Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy, to pyszny, słodki i chrupiący pomysł na śniadanie. Można ją podawać z jogurtem naturalnym, mlekiem lub świeżymi owocami. Jej zrobienie zajmie Ci tylko kilka minut. Wystarczy na patelni rozpuścić olej kokosowy, następnie podprażyć na nim płatki owsiane i orzechy. Następnie dodaje się pozostałe składniki, które szybko się karmelizują i gotowe.
Granola z płatków owsianych to też świetna przekąska, która w okamgnieniu znika ze słoika 🙂 Koniecznie jej spróbuj i daj mi znać, czy przypadła Ci do gustu?
Granola z patelni (czyli domowe Musli Crunchy) – Przepis:
Składniki na 1 duży słoik:
- 1 szklanka płatków owianych
- ½ szkl. ulubionych orzechów
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/3 szkl. nasion słonecznika
- 1/3 szkl. suszonej żurawiny
- ½ szkl. suszonych śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 duża łyżka miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie:
Posiekaj śliwki i orzechy na średniej wielkości kawałki.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy i dodaj do niego płatki owsiane i orzechy. Całość mieszaj przez około 5 minut na średnim ogniu – do lekkiego zarumienia się składników.
Następnie zmniejsz gaz pod patelnią na minimum i dodaj pozostałe składniki: słonecznik, żurawinę, śliwki, cynamon oraz miód. Całość często mieszaj i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut do skarmelizowania się miodu.
Wystudzoną i chrupiącą granolę przesyp do słoika i zakręć. Można ją w ten sposób przechowywać nawet kilka miesięcy. Ale i tak pewnie szybciej zniknie…
Granola z patelni (czyli domowe Musli Crunchy) – rady:
Bakalie – możesz użyć ulubionych, polecam suszone śliwki i morele oraz orzechy nerkowca, włoskie i laskowe.
Miód – śmiało zamień na syrop klonowy, jeśli tak wolisz.
Piekarnik – polecam Ci też granolę z piekarnia. Od tej różni się tym, że wszystkie składniki łączy się ze sobą i zapieka w pierniku bez użycia tłuszczu.
Zobacz też inne śniadaniowe przepisy:
Nie lubisz marnować jedzenia?
Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. Znajdziesz w niej moc kulinarnych porad i trików na odświeżanie jedzenia oraz ponad 100 przepisów na dania z tego co masz w domu.
Zachęcam też do zapisania się na smacznego Newslettera ⇓⇓⇓
Dziękuję, że doczytałaś do końca ten post. Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji, to zapraszam Cię również na Fanpage Zjem Cię na Facebooku,Instagramielub do Zamkniętej Grupie Kulinarnej
Pozdrawiam smacznie
Anna Lena
ze Zjem Cię!
Jestem zwolenniczką robienia własnej granoli 😉 Mamy pewność co jest w środku, a niestety nie każda sklepowa granola ma dobry skład…
Dokładnie – robiąc ją sami możemy dodać ulubione dodatki.
super pomysł na granolę, z pewnościa spróbuję
Będzie mi miło i już teraz życzę smacznego 🙂
świetny przepis na granolę 🙂