Biszkopt owsiany z jabłkami, to moje pierwsze jesienne ciasto w tym roku. Powstał, ponieważ zostałam zaproszona na urodziny dla cukrzyka. Ja zwykle daję w prezencie jakiś domowy wypiek i książkę. Tym razem otrzymałam precyzyjne wytyczne odnośnie ciasta: ma być BEZ nabiału, białej mąki i białego cukru. W tej sytuacji sięgnęłam po niezawodne płatki owsiane, które zmieliłam na mąkę, śmietankę kokosową oraz nasze pyszne polskie jabłka 🙂 Całość zwieńczył miód i cynamon. Ciasto wyszło obłędne! 🙂 Przepis dedykuję nie tylko cukrzykom, ale i młodym mamom oraz każdemu, kto szuka zdrowych przepisów na słodkości.
Solenizant i jego goście byli zdziwieni, że można zrobić słodkie, ale nie zamulające ciasto z tak wieloma ograniczeniami (nabiał, pszenica i cukier). Ale dla mnie największym komplementem były zachwyty kulinarnych konserwatystów. I kultowe już u nich zdanie “O wygląda i smakuje, jak zwykłe ciasto” 🙂 Takie komplementy zawsze cieszą 🙂
Biszkopt owsiany z jabłkami – przepis:
Składniki:
I. Biszkopt owsiany:
- 5 jajek,
- 6 łyżek mąki owsianej (ja zmieliłam płatki owsiane),
- 2 łyżeczki ksylitolu/stewii lub cukru pudru,
- szczypta soli
II. Krem kokosowy:
- 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego – tylko stała część (wodę zużyj do koktajli),
- 1 łyżka chia,
- kilka kropelek ekstraktu/olejku waniliowego,
- 2 łyżki jasnego syropu z agawy (ciemny syrop zaburzy nam kolor kremu)
Karmelizowane jabłka:
- 6-8 szt. jabłek,
- 1 płaska łyżka masła/oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie:
- Biszkopt:
Białka ubij na sztywno z odrobiną soli i słodziwem.
Następnie dodawaj po kolei żółtka, a na końcu mąkę owsianą. Całość miksuj krótko, ale zdecydowanie :). Piecz w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 20-25 minut w 180ºC. - Krem:
Schłodzoną przez noc stałą część mleka kokosowego zmiksuj na śmietankę – to potrwa kilka sekund. Dodaj chia i syrop z agawy, wymieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki. - Owoce:
Jabłka obierz i pokrój w sporą kostkę. Wrzuć je razem z cynamonem na rozgrzaną patelnie z tłuszczem. Praż je przez kilka minut, aż ich ścianki delikatnie zbrązowieją. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Na koniec jabłka polej miodem i wymieszaj, aby całość ładnie się połączyła. Podgrzewaj przez minutę. - Finał:
Biszkopt wyjmij z formy, posmaruj kremem kokosowym i suto posyp prażonymi jabłkami. Ciasto odstaw na kwadrans do lodówki i gotowe. Można już jeść 🙂
Biszkopt owsiany z karmelizowanymi jabłkami – Rady:
Zamiast mielić płatki na pył, możesz sięgnąć po gotową mąkę owsianą. Ale przesiej ją przed użyciem. Ja jednak namawiam do mielenia płatków, bo tak zwyczajnie wychodzi taniej 🙂
A jeśli unikasz glutenu, to wybierz płatki z właściwym oznaczeniem (przekreślony kłos). U nas akurat nie było tego ograniczenia, więc użyłam najzwyklejsze w świecie płatki i je zmieliłam w młynku do kawy.
Jeśli chodzi o mleko kokosowe w puszce, to ostatnio obserwuję, że trudno jest dostać takie, które po nocy spędzonej w lodówce pięknie się rozwarstwi. Dalego, jeśli Twoje mleko będzie słabo zestalone, to dodaj nawet 2 łyżki nasiona chia.
One fajnie wchłoną nadmiar wilgoci i zapanują nad sztywnością kremu.
Wodę, która zostanie Ci po wyjęciu śmietanki kokosowej z puszki zużyj do koktajli. Fajnie smakuj w połączeniu ze szpinakiem, jabłkiem i bananem. Spróbuj koniecznie 🙂
Zobacz też inne przepisy z płatkami owsianymi:
Ciasteczka owsiane – bez cukru, ale i tak słodkie 🙂
Ciasteczka z ciecierzycy i mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
Brownie “z blendera” 🙂 Wykorzystasz w nim również przejrzałe banany, pięknie posłodzą ciasto 🙂
Pieczona owsianka – poezja na Twoje śniadanie 🙂
Idealne ciacho do kawki czy herbatki a jabłka uwielbiamy 🙂
Jablka teraz to nasze dobro narodowe ?