Zupa z cukinii z serem pleśniowym, to świetny sposób na wykorzystanie zarówno młodej, jak i tej przerośniętej cukinii. Jest delikatna w smaku i niezwykle lekka, świetnie nadaje się na pierwsze danie. Często podaje ją z niebiskim serem i miętą. Dzięki temu danie cieszy oko, ale też wybornie smakuje. A przy okazji to też doskonała odpowiedź na pytanie: Co można zrobić z przerośniętej cukinii?
Zapraszam do wspólnego gotowania i dzielenie się ze mną efektami swoich kulinarnych poczynań na Fan Page Bloga lub w Kulinarnej Grupie na FB 🙂
Zupa z cukinii z serem pleśniowym – przepis:
Składniki:
1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego,
1,5 dużej przerośniętej cukinii lub 4 młode i jędrne okazy,
2 poszatkowane cebule,
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
4 łyżki masła,
1 małe opakowanie sera z niebieską pleśnią (ok 50g),
sól i pieprz do smaku,
kilka listów mięty
Przygotowanie:
- Młodą cukinie pokrój w kostkę. A jeśli masz do dyspozycji przerośnięty egzemplarz, to należy go wcześniej obrać ze skórki i wypestkować.
- Na patelni rozpuść tłuszcz, dodaj cebulę i czosnek – delikatnie podduś. A następnie dodaj cukinię. Całość podgrzewaj przez 3 minuty, pamiętając o częsty mieszaniu. Warzywa mają się tylko delikatnie zarumienić.
- Rosół/bulion podgrzej, wrzuć do niego podsmażone wcześniej warzywa i dopraw solą oraz pieprzem. Całość gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.
- Na koniec zupę zmiksuje na gładki krem, ozdób posiekaną miętą oraz serem. I tym sposobem zupa z cukinii z serem pleśniowym jest już gotowa 🙂
Zupa z cukinii z serem pleśniowym lubi towarzystwo grzanek z chleba gryczanego 🙂
Prawda, że łatwe?:)
Lubię ten przepis za jego prostotę, ale też za to, że dzięki niemu wiem co można zrobić z przerośniętej cukinii? Dzięki temu nic się nie zmarnuje w naszej kuchni, a my zjemy coś pysznego.
Zupa z cukinii z serem pleśniowym – rady:
Przerośniętą cukinię najwygodniej czyści się z nasiona łyżką. W tym celu należy ją przeciąć na pól i łyżką wyskrobać ze środka miąższ z nasionami. Młoda cukinia ma malutkie i miękkie nasiona, więc nie ma potrzeby aby się ich pozbywać. To też przy okazji oszczędność czasu dla nas 🙂
Jeśli nie masz pod ręką niebieskiego sera pleśniowego, to śmiało możesz go zastąpić pokruszoną fetą. Będzie pysznie, zobaczysz 🙂
Mięta do Ciebie nie przemawia? OK, możesz ją zastąpić listkami świeżej bazylii.
Zobacz też inne pomysły na cukinię:
Naleśniki z farszem mięsno-warzywnym
Keks z cukinią i paroma jeszcze warzywami 🙂
Dostałam od Babci 3 wielkie sztuki. Placki już były, zapiekanka była – teraz czas na zupę! Bardzo dziękuję za przepis, skorzystam, zwłaszcza, że ser pleśniowy kocham!
Mimo, że za cukinią nie przepadam, zupą bym nie pogardziła!
Ser pleśniowy musi nadać pysznego aromatu 🙂
Nowe wykorzystanie ukochanego warzywa, cudownie! 😀
Nie jadłam jeszcze nigdy takiej zupy ale z chęcią jej spróbuję. Pozdrawiam
Wygląda przepysznie. Uwielbiam wszelkie dania z cukinii – ciasto albo placuszki też są cudowne 🙂
Jakoś te sery mnie odpychają, ale cukinie lubię 🙂
o! kolejny fantastyczny pomysł na zupkę!
Aktualnie próbuję zrzucić kilka/naście/dziesiąt kilogramów. W mojej diecie przewija się zupa z cukinii z pomidorem i muszę przyznać, że przyzwyczaiłam się już do jej struktury, która jest lepsza niż bakłażana, aczkolwiek chętniej bym spróbowała jej z serem pleśniowym :>