Choinka z ciasta francuskiego i Nutelli – to szybki przepis na efektowne ciasto bez formy. Zrobisz je w 5 minut + czas pieczenia. Prostota, super efekt i niesamowity smak przemawiają za tym wypiekiem. Polecam wszystkim, którzy lubią czekoladę i łatwe przepisy.
Ten przepis jest typowo Zero Waste – tu nic się nie marnuje. Wykorzystuje się nawet skrawki ciasta, które zostają po wycięciu choinki. Zerknij do rad pod przepisem – jeśli masz w domu otworzoną maskę makową, krem czekoladowy lub nadmiarową czekoladę!
Choinka z ciasta francuskiego i Nutelli – przepis:
Składniki:
- 2 opakowania schłodzonego ciasta francuskiego (każde po 275g)
- 1 opakowanie Nutelli (230g)
- garść posiekanych orzechów (u mnie laskowe)
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Dwa płaty ciasta francuskiego wyjmij z lodówki. Połóż je na sobie i wytnij z nich kształt choinki (duży trójkąt z małą nóżką). Następnie szybko jeden z płatków połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj Nutellą. Całość posyp orzechami i przykryj pozostałym płatem ciasta.
- Ponacinaj ciasto tak, aby środek (pień choinki) pozostał nietknięty. Powstałe gałązki poskręcaj kilka razy wokół własnej osi.
- Niewykorzystane resztki ciasta francuskiego zagnieć w kulę, rozwałkuj w kształt prostokąta, posmaruj resztką Nutellą i zwiń w rulon. Całość pokrój w jednocentymetrowe krążki.
- Choinkę i ślimaki posmaruj rozbełtanym jajkiem, a następnie włóż na 15-17 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C (grzanie góra-dół).
Poniżej przepisu znajdziesz dokładną fotorelację z przygotowywania tej smacznej choinki.
Choinka z ciasta francuskiego i Nutelli – rady:
Zamiast Nutelli możesz wykorzystać ulubiony krem czekoladowy lub 3 tabliczki mlecznej czekolady. Rozpuść je w kąpieli wodnej i możesz nimi posmarować ciasto.
Jeśli masz w domu napoczętą maskę makową i zero pomysłu co z niej zrobić poza makowcem, to polecam Ci ją dodać, jako nadzienie do naszej choinki.
.
Zobacz też inne świąteczne przysmaki:
Nie lubisz marnować jedzenia?
Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. Znajdziesz w niej moc kulinarnych porad i trików na odświeżanie jedzenia oraz ponad 100 przepisów na dania z tego co masz w domu.
Zachęcam też do zapisania się na smacznego Newslettera ⇓⇓⇓
Dziękuję, że doczytałaś do końca ten post. Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji, to zapraszam Cię również na Fanpage Zjem Cię na Facebooku,Instagramie lub do Zamkniętej Grupie Kulinarnej
Pozdrawiam smacznie
Anna Lena
ze Zjem Cię!
Wygląda smakowicie. Robiłam coś podobnego, ale była to wersja z makiem.
Dokładnie, tu można kombinować z nadzieniem: może być makowe, z roztopionej czekolady, itp. 🙂 Pozdrawiam smacznie 🙂
Ciasto wygląda bardzo efektownie 🙂 co roku zastanawiam się co przygotować moim dzieciom, bo nie przepadają za wypiekami. Ta choinka była strzałem w dziesiątkę. Uwielbiają nutellę, więc bardzo im smakowało. Byli też zachwyceni kształtem ciasta. Bardzo pomysłowy przepis i jak widać sprawdza się nawet w trudnych przypadkach 🙂
Bardzo się cieszę, że wszystkim smakowało, a zwłaszcza dzieciom 🙂 Wszystkiego dobrego w nowym roku 🙂
Ja robiłem wersję ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi, wtedy jest bardziej kolorowo i wygląda jak choinka, ale przepis z Nutellą… na pewno choineczka jest smakowita 🙂 Ślinię się na samą myśl, no i jest prześlicznie. Jedyny mankament jest taki, że nie opłaca się robić małej choinki, a normalna wchodzi tylko do opakowania po pizzy (jak już trzeba ją gdzieś przewieźć). Niemniej jednak, to nie głupi pomysł aby zrobić imprezkę przy ekologicznych i ekonomicznych opakowaniach. Mówisz gościom, że jesteś eko, a potem nie zmywasz tylko wyrzucasz :D:D
Choinka idealny pomysł na następne świeta 🙂