Naleśniki budyniowe, to śniadaniowy hit w moim domu. Gdy chleb się skończy, to takie naleśniki z proszkiem budyniowym są nieocenione. Robi się je szybko, pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują. Są giętkie, miękkie, bez glutenu, ale przede wszystkim są pyszne. Dodatkowo budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną i też powstaną pyszne placuszki. To przepis idealny na szybkie poranki.
Dwa takie naleśniki bez dodatków to około 240 kcal i tylko 2 minuty pracy. Są grzechu warte, ale najlepiej, to sprawdź sama.
Naleśniki budyniowe czekoladowe – przepis:
Składniki na 2 naleśniki:
- 1 budyń o smaku czekoladowym bez cukru (sam proszek – ok 40 g)*,
- 1 jajko,
- 50 g mleka (u mnie napój migdałowy),
- odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą trzepaczką rózgą.
- Ciasto wlej na rozgrzaną patelnie z tłuszczem i smaż z obu stron.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie to skyr, owoce i czasami migdały lub orzechy.
Naleśniki budyniowe czekoladowe – rady
Nie mam budyniu w proszku*
Budyń śmiało możesz zastąpić 40 g mąki ziemniaczanej i połową łyżeczki kakao oraz odrobiną aromatu waniliowego. Przyznam, że ja najczęściej właśnie korzystam z tej opcji. Ale są czasem takie dni, gdy rano każda sekunda jest ważna, wtedy gotowy proszek budyniowy mnie ratuje. Warto jednak zwrócić uwagę na jego skład, aby był jak najprostszy.
Jakie mleko wybrać?
Robiłam już te naleśniki na zwykłym krowim mleku oraz migdałowym i kokosowym. W mojej opinii najsmaczniejsze są na mleku krowim oraz migdałowym.
Zobacz też:
Jak zrobić domowy budyń? Przepis podstawowy
Dietetyczny budyń czekoladowy – szybki deser z malinami
Budyń jaglany – czekoladowy i kuszący
Zachęcam do zapisania się na:
I pamiętaj, jeśli upieczesz/przygotujesz jaką potrawę z tego Bloga, to koniecznie pochwal się tym na Fanpage’u Zjem Cię na Facebooku, Instagramie lub w Zamkniętej Grupie Kulinarnej
Smacznego dnia życzę!:)
Anna Lena
ze Zjem Cię!
Naleśniki wyglądają obłędnie 🙂 musimy wypróbować ten przepis!
Polecam, one potrafią uratować poranek 🙂
Koniecznie, bo są pyszne 🙂
baaardzo podoba mi się ta propozycja, oj baaardzo 😀
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Naleśniki to moje ulubione śniadanie. Robię je w blenderze, więc bardzo szybko. Następnie smażę bez oleju i podaję z różnymi dodatkami.
Moi synowie uwielbiają naleśniki i często proszą o nie na śniadanie. Czasem wprowadzam drobne modyfikacje, ale w takim wydaniu jeszcze naleśników nie przyrządzałam. Jestem pewna, że smakowałyby moim chłopcom. Do tego dodałabym jakieś owoce i wartościowy posiłek gotowy. Super pomysł:-)
Myślę, że dzieci będą zachwycone 🙂