Dziś zapraszam na pyszne naleśniki jaglane – bez mąki i glutenu… Brzmi godnie? I tak miało być 😉
Są obłędne, elastyczne, można je rolować i smakują jak tradycyjne naleśniki (a to nie lada wyczyn 😉 ).
Można je podawać na słodko, jak i wytrawnie. Do tego są zdrowe, bo z kaszy jaglanej, która wspomaga naszą odporność.
To zdecydowanie propozycja dla amatorów zdrowego jedzenia. Dzieciaki je uwielbiają! 😀 A to najsurowsi recenzenci jakich znam 😀
Bezglutenowe placki mogą się stać Twoim hitem. 😉
Koniecznie wypróbuj i daj mi znać, jak smakowały!
Składniki na około 10 szt.:
12 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej,
8 łyżek mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej),
2 jajka,
1 szkl. mleka (u mnie dziś był napój orkiszowo-migdałowy)
1 łyżka roztopionego masła klarowanego
odrobina tłuszczu do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
Gdyby ciasto było zbyt gęste, to dodaj odrobinę mleka.
Naleśniki można smażyć na odrobinie masła klarowanego.
Długo szukałam przepisu na zdrowe placki, które można łatwo rolować. W większości przypadków był problem z elastycznością, a tu go nie ma (ufff co za radość).
Moim pierwszym odkryciem były placuszki gryczane, a teraz przyszła kolej na jaglane. 😉
Placki z kaszy jaglanej wyglądają wspaniale, są uniwersalne, można je zajadać na słodko oraz z wytrawnym nadzieniem. Polecam Ci je z farszem szpinakowym lub z czekoladowym nadzieniem. Z domowym dżemem również zachwycą podniebienie. Istnienie wiele możliwości na ich nadziewanie i pałaszowanie.
Liczę, że ten przepis przypadnie Ci do gustu.
Życzę smacznego dnia! 😉
Zobacz też inne propozycje zdrowych placków:
Naleśniki gryczane
–
Kolorowe naleśniki
Polecam Ci też pobranie bezpłatnego ebooka ze słodkimi przepisami na święta.
Znajdziesz w nim 12 różnorodnych przepisów od klasycznych, po wege, fit, dla dzieci, bezglutenowe, czy bez pieczenia.
Wystarczy, że klikniesz poniższe zdjęcie:
Wyglądają pysznie:)
Brzmi smakowicie i zdrowo. W sam raz na weekendowe śniadanko.
Oooo, tak prosto? Wow! <3
Nie próbowałam czegoś takiego jeszcze. 😀
Już wiem, co będzie jutro na obiad 🙂 Takich u mnie jeszcze nikt nie jadł :*
Ojej aż jutro zrobię sobie takie na śniadanie 😉 Wyglądają na bajecznie pyszne :***
cudny przepis, chętnie wykorzystam
Dziekuje 😉
Polecam tez nalesniki gryczane 🙂
Ale mi zrobiłaś smaka! Wyglądają obłędnie!
Czy zamiast kaszy mogę użyć mąki jaglanej? Mam jedno opakowanie i nie wiem do czego je wykorzystać
W tym konkretnym przepisie musi byc ugotowana kasza jaglana 🙂
W tym.konkretnym przepisie musi byc ugotowana kasza jaglana 🙂
12 lyzek ugotowanej kaszy…czyli ile suchej kaszy?
Trudno mi odpowiedziec, bo korzystam z kaszy, ktora gotuje wczesniej i to w wiekszej ilosci. Ale, gdy ugotuje Pani pol szklanki kaszy, to napewno starczy i jeszcze zostanie troche kaszy na inne eksperymenty kulinarne 🙂
Lubię kasze jaglaną, więc warto takie naleśniki wypróbować 😉
Wow, na pewno spróbuję bo lubię takie fit zamienniki!
To prosze wpadac wvzesniej, troche jest u mnie fit przepisow 🙂
Wlasnie zrobilam. Sa rewelacyjne ale w przepisie jest stanowczo za duzo maki ziemniaczanej. Polecam. Warto sprobowac. Wazne….sa elastyczne jak z maki pszennej
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Dodała Pani mniej mąki ziemniaczanej?
żeby były elastyczne i się nie sklejały przy produkcji wielu moja babcia dodawała łyżeczkę spirytusu