Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, do tego kubek z herbatą imbirową i można oddać się słodkiej przyjemności. Zapytacie czego chcieć więcej? Przyda się jeszcze miłe towarzystwo i odrobina uśmiechu :). Dziś prezentuję Wam ciasto drożdżowe dla leniwych, którego nie trzeba wyrabiać. Magia, prawda? Zapraszam do wspólnego pieczenia! 🙂
Dziś częstuję Was prostym i tradycyjnym przepisem, który pachnie domem. Bo czy może być coś lepszego od zapachu świeżo upieczonego ciasta? 🙂 A na zakończenie dodam, że jest to przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami bez zaczynu. Co oznacza, że nie będziemy się bawić w pracochłonne zaczyny. Wymieszamy ze sobą składniki, a resztę załatwi za nas piekarnik. Sprytne, prawda?:)
Przepis na proste ciasto drożdżowe ze śliwkami:
Składniki – 1 blacha:



Ciasto:
2 jaja,
1 białko
pół kg mąki
pół kostki drożdży (50 g),
pół kostki masła,
3 łyżki oliwy,
1 szk. mleka,
pół szkl. cukru lub innego słodziwa
Obłożenie:
ok 10 dużych śliwek,
trochę mąki do oprószenia owoców,
Kruszonka:
1 żółtko,
pół cukru waniliowego,
1/4 kostki masła,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
pół szkl. cukru,
pół szkl. mąki
Przygotowanie:
I. Ciasto:
Włącz piekarnik na 180°C – bez termoobiegu.
Mleko podgrzej razem z cukrem, gdy będzie letnie dodaj drożdże – całość wymieszaj.
Jajka i białko ubij mikserem na puch.
Połącz ze sobą wszystkie składniki ciasta i ręcznie wyrabiaj. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki. Jeśli uparcie będzie się kleić, to dodaj mąkę.
Ciasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia – będzie dość płaskie i tak ma być (wyrośnie podczas przygotowywania kruszonki, a później w piekarniku).
II. Obłożenie:
Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj. Owoce obtocz w mące.
III. Kruszonka:
Wszystkie składniki ręcznie wyrób, jeśli ciasto będzie zbyt tłuste, to dodaj więcej mąki.
IV. Pieczenie:
Ciasto ozdób śliwkami – połóż je skórką do góry, a na koniec dodaj kruszonkę.
Gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i natychmiast podkręć temperaturę do 200°C grzanie góra-dół. Piecz około 25 minut do uzyskania rumianego koloru.
Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami – porady:



– ciasto wyrabiaj ręcznie – nawet nie patrz na mikser 🙂
– pamiętaj, aby piekarnik był ustawiony na grzanie góra-dół,
– możesz dodać inne owoce, np. jabłka,
– odradzam mrożone owoce, bo ciasto nie wyrośnie,
– ciasto drożdżowe świetnie smakuje też bez owoców, tylko z kruszonką – to ulubiony wariant mojego męża 🙂
– jeśli potrzebujesz na już 2 blachy ciasta, to z tego przepisu śmiało je przygotujesz i co ważne równocześnie upieczesz w piekarniku – czas pieczenia i temperatura bez zmian. Składniki podwajasz, tylko 1 białko zostaje w cieście bez zmian, a w kruszonce 1 żółtko. Reszta składników x 2.
Zobacz też inne przepisy z wykorzystaniem drożdży:



Szybkie rogaliki – kruche, cudownie słodkie i proste w wykonaniu 🙂



Drożdżówka z jabłkami – domowa, pachnąca, cuda:)



Ciasto drodżowe bez wyrastania, ale z jabłkami – przepis dla leniwych 🙂



Pizza na cienkim cieście z górą dodatków 🙂



Bliny ze śmietaną i łososiem – kresowe smaki polecają się na obiad 🙂



Drożdżowe racuszki z białym serem – pyszne i szybkie. Idealne na podwieczorek.
Pięknie i smakowicie wygląda ale ile mąki idzie do ciasta? Bo chyba zapomniałaś dopisać w składnikach. Pozdrawiam 🙂
Cześć, tak, przy edycji tekstu przypadkiem usunęłam, ale już poprawiłam. Dzięki za czujność. Wracając do mąki, to pół kg 🙂
Ciasto wygląda wspaniale i jest na pewno pyszne tylko mi nie wychodzą drożdżowe od jakiegoś czasu i już się boję robić…
To ciasto robi sie 10 min i piecze ok 20min. Wiec technika jego produkcji nie jest klasyczna. Ale spokojnie, jak nie to, to inne ☺ Albo mozna kogos poprosic o upieczenie ?
Lubię szybkie i pyszne ciasta, ale muszę się opamiętać 😀
pooooo prostu uwielbiam <3
Uwielbiamy takie przypieczone śliwki a jak jest jeszcze kruszonka to już w ogóle raj <3
Uwielbiam, drożdzowe ze śliwami i z kruszonka. Widzę, że znajde tu dużo przepisów dla siebie. Pozdrawiam