Siemianka lub lnianka, to pyszna
owsianka bez płatków owsianych za to z siemieniem lnianym. Jest
bardzo smaczna, ma lekko orzechowy smak i w konsystencji przypomina
budyń. W połączeniu z orzechami i owocami stanowi pyszny i sycący
posiłek. Polecam dla małych i dużych smakoszy!
Bardzo lubię ten przepis za jego uniwersalność – wystarczy zamienić mleko krowie na kokosowe i już mamy roślinne śniadanie. Koniecznie spróbuj!
Nasiona lnu to bogactwo błonnika i kwasów tłuszczowych. Korzystnie wpływają na: trawienie, perystaltykę jelit oraz stan skóry i włosów. Same zalety.
Siemianka – przepis:
Składniki na 1 porcję:
ok 250 – 350 ml gorącego mleka krowiego lub roślinnego (ja dałam 310 ml),
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
1 suszona śliwka,
1 łyżka otrąb owsianych (opcjonalnie),
5 migdałów,
Przygotowanie:
Siemienie lniane zalej gorącym mlekiem i dodaj suszoną śliwkę oraz otręby. Całość przykryj talerzem i odstaw na 20 minut.
Po tym czasie zblenduj masę. Dodaj do niej migdały i serwuj jeszcze ciepłą.
Siemianka – rady:
Lniankę możesz przygotować zarówno na mleku krowim, roślinnym, jak i na wodzie.
Dodatek suszonych lub świeżych owoców, a także orzechów genialnie wpływa na jej smak.
Mielone siemię lniane można wykorzystać jako zamiennik jajka w potrawach, wystarczy wymieszać ze sobą 1 łyżkę zmielonego siemienia z 3 łyżkami wody i odstawić na kwadrans do lodówki.
Cytując Poradnik Zdrowie: Len wykazuje właściwości prozdrowotne przy dawce 10 g dziennie. Nie powinno zjadać się go więcej niż 50 g każdego dnia. Pamiętaj, aby przy okazji spożywania lnu zwiększyć ilość wypijanych płynów.
Świetne śniadanie ? Coś pomiędzy budyniem a puddingiem. Będzie od dziś często mi towarzyszyć ?
Dziękuję – też uwielbiam smak tej siemnianki 🙂 Taka prosta rzecz, a tak wybornie smakuje 🙂
Pychotka ja jezcze dodalam swieze malinki dziekuje za przepis?
Z malinkami to już klasa sama w sobie 🙂