Chleb z kaszy gryczanej jest moim najnowszym śniadaniowym odkryciem. Doskonale smakuje zarówno ze słodkim dżemem jak i wędliną. Nie dość, że szybki, to jeszcze smaczny i wartościowy. Nie dominuje w nim aromat kaszy, co jest dla wielu z Was istotne. Chleb gryczany jest puszysty, lekki i bardzo łatwy w przygotowaniu. Dzięki czarnuszce i nasionom słonecznika jest aromatyczny i delikatnie chrupiący. Chleb z kaszy gryczanej niepalonej na drożdżach, to świetna alternatywa dla osób, które szukają pieczywa z innej mąki niż pszenna.
Lubię piec, nie tylko ciasta. I dlatego często w weekend serwuje domowe bagietki, eksperymentuję też z chlebem na zakwasie. Dlatego na Blogu Zjem-Cię.pl znajdzie się też miejsce dla domowego pieczywa 🙂 A dziś swój debiut ma tu chleba gryczany, zapraszam do lektury i wspólnego pieczenia 🙂 .
Chleb z kaszy gryczanej (Bezglutenowy) – przepis
Składniki:



200g kaszy gryczanej niepalonej (jasnej),
50g mąki ziemniaczanej,
240 ml letniej wody,
7 g drożdży instant (w proszku),
2 łyżki syropu z agawy lub zwykłego cukru,
1 łyżka zmielonej czarnuszki,
2 łyżki słonecznika (jedna do ciasta, a druga ozdoby),
płaska łyżka soli
Przygotowanie:
1. Kaszę mielimy na mąkę. Ja do tego celu użyłam poczciwego młynka do kawy.
2. W dużej misce mieszamy ze sobą: letnią wodę, słodziwo i drożdże – odstawiamy na 15 minut.
3. Następnie do naczynia z rozpuszczonymi drożdżami dodajemy pozostałe składniki: zmieloną kaszę gryczaną, mąkę ziemniaczaną, sól, czarnuszkę i 1 łyżkę ziaren słonecznika. Całość mieszamy łyżką, konsystencja masy powinna przypominać gęste ciasto naleśnikowe.
4. Ciasto przekładamy do sylikonowej foremki (10×24 cm), posypujemy 1 łyżką słonecznika, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
5. Chleb gryczany pieczemy w 180ºC (grzałka góra-dół) przez około 30 minut – do suchego patyczka. Lekko przestudzony chleb wyjmujemy z formy.
I gotowe, łatwe, prawda?:)
Chleb z kaszy gryczanej – Rady:



Zamiast mielić kaszę gryczaną możesz użyć gotowej mąki gryczanej, ale wtedy przesiej ją przed dodaniem do ciasta. Dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste.
Czarnuszki nie musisz mielić, ale ten zabieg sprawi, że nasiona oddadzą więcej zdrowotnych właściwości. Jeśli za nią jednak nie przepadasz, to wymień ją na siemienie lniane.
Jeśli unikasz białego cukru, a nie masz pod ręką syropu z agawy, to śmiało możesz dodać miód lub syrop klonowy. Drożdże nasycą się nimi 🙂
Chleb gryczany możesz upiec też w zwykłej metalowej lub aluminiowej formie. Sugeruję jednak wtedy formę posmarować olejem i oprószyć mąką i dopiero wtedy wylać do niej ciasto. Jednak najwgodniejsze będzie zastosowanie papieru do pieczenia – rozważ to 🙂
A z czym zjeść chleb z kaszy gryczanej?



Konfitura z mirabelek – słodka i bardzo szlachetna w smaku



Pasta z makreli – pyszna i sycąca



Hummus – klasyk w ostrej odsłonie



Pasta z ciecierzycy – lekka pasta dla zabieganych
Muszę spróbować. Mam białą kaszę gryczaną, ale jej smak nie przypadł mi do gustu… Może w chlebie będzie lepiej 😉
Zawsze mozna sprobowac, aby wyrobic wlasne zdanie ?
Akurat nie lubię kaszy gryczana, ale dla jej miłośników fajna opcja.
Jesli ktos nie przepada za gryka, to odradzam? Jak zrobie cos bardziej klasycznego, to dam znac ?
I do tego maselko, herbatka, konfitura… I sniadanko udane;)
I jeszcze podane do lozka?
Uwielbiam kaszę gryczaną, ale chleba z niej jeszcze nie jadłam 😉 Chętnie wypróbuję 😉
To bedzie mila odmiana dla pszennego chleba, ktory rowniez jest smaczny?
Nigdy jeszcze nie robiłam własnego chleba 🙂 można pora wypróbować 😀
O, to trzymam kciuki za swoj pierwszy wlasny wypiek ?
Czytałam już o tym chlebku i mam zamiar go zrobić. Tylko w innych przepisach trzeba było moczyć kaszę dość długo chyba Twój przepis jest prostszy zwłaszcza jeśli użyje się maki gryczanej ?
W tym przepisie nie moczymy kaszy, bo ja mielimy na make. I dla przyspieszenia calego procesu stosujemy drozdze ?
Przepis bardzo chętnie przygarniam, bo takiego chleba nie miałam okazji jeszcze piec, jestem przekonana, że będzie nam smakował. 🙂
Chętnie wypróbuję Twój przepis ? a kasza gryczana ciemna, palona myslisz ze sie sprawdzi czy tylko biala..?
Tylko biała, piekłam kiedyś z ciemnej i to było nieporozumienie 🙂
Chętnie wypróbuję Twój przepis ? A czy kasza gryczana ciemna, palona sprawdzi się czy tylko biała..?
Tylko biała, piekłam kiedyś z ciemnej i to było nieporozumienie 🙂
To jeden z naszych ulubionych chlebów <3 Kochamy wszystko co gryczane 🙂
ja właśnie zrobiłem przepyszny do tego swoja wedlinka którą też robie i jest cool
Łał, to już kulinarny raj – własny chleb i wędlina. Brawo TY! 🙂 <3