Jak zrobić domowy budyń? To było jedno z pytań jakie sobie zadawałam, gdy zostałam mamą. Nie chciałam karmić moich dzieci papkami z proszku. A jednocześnie ciągle miałam w pamięci smak budyniu mojej mamy. Jako dzieci zajadaliśmy się nim. Każde z dzieci dostawało solidną porcję budyniu z owocami lub sokiem, a mama zjadałam to co zostało na ściankach garnka… I wiecie co? Byliśmy święcie przekonani, że te smętne resztki wyskrobane z garnka są lepsze od budyniu, który został nam pięknie podany 😛
Składniki na 2 porcje:
2 szkl. mleka krowiego/roślinnego,
2 surowe żółtka (białka schowajcie do lodówki – zrobimy z nich beziki),
2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
1 czubata łyżka cukru waniliowego [zobacz, jak go w domu zrobić KLIK]
Przygotowanie:
- 2 żółtka staranie mieszamy z cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną i połową szklanki mleka.
- 1,5 szkl, mleka wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia.
- Gdy mleko zacznie się podnosić to wlewamy mieszankę mleka z żółtkami (patrz pkt.1), palnik ustawiamy na minimum i energicznie mieszamy.
- Budyń przez około minutę gotujemy i mieszamy, a następnie wlewamy do opłukanych zimną wodą salaterek.
Tak przygotowany budyń jest aksamitny, gęsty i bardzo smaczny.
Żółtka są odpowiedzialne za piękną barwę budyniu, a cukier waniliowy za jego słodycz i kuszący aromat.
Przygotowanie domowego budyniu nie zajmie nawet 5 minut, więc warto pochylić się na tym przepisem.
Jak zrobić domowy budyń – rady
Do gotującego się mleka można dodać łyżkę masła.
Zamiast prawdziwego cukru waniliowego można dodać 2 łyżki ksylitolu i kilka kropelek ekstraktu z wanilii – to opcja dla osób unikających białego cukru. Inną możliwością jest dodanie 1 opakowania cukru waniliowego (ok 16 g).
Budyń genialnie smakuje w towarzystwie owoców. Ja najchętniej jem go z wiśniami ze słoiczka i sokiem. W tym roku przygotuję takie zaprawy i wówczas podzielę się z Wami przepisem 🙂
Co zrobić z białkami?
Białka, które Wam zostaną można kilka dni przechowywać w lodówce.
Jeśli nie macie na nie planu to rekomenduje je zamrozić od razu po oddzieleniu od żółtek.
Białka można mrozić przez około 3 miesiące. Po rozmrożeniu ubijają się również dobrze co świeże białka.
1 białko z jajka w rozmiarze L waży mniej więcej 35 g.
Z białek można wykonać pyszny Tort Bezowy – Pavlova lub jeszcze szybsze gniazdka bezowe.
Polecam Ci też inne smaki dzieciństwa:
Słodki i szybki kisiel z rabarbaru – sezonowy zawrót głowy. Warto go zrobić, bo rabarbar szybko znika 🙂
Kisiel z mrożonych owoców – łatwy, pachnie domem i kojarzy mi się z Babcią:)
Malinowa pianka dla alergików – Czytelnicy pisali do mnie, że ten przepis robił furorę na imprezach w przedszkolach, gdzie cześć z dzieci ma nietolerancje pokarmowe.
Dajcie znać, jaki jest Wasz ulubiony smak budyniu? Może razem stworzymy jego domowy przepis? 🙂
Pozdrawiam smacznie
Anna Lena
Jestem chyba zbyt leniwa i kupiłabym gotowy.
Hehe, ale przynajmniej teraz masz alternatywny przepis ?
Sprawdzilam czy mam wszystkie skladniki w domu… Mam 🙂 dzieci mi pomoga zrobic 🙂
I jak smakowalo? ? Licze, ze dzieci aktywnie pomagaly podczas gotowania ?
No i to jest to, co tygryski lubią najbardziej 🙂 Zawsze chciałem zrobić budyń i mam teraz podany na tacy, dzięki. Wpisuję już ten blog do moich “żywnościowych linków”. 🙂
Nie zapomnij o konkursie, masz szansę. Trwa już odliczanie.
Wszystko fajnie w tym budyniu, gdyby nie ten kożuch 😉 Fajna alternatywa do budyniu z paczki, nie wiedziałam, że to takie proste 🙂
Hehe, kozuch to moja zmora z dziecinstwa. Ale na tak wykonanym budyniu kozuch nie ma szans powstac?
Prosto, pysznie i zdrowo. Domowy budyń ma zdecydowaną przewagę na kupowanym. Też będę taki serwować moim pociechom 🙂
Domowe potrawy maja dusze i zdecydowanie lepiej smakuja od ich gotowych odpowiednikow ☺
Oh no wygląda tak samcznie, że jak tu ograniczyć słodycze? Nawet te własnoręczne :p
Hehe, ze mna nie ograniczycie slodyczy ? Ale moge Wam pokazac, jak je wykonac w lzejszym wydaniu ?
świetny przepis, narobiłaś mi ochoty na domowy budyń 🙂
Bardzo sie ciesze, takie domowe budynie sa najlepsze ?
Koniecznie muszę go zrobić. Uwielbiam budynie
Polecam, bo to prosty i naturalny budyn ?
Witaj b pyszny ale podpowiedzcie czy to norma czy cos moge ulepszyć aby podczas jedzenia nie robila sie woda i takie glutki z budyniu czy to normalne?
Witaj, na tym budyniu nie zaoserwowalam wody. Zrobilam go calkiem sporo i schowalam do lodowki, to czego nie zjedlismy. Na nastepny dzien budyn nadal byl sprezysty i pyszny. Woda moze pojawic sie, gdy goracy budyn poleje sie sokiem ?
Przepis bardzo dobrze mi znany, bo babcia bardzo często robiła swego czasu budyń na niemal identycznych proporcjach. Proste i bardzo smaczne, a latem jeszcze można dodać na wierzch świeże owoce takie, jak maliny, jeżyny, porzeczki, czereśnie i wiśnie, by przełamać nieco bazowy smak. 😉
Mi zawsze w domu brakowało budyniu gdy naszła ochota. OD teraz już chyba nigdy nie kupię! ?