sałatka a'la Cezar

Sałatka a’la Cezar z książki „Schudnij bez diety” (recenzja)

Sałatka a’la Cezar pochodzi z książki „Schudnij bez diety. Życie bez liczenia kalorii”Agaty Lewandowskiej. Ta pozycja tak mnie zaciekawiła, że postanowiłam się z Wami podzielić jednym z przepisów, jaki tam znalazłam. Sałatka jest pyszna, kolorowa i bardzo objętościowa. To idealne propozycja na aktualne upały. Jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę, a sytość pozostaje na długo.

Continue Reading

Co jeść i pić w prawdziwe upały l Przepisy

Co jeść i pić w upały?

Latem, gdy temperatura sięga zenitu każdy z nas zastanawia się czym ugasić pragnienie? Szukamy też prostych przepisów na dania i przekąski, które nie wymagają dużego nakładu pracy. Tu z pomocą przychodzą domowe lody (łatwiejsze, niż się z pozoru wydaje), naturalne wody smakowe oraz chłodniki.

Continue Reading

turecki ayran

Ayran – gasi pragnienie i smakuje

Ayran to napój rodem z Turcji. Doskonale gasi pragnienie, świetnie smakuje, a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Potrzebujesz jedynie trochę wody, jogurtu i soli. Dodatkowo to świetny dodatek do wszelkich pikantnych i ostrych dań.

 

Continue Reading

Słodkie lody z awokado

Lody z awokado – 3 składniki do szczęścia

Lody z awokado są słodkie, kremowe i bardzo smaczne. Awokado nadaje im aksamitnej tekstury i wzorowo chłonie słodki smak banana. Całość delikatnie łamie sok z cytryny. Jeżeli nie lubisz awokado, to koniecznie spróbuj tego przepisu! Smak awokado nie jest tu wyczuwalny. Zakochasz się w tych lodach, bo są niemoralnie dobre i szybkie!

Continue Reading

zupa szparagowa na rosole

Zupa z białych szparagów i ziemniaków

Zupa z białych szparagów i ziemniaków, to lekka i pyszna zupa, którą już teraz możemy się raczyć, bo właśnie rozpoczął się sezon na szparagi. Zupa jest prosta, aksamitna i pyszna. A do tego ugotowana w duchu Zero Waste, bo nic się w niej nie marnuje, nawet obierki.

Continue Reading

Spaghetti z pomidorów z puszki

Szybkie spaghetti z pomidorów – obiad w kwadrans

Szybkie spaghetti z pomidorów z puszki lub świeżych, uratuje Cię, gdy nie będziesz miała czasu na gotowanie. Danie jest aromatyczne, pyszne, sycące i bardzo proste. Polecam je na upały, gdy każda sekunda spędzona przy kuchence jest na wagę złota. To też świetny pomysł na świeże pomidory, które są już moooocno dojrzałe.

 

Continue Reading

Wegański twarożek

Twarożek z tofu – wiosenny i pyszny

Twarożek z tofu, to lekka i smaczna propozycja na smarowidło do kanapek. Zrobisz go w 1-ną minutę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, można też nim napełnić świeżą paprykę i zjeść na śniadanie, czy kolację. W smaku i konsystencji jest bardzo zbliżony do klasycznego twarogu z mleka.

 

Continue Reading

Śliwkowy mazurek

Mazurek śliwkowy

Mazurek śliwkowy, to tradycyjne ciasto z czekoladową masą z suszonych owoców. Jest bardzo prosty, smaczny i zdobny. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tego przysmaku. Zobacz sama, jaki jest piękny i łatwy w wykonaniu.

 

Continue Reading

Warzywny pasztet

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy to wspaniałe warzywne danie. Nazywany jest też warzywną mielonką. Idealny na obiad, ale również jako dodatek do kanapek. Pyszny na ciepło i na zimno.

Continue Reading

Jogurt naturalny przepis

Jak zrobić jogurt naturalny?

Jak zrobić domowy jogurt i to od razu litr? Wystarczy świeże mleko i odrobina jogurtu, który będzie starterem dla przyszłej produkcji. ‘Wszystkie składniki miesza się razem i już. Jogurt praktycznie robi się sam, my tylko musimy chwilę poczekać, aż będzie gotowy

Continue Reading

Oponki z twarogu

Oponki serowe bez drożdży- szybki smak karnawału

Na zakończenie karnawału zapraszam na oponki serowe bez drożdży, za to z sodą oczyszczoną. Robi się je ekspresowo, nie ma tu zbędnego czekania. Wszystkie składniki łączy się ze sobą i od razu smaży. Są pulchne, mięciutkie, słodkie i obłędnie dobre. Polecam je wszystkim łasuchom 😀

Continue Reading

Domow pączki

Oszczędne pączki – pyszne, puszyste i z obwódką

Oszczędne pączki, to pozycja obowiązkowa w Tłusty Czwartek. Są domowe, słodkie, dobrze wyrośnięte i puszyste. Przepis skroiłam, tak, aby każdy, nawet nowicjusz mógł je z powodzeniem wykonać. Dowiesz się, jak je smażyć, aby nie były opite tłuszczem i miały obwódkę 🙂

Continue Reading