na choinkę, to świąteczny przysmak, który uszczęśliwi małych i dużych ciastkożerców. Pięknie prezentują się na drzewku, a do tego można po nie sięgnąć w dogodnej dla siebie chwili. Można je udekorować swoimi ulubionymi dodatkami, ja dziś proponuję czekoladę 🙂 Kruche ciasteczka pachną cynamonem i miodem, są lekkie i pyszne. Polecam je upiec z dziećmi, to będzie świetna, a do tego smaczna zabawa 🙂
Ostatnio miałam przyjemność piec takie ciasteczka w przedszkolu mojej córki. To było świetne, dzieci z radością wałkowały ciasto i w ogromnym skupieniu wycinały z niego ciasteczka. A najlepsze było dekorowanie upieczonych ciasteczek – każdy mógł je ozdobić zgodnie z własną fantazją.
Kruche ciasteczka na choinkę – przepis:
Składniki na ok 60 małych ciasteczek:
Ciasteczka:
3 szkl. mąki,
200g masła lub margaryny,
4 żółtka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki cukru waniliowego,
4 łyżki cynamonu,
6 łyżek płynnego miodu,
Polewa:
100 g mlecznej czekolady,
50 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie dodaj do niej masło i całość posiekaj nożem.
- Zrób w cieście dołek i dodaj do niego żółtka, mód i cukier waniliowy. Cisto ręcznie ugniataj, powstanie elastyczna kula, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum pół godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość pół milimetra i powycinaj ciasteczka.
- Ciasteczka wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zrób w ich dziurkę słomką i piecz przez ok 10 minut w 160ºC.
- Ostudzone ciasteczka można ozdobić czekoladą rozpuszczoną w śmietanie w kąpieli wodnej*.
Kruche ciasteczka na choinkę – rady:
Świąteczne ciasteczka smakują wybornie z czekoladą, ale równie dobrze możesz je polukrować** i posypać ulubionymi dodatkami.
Cukier waniliowy śmiało można wymienić na kilka kropelek ekstraktu z wanilii. Piekłam te ciasteczka zarówno z cukrem waniliowym, jak i ekstraktem – nie wyczułam znaczącej różnicy w smaku po dokonaniu zamiany składników. Piszę to, bo część Czytelników unika białego cukru 🙂
Co to jest kąpiel wodna?!*
Na mały garnek lub rondelek z wodą nakładamy szklaną lub metalową miskę. Ważne jest, aby miska nie dotykała wody w garnku/rondelku.
Włączamy palnik na minimalną moc.Gotująca woda będzie ogrzewać naczynie w którym będziemy rozpuszczać czekoladę w śmietanie. Pamiętajmy o mieszaniu polewy – gdy stanie się gładka będzie gotowa do użycia.
Lukier królewski – idealny do malowania wzorków**
Jeśli planujesz ozdobić ciasteczka wzorkami, to polecam Ci lukier królewski, który jest idealny do “rysowania” po ciasteczkach, czy pierniczkach. Poniżej przedstawiam przepis.
Składniki:
2 białka,
20 dkg cukru pudru
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę.
Nie przestając ubijać stopniowo dodawać lukier.
Gęsty lukier przełożyć łyżką do rękawa cukierniczego lub siatki zwiniętej w rożek z wyciętym malutkim otworem.
Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem – możemy je później posypać kokosem lub innymi dekoracjami.
Tym postem dołączyłam do akcji Blogrudzień
To wspólna inicjatywa Blogerek – odpowiednik blogowego kalendarza adwentowego, tyle, że trwa do końca grudnia i ma przerwę świąteczną na “prawdziwe życie” 🙂 W trakcie trwania akcji przeczytasz wiele wartościowych wpisów i poznasz masę cudownych kobiet!
Poniżej “Rozkład Jazdy świątecznych artykułów” – dowiesz się kiedy, gdzie i jakie teksty zostaną opublikowane:
Prezent pod choinkę od Zjem Cię 🙂
U nas na święta też królują kruche ciasteczka. Nie pierniki, a kruche właśnie. Z czekoladą i kolorową posypką. Uwielbiamy!
Wyglądają przepięknie i nawet nie wiesz jak bardzo mam na nie teraz ochotę 😀
Wyglądają obłędnie! Przepis też wydaje się bardzo prosty – jeśli tylko będę miała czas to chętnie z niego skorzystam 🙂 A miałam szukać przepisu na ciasteczka na choinkę także prawdopodobnie to będzie właśnie ten <3
Muszą być mega smaczne 🙂 Przyznam, że dawno nie bawiłam się lukrem królewskim. Może dam radę coś ozdobić nim w tym roku.
Wyglądają naprawdę smacznie. Może skuszę się i w tym roku zamiast tradycyjnych pierniczków zrobię takie ciasteczka? A może i to i to. I dziękuję za przepis na lukier. Dotychczas do cukru dodawałam wodę. Teraz zrobię z białka 🙂
Ciasteczka z cynamonem i miodem, coś wspaniałego! Na pewno smakują obłędnie. Ech, planowałam w tym roku upiec właśnie kruche ciasteczka, niestety choroba synka pokrzyżowała mi wszystkie plany 🙁
Uwielbiam takie przepisy – najlepsze w nich jest to, że ciasteczka można robić spontanicznie, bo składniki są raczej zawsze w kuchni.
W tym roku robiłam pierniczki, ale za rok może właśnie będą to Twoje kruche ciasteczka 🙂
takie ciasteczka mają magiczną moc znikania przed świętami 😉
W tym roku jakoś mi było nie po drodze z pierniczkami i świątecznymi ciasteczkami, ale mam nadzieję, że za rok już się poprawię ?
Na choinkę już nie dam rady ? ale do ręki z chęcią sprawdzę jak smakują ?
Wyglądają smacznie, choć na choinkę się już nie przydadzą, to do zjedzenia przy porannej kawce na pewno 🙂
Wyglądają prze-py-sznie! <3
Upiekłam! Przepyszne i bardzo proste 🙂
Cudownie, bardzo się ciesze, że smakowały <3
Takie ciasteczka są swietne nie tylko na świeta 🙂
Bardzo lubię kruche ciasteczka z czekoladą ? nie wiedziałam nigdy niczego na choince, odkąd jestem mamą… Biorąc pod uwagę zapędy dzieci do słodyczy, chyba nie byłby to dobry pomysł – póki co ? starsza pyta, czy może coś słodkiego po obiedzie, młodsza bez względu na porę dnia idzie sobie sama, a potem huk i płacz, bo mama zabroniła ?
Ja nie daje dzieciom codziennie słodyczy, więc w Święta mają niezłą “radochę” ze zrywania ciastek z choinki. 3 dni takie ciastka wiszą na drzewku, później zostają już tylko tasiemki na których wisiały 🙂