Smażona skórka pomarańczowa, to mój sposób na nie wyrzucanie skórek, które zostają mi po robieniu soków, ciast, czy konfitur. Przepis jest banalny i oszczędny, bo wykorzystamy pomarańczę w 100%. A jego dodatkowym atutem jest obłędny aromat, który podczas smażenia skórki unosi się po całym domu.
Składniki:
skórka z 2 pomarańczy (została mi z robienia konfitury),
1/2 szkl. cukru,
i opcjonalnie kilka łyżek wody
Przygotowanie:
Z umytej wcześniej skórki wycinamy nożykiem białą część – róbmy to starannie, bo ona ma gorzki smak.
Skórkę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy pamiętając o częstym mieszaniu.
Od chwili, gdy cukier się rozpuści skórkę smażymy jeszcze przez pół godziny. Przez cały ten czas kontrolujmy intensywność podgrzewania i często mieszajmy. Ja smażyłam skórkę na najmniejszym palniku, który skręciłam na minimum w chwili, gdy cukier się całkowicie rozpuścił.
Skórkę smażymy bez przykrycia, a jeśli zacznie przywierać do rondelka to podlejmy ją odrobiną wody.
Gotową skórkę pomarańczową przekładamy do słoiczka. Po ostudzeniu można ją przechowywać w lodówce lub zamrozić (ale nie w szkle 🙂 ).
Ja smażoną skórkę pomarańczową trzymam w szafce, bo w ciągu 2 tygodni od jej zrobienia mąż ja zje. Sukcesywnie każdego dnia ukradkiem podjada kilka łyżek i myśli, że ja o tym nie wiem 😛
Smażona skórka pomarańczowa – rady:
Jeśli zaraz po usmażeniu włożysz skórkę do słoiczka, to zestali się w nim w twardą bryłę. Żeby tego uniknąć proponuję jeszcze ciepłą skórkę rozłożyć na talerzu, tak aby w miarę możliwości każda jej cząstka leżała luzem. Gdy skórka ostygnie, wtedy będzie można ją przesypać do słoiczka. No i znacznie wygodniej będzie ją wyjąć z pojemnika, gdy najdzie nas na nią ochota.
Do czego użyć smażoną skórkę pomarańczową?
Jest niezastąpiona do deserów i ciast.
Można ją dodać do masy ciasta lub gotowy wypiek polukrować i posypać taką skórką.
Naleśniki na słodko z serem i smażoną skórką pomarańczową też są obłędne.
Wszelkie polewy czekoladowe można nią urozmaicić, możliwości jest tak wiele, jak wielu jest Czytelników mojego Bloga <3
Jeszcze słów kilka o myciu pomarańczy:
Pomarańcze muszą przebyć długą drogę, aby trafić na nasz stół. Aby się nie popsuły podczas transportu są pokrywane substancjami konserwującymi – ja je w skrócie nazywam chemią… 🙂 Ja wolę pozbyć się tym konserwantów z pomarańczy. W tym celu owoce myję w wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody oczyszczonej, staram się przy tym szczoteczką starannie wyszorować skórę, bo mam w pamięci, że moje dzieci będą ją później jeść 🙂 A na koniec zlewam pomarańcze wrzątkiem.
Może Cię zainteresować:
Tarta cytrusowa, możesz ją zrobić z cytryn lub z pomarańczy 🙂
Lekka i słodka sałatka na bazie kaszyt kuskus i pomarańczy.

Konfitura z zielonych pomidorów i pomarańczy. Fajny przepis, bo nic się nie marnuje 🙂
Fajne takie skórki do ozdoby ciasta 🙂
Kilka dni temu właśnie tak ja przyrządziłam 🙂
Swietnie, niebawem sie pewnie przyda😉
A mi przyda się taka skórka do masy makowej dodawanej do rogali świętomarcińskich 😀 Domowa wygrywa!
Uwielbiam te rogale, to tradycja ze smakiem👍
uwielbiam domową skórkę kandyzowaną… raz w życiu kupiłam gotowca (przyznaję, że z lenistwa!) i wywaliłam całe opakowanie do kosza… była obrzydliwa! A domową lubię do tego stopnia, że mogę wyjadać łyżką ze słoika 😉
Zastanawiam się czy można zastosować zamiennik cukru.
Myślę, że erytrol może się sprawdzić 🙂