Konfitura z zielonych pomidorów smakuje niczym agrest, a do tego jest prosta w wykonaniu. Nie trzeba nawet obierać pomidorków ze skórki. Wszystkie składniki kroi się w plasterki i smaży. To idealne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy mają własne pomidory w ogrodzie. Na przełomie września i października gałązki uginają się od zielonych pomidorów, które już nie zdążą dojrzeć w promieniach słońca.
W takiej sytuacji konfitura z zielonych pomidorów i pomarańczy, to zbawienie dla tych owoców – tak, tak, pomidor to owoc, wiedzieliście o tym?:)
Konfitura z zielonych pomidorów – przepis:
Składniki:
1 kg zielonych pomidorów,
4 pomarańcze,
1 kg cukru
Przygotowanie:
- Pomidory, osuszamy i kroimy w plasterki (razem ze skórką).
- Pomarańcze dokładnie wyparzamy, myjemy i osuszamy. Dwie sztuki kroimy na plasterki – razem ze skórką, za to pestki usuwamy. A z pozostałych dwóch pomarańcz wyciskamy sok. Skórek z pomarańczy proszę nie wyrzucać – w następnym poście pokażę, co z nich zrobić 🙂
- W szerokim rondlu umieszczamy pomidory, sok pomarańczowy oraz 1/2 kg cukru. Całość podgrzewamy.
- Gdy pomidory się zagotują dorzucamy do nich pokrojone pomarańcze i smażymy je przez 20 minut. Po tym czasie odstawiamy rondel i wracamy do niego dopiero na następny dzień.
- Kolejnego dnia zasypujemy konfiturę pozostałym cukrem i całość podgrzewamy przez około 20-30 minut, aż pomidory staną się szkliste.
- Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków i pasteryzujemy przez 15 minut. Więcej o pasteryzacji przeczytasz tu.
Jak widzisz, konfitura z zielonych pomidorów to łatwizna. Robisz ją 2 dni i każdego poświęcasz na to tylko 20 minut. A zatem, to gra warta świeczki, a raczej pomidora 🙂
Konfitura z zielonych pomidorów – rady:
Dam Ci dobrą radę, pomarańcze umyj w wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody oczyszczonej. Starannie wyszoruj je szczoteczką, a na koniec sparz wrzątkiem. Po takiej akcji na bank będą już czyste niczym łza 🙂
Zobacz też inne przepisy z pomidorami:
Sos pomidorowy – idealny do posmarowania spodu pizzy 🙂
Łosoś pieczony z pomidorami – finezja i prostota w gotowaniu 🙂
Łosoś po kreolsku, czyli łosoś pieczony w sosie pomidorowym.
Potrawka z piersi z kurczaka z pomidorami i cieciorką. Szybka sprawa 🙂
Bardzo ciekawe, bo nigdy nie jadłyśmy takiej konfitury 🙂
To polecam, babciny przepis, zdecydowanie wart uwagi ?
Proste do zrobienia:) Nie słyszałam o tej konfiturze:) Coś nowego.
Pozdrawiam
Dokładnie, cos nowego i pysznego, wiec warto sie skusic ?
Też czasami robię taką konfiturę.