Dietetyczny budyń czekoladowy, to alternatywa dla klasycznego budyniu, jaki ostatnio tu prezentowałam. Nie zawiera w sobie laktozy, glutenu czy białego cukru. Robi się go równie szybko co kupny budyń z paczki. A do tego jest pyszny i prosty. Zobaczcie sami! Przepis ten dedykuję osobom, które lubią poznawać nowe smaki, są na diecie lub walczą z nietolerancjami pokarmowymi.
Składniki na 2 porcje:
2 szkl. mleka roślinnego – polecam kokosowe,
2 surowe żółtka (białka schowajcie do lodówki – zrobimy z nich beziki),
2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
2 łyżki Ksylitolu lub cukru kokosowego,
1 łyżka Kakao lub Karobu
maliny do ozdoby
Przygotowanie:
- Żółtka staranie mieszamy z cukrem, mąką ziemniaczaną, kakao i połową szklanki mleka.
- 1,5 szkl, mleka wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia.
- Gdy mleko zacznie się podnosić to wlewamy mieszankę mleka z żółtkami (patrz pkt.1), palnik ustawiamy na minimum i energicznie mieszamy.
- Budyń przez około minutę gotujemy i mieszamy, a następnie wlewamy do opłukanych zimną wodą salaterek.
- Ozdabiamy malinami i podajemy 🙂
Prawda, że proste? 🙂
Dietetyczny budyń czekoladowy – Rady:
Do mleka można dodać kilka kropelek aromatu rumowego lub waniliowego – smak stanie się szlachetniejszy.
Do posłodzenia budyniu świetnie sprawdzi się też Stevia lub Erytrol – mają mało kalorii 🙂
A co zrobić z białkami, które nam zostały?
Polecam je zamrozić lub przygotować gniazdka bezowe.
Białka można mrozić przez maksymalnie 3 miesiące. Po rozmrożeniu ubijają się doskonale.
Inne dietetyczne wariacje:
Czekoladowa rozpusta bez wyrzutów sumienia, czyli mus z wody po ciecierzycy
Odchudzona Panna Cotta podana jako tort – pyszna, prosta i lekka 🙂
Naleśniki z kaszy jaglanej podane z proażonymi jabłkami – mówię Wam poezja! 🙂
A czym dobrze zastąpić żółtka jajek? ?
Czy zmiażdżony banan by się tu sprawdził?
Znam osoby, które robią budyń bez żółtek i twierdzą, że też wychodzi :). Sądze, że można zamienić żółtka na banany, ale wtedy to nie będzie budyń tylko inny pyszny deser 🙂
Jestem łasuchem, jeżeli chodzi o słodycze. Lubię też ogólnie gotować. Być może spróbuję w najbliższy weekend deseru i dam znać! 🙂
Cudnie, zatem już teraz życzę smacznego i czekam na wieści 🙂
Świetny przepis i dlatego lubię tu zaglądać 🙂 Ja z białek robię maseczkę na twarz, cudownie ściąga pory 😀
A widzisz, zapomniałam o tym zastosowaniu białek – dzięki, muszę przy najbliższej okazji zastosować taką maseczkę 🙂
Super, że bez cuktu, bo nie używam:) Wypróbuję z chęcią!
Wydaje się bardzo prosty a do tego zdrowy ale smaczny 🙂 Muszę go zrobić 🙂
Koniecznie, bo jest wart uwagi i posmakowania 🙂
Pycha! Muszę wypróbować ten przepis.
Nie ukrywam, że wygląda bardzo apetycznie <3 I super sprawa z zamiennikami, sama chętnie wypróbuje
Kocham budyń czekoladywy 🙂 Chętnie wypróbuję przepis. Jeszcze te malinki. Apetycznie wygląda ^^
Ciekawy przepis, skorzystam z niego:)
Mmm zjadła bym taki budyn ?
I tu mnie masz kochana! Lecę do sklepu po składniki ?
Myślę że warto też zrobić sobie najprostsze budynie z 4 składników podstawowych. Wtedy smak jest zdecydowanie najbardziej intensywny i można sobie dostosować gęstość. Tylko nie używajcie karobu bo wyjdzie mało zjadliwy.
Już w pierwszym akapicie tego przepisu podaję odnośnik do klasycznego budyniu – z 4 składników. Zachęcam do lektury i życzę smacznego.