Jak zrobić domowy budyń? Przepis podstawowy

Jak zrobić domowy budyń? To było jedno z pytań jakie sobie zadawałam, gdy zostałam mamą. Nie chciałam karmić moich dzieci papkami z proszku. A jednocześnie ciągle miałam w pamięci smak budyniu mojej mamy. Jako dzieci zajadaliśmy się nim. Każde z dzieci dostawało solidną porcję budyniu z owocami lub sokiem, a mama zjadałam to co zostało na ściankach garnka… I wiecie co? Byliśmy święcie przekonani, że te smętne resztki wyskrobane z garnka są lepsze od budyniu, który został nam pięknie podany 😛

Składniki na 2 porcje:

2 szkl. mleka krowiego/roślinnego,

2 surowe żółtka (białka schowajcie do lodówki – zrobimy z nich beziki),

2 łyżki skrobi ziemniaczanej,

1 czubata łyżka cukru waniliowego [zobacz, jak go w domu zrobić KLIK]

Przygotowanie:

  1. 2 żółtka staranie mieszamy z cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną i połową szklanki mleka.
  2. 1,5 szkl, mleka wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Gdy mleko zacznie się podnosić to wlewamy mieszankę mleka z żółtkami (patrz pkt.1), palnik ustawiamy na minimum i energicznie mieszamy.
  4. Budyń przez około minutę gotujemy i mieszamy, a następnie wlewamy do opłukanych zimną wodą salaterek.

Tak przygotowany budyń jest aksamitny, gęsty i bardzo smaczny.

Żółtka są odpowiedzialne za piękną barwę budyniu, a cukier waniliowy za jego słodycz i kuszący aromat.

Przygotowanie domowego budyniu nie zajmie nawet 5 minut, więc warto pochylić się na tym przepisem.

Jak zrobić domowy budyń – rady

Do gotującego się mleka można dodać łyżkę masła.

Zamiast prawdziwego cukru waniliowego można dodać 2 łyżki ksylitolu i kilka kropelek ekstraktu z wanilii – to opcja dla osób unikających białego cukru. Inną możliwością jest dodanie 1 opakowania cukru waniliowego (ok 16 g).

Budyń  genialnie smakuje w towarzystwie owoców. Ja najchętniej jem go z wiśniami ze słoiczka i sokiem. W tym roku przygotuję takie zaprawy i wówczas podzielę się z Wami przepisem 🙂

Co zrobić z białkami?

Białka, które Wam zostaną można kilka dni przechowywać w lodówce.

Jeśli nie macie na nie planu  to rekomenduje je zamrozić od razu po oddzieleniu od żółtek.

Białka można mrozić przez około 3 miesiące. Po rozmrożeniu ubijają się również dobrze co świeże białka.

1 białko z jajka w rozmiarze  L waży mniej więcej 35 g.

Z białek można wykonać pyszny Tort Bezowy – Pavlova lub jeszcze szybsze gniazdka bezowe.

Polecam Ci też inne smaki dzieciństwa:

Kisiel z rabarbarem
Kisiel z rabarbaru – bardzo słodki 🙂

Słodki i szybki kisiel z rabarbaru – sezonowy zawrót głowy. Warto go zrobić, bo rabarbar szybko znika 🙂

Domowy kisiel
Domowy kisiel z mrożonych owoców

Kisiel z mrożonych owoców  – łatwy, pachnie domem i kojarzy mi się z Babcią:)

Galaretka bez żelatyny
Malinowa pianka z agaru – opcja dla alergików

Malinowa pianka dla alergików – Czytelnicy pisali do mnie, że ten przepis robił furorę na imprezach w przedszkolach, gdzie cześć z dzieci ma nietolerancje pokarmowe.

Dajcie znać, jaki jest Wasz ulubiony smak budyniu? Może razem stworzymy jego domowy przepis? 🙂

Pozdrawiam smacznie

Anna Lena

(Odwiedzono 4 780 razy, 1 wizyt dzisiaj)

19 Replies to “Jak zrobić domowy budyń? Przepis podstawowy”

  1. No i to jest to, co tygryski lubią najbardziej 🙂 Zawsze chciałem zrobić budyń i mam teraz podany na tacy, dzięki. Wpisuję już ten blog do moich “żywnościowych linków”. 🙂
    Nie zapomnij o konkursie, masz szansę. Trwa już odliczanie.

  2. Wszystko fajnie w tym budyniu, gdyby nie ten kożuch 😉 Fajna alternatywa do budyniu z paczki, nie wiedziałam, że to takie proste 🙂

  3. Witaj b pyszny ale podpowiedzcie czy to norma czy cos moge ulepszyć aby podczas jedzenia nie robila sie woda i takie glutki z budyniu czy to normalne?

    1. Witaj, na tym budyniu nie zaoserwowalam wody. Zrobilam go calkiem sporo i schowalam do lodowki, to czego nie zjedlismy. Na nastepny dzien budyn nadal byl sprezysty i pyszny. Woda moze pojawic sie, gdy goracy budyn poleje sie sokiem ?

  4. Przepis bardzo dobrze mi znany, bo babcia bardzo często robiła swego czasu budyń na niemal identycznych proporcjach. Proste i bardzo smaczne, a latem jeszcze można dodać na wierzch świeże owoce takie, jak maliny, jeżyny, porzeczki, czereśnie i wiśnie, by przełamać nieco bazowy smak. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *