Budyń jaglany – czekoladowy i kuszący

Budyń jaglany, w czekoladowym wydaniu to deser na który miałam już od dawana ochotę. Jest kremowy, słodki i bardzo sycący. Doskonale smakuje z posiekanymi orzechami lub owocami. Z łatwością można go przygotować w wydaniu wegańskim.

Bardzo lubię takie desery za ich prostotę i smak. Staram się, aby moje dzieci miały urozmaiconą dietę i doceniały domowe słodycze (o prostym składzie). Przyznam, że już teraz wiedzą czego chcą i potrafią dokładnie powiedzieć na co mają ochotę. A ostatnio nawet instruują mnie co mam dodać do dania, a czego absolutnie nie… 🙂 Widać wspólne gotowanie robi swoje 🙂


Budyń jaglany – przepis:

budyń z kaszy jaglanej

Składniki na 2 porcje:

  • 2,5 szkl. Dowolnego mleka (polecam kokosowe lub krowie),
  • 4 suszone daktyle,
  • 0,5 szkl. Kaszy jaglanej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 5 kostek ulubionej czekolady

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną wrzuć na sitko i przelej ją wrzątkiem, a następnie zimną wodą – nie pomijaj tego kroku.

  2. W międzyczasie w garnku zagotuj mleko wraz z daktylami, wsyp do niego kaszę, przykryj pokrywką i zmniejsz moc palinka na minimum. Całość bez mieszania gotuj przez 15 minut.

  3. Do ugotowanej kaszy dodaj czekoladę oraz kakao. Całość blenduj przez około 2 minuty – do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdyby budyń okazał się zbyt gęsty możesz dolać odrobinę mleka i całość ponownie zblendować.


Budyń jaglany – rady:

Czekoladowy smak – zamiast czekolady możesz dodać do budyniu 4 łyżki kakao lub karobu.

Słodziwo – suszone daktyle możesz wymienić na ok 2 łyżki syropu klonowego – dodaj go przed blendowaniem.

Mleko jeśli jesteś alergikiem lub weganinem, to polecam Ci domowe mleko kokosowe. Własny napój jest obłędny, sprawdź koniecznie ten przepis [KLIK].

Zobacz też:

Naleśniki jaglane – zachwycają swoją sprężystością i delikatnością 😉
Szarlotka jaglana – pyszne ciasto bez mąki, jajek oraz glutenu
Bezglutenowa zapiekanka – w roli głownej kasza jaglana i jabłka
Jaglane gofry – i nic się nie zmarnuje w Twojej kuchni

A jeśli Ci mało… 🙂

To zapraszam Cię do mojej kulinarnej gruby lub na Fan Page na FB.

Pozdrawiam smacznie!

Anna Lena

ze Zjem Cię!

(Odwiedzono 2 537 razy, 1 wizyt dzisiaj)

3 Replies to “Budyń jaglany – czekoladowy i kuszący”

  1. To świetnie, że gotujesz z maluchami, które już teraz wybierają składniki i pomagają w kulinarnych eksperymentach. Budyń wygląda i z pewnością smakuje doskonale, więc czekamy na kolejne, wspólne propozycje! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *