Granola z patelni czyli domowe Musli Crunchy

Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy, to pyszny, słodki i chrupiący pomysł na śniadanie. Można ją podawać z jogurtem naturalnym, mlekiem lub świeżymi owocami. Jej zrobienie zajmie Ci tylko kilka minut. Wystarczy na patelni rozpuścić olej kokosowy, następnie podprażyć na nim płatki owsiane i orzechy. Następnie dodaje się pozostałe składniki, które szybko się karmelizują i gotowe.

Granola z płatków owsianych to też świetna przekąska, która w okamgnieniu znika ze słoika 🙂 Koniecznie jej spróbuj i daj mi znać, czy przypadła Ci do gustu?


Granola z patelni (czyli domowe Musli Crunchy) – Przepis:

Składniki na 1 duży słoik:

  • 1 szklanka płatków owianych
    omowe Musli Crunchy
     
  • ½ szkl. ulubionych orzechów
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/3 szkl. nasion słonecznika
  • 1/3 szkl. suszonej żurawiny
  • ½ szkl. suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 duża łyżka miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Posiekaj śliwki i orzechy na średniej wielkości kawałki.

  2. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i dodaj do niego płatki owsiane i orzechy. Całość mieszaj przez około 5 minut na średnim ogniu – do lekkiego zarumienia się składników.

  3. Następnie zmniejsz gaz pod patelnią na minimum i dodaj pozostałe składniki: słonecznik, żurawinę, śliwki, cynamon oraz miód. Całość często mieszaj i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut do skarmelizowania się miodu.

Wystudzoną i chrupiącą granolę przesyp do słoika i zakręć. Można ją w ten sposób przechowywać nawet kilka miesięcy. Ale i tak pewnie szybciej zniknie…


cynamonowa granola
Granola z patelni – prosta i smaczna cynamonowa granola

Granola z patelni (czyli domowe Musli Crunchy) – rady:

Bakalie – możesz użyć ulubionych, polecam suszone śliwki i morele oraz orzechy nerkowca, włoskie i laskowe.

Miód – śmiało zamień na syrop klonowy, jeśli tak wolisz.

Piekarnik – polecam Ci też granolę z piekarnia. Od tej różni się tym, że wszystkie składniki łączy się ze sobą i zapieka w pierniku bez użycia tłuszczu.

omowe Musli Crunchy
Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy

Zobacz też inne śniadaniowe przepisy:

Lnianka
Siemianka – czyli keto owsianka bez płatków owsianych
Naleśniki budyniowe bezglutenowe
Pyszne i szybkie naleśniki budyniowe czekoladowe
Ile gotować jajko w koszulce
Jajko w koszulce – eleganckie śniadanie

Nie lubisz marnować jedzenia?

Zdarza Ci się wyrzucić czerstwe pieczywo?

Szukasz pomysłu na dania z tego co aktualnie masz w lodówce?

 A może zastanawiasz się co można bezpiecznie zamrozić lub zjeść po terminie?

Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. Znajdziesz w niej moc kulinarnych porad i trików na odświeżanie jedzenia oraz ponad 100 przepisów na dania z tego co masz w domu.

 

Zachęcam też do zapisania się na smacznego Newslettera ⇓⇓⇓

Zapis na Newslettera www.Zjem-Cie.pl

Dziękuję, że doczytałaś do końca ten post. Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji, to zapraszam Cię również na Fanpage Zjem Cię na Facebooku,Instagramielub do  Zamkniętej Grupie Kulinarnej

Pozdrawiam smacznie

Anna Lena 

ze Zjem Cię!

(Odwiedzono 3 953 razy, 1 wizyt dzisiaj)

5 Replies to “Granola z patelni czyli domowe Musli Crunchy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *