Gniazdka bezowe to mój urodzinowy hit! :)Ostatnio na przyjęciu podałam je zamiast tradycyjnego tortu bezowego. Nic nie musiałam kroić, gotowe gniazdka z kremem i owocami czekały na konsumpcje. Pięknie kusiły gości i osładzały każdą wspólnie spędzoną chwilę 🙂 To bardzo smaczny i elegancki deser, a przy tym bardzo łatwy! 🙂
Składniki na ok 15 szt gniazdek:
4 białka w temperaturze pokojowej (żółtka schowajcie do lodówki, zrobimy z nich budyń lub crem brule),
240 g drobnego cukru do wypieków,
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
Krem:
200 ml śmietany 30%,
60 g mascarpone
owoce do ozdoby
Przygotowanie:
Zacznij ubijać białka z solą, gdy tylko zaczną robić się sztywne dodawaj stopniowo łyżka po łyżce cukier. Gdy cukier się rozpuści i powstanie sztywna i błyszcząca masa dodaj łyżkę octu winnego – całość zmiksuj przez sekund kilka 🙂
Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na papier do pieczenia – najpierw okrągły spód, a później ścianki.
Susz przez ok 2 godziny w temperaturze 120ºC (lub 110ºC, jeśli Twój piekarnik przypala). Pozostaw do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.
Zmiksuj ze sobą schłodzoną śmietanę i mascarpone. Gotowy krem nałóż na gniazdka bezowe i całość ozdób owocami.
Podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Gniazdka bezowe – rady



Jeśli masz w domu tylki cukiernicze, to najlepsza będzie Wilton 1M. Ja jeszcze nie dysponuje takimi sprzętami, więc bezę wyciskałam zwykłym rękawem cukierniczym z przyciętym czubkiem 🙂
Jeśli będziesz podawać gniazdka w upalny dzień i obawiasz się o stabilność kremu, to do śmietany i mascarpone dodaj 2 łyżki galaretki cytrynowej (proszku z torebki) i całość zmiksuj do uzyskania gęstej masy.
Z podanych proporcji powinno wyjść około 15 sztuk bezików, sugeruję je piec na 2 blaszkach równocześnie. Niech gniazdka będą od siebie oddalone, bo podczas suszenia dość mocno urosną, a posklejane stracą nieco ze swojego uroku.
Krem śmietankowy możesz też zmiksować z frużeliną z tego przepisu lub lemon curd – powstanie pyszne i oryginalne nadzienie 🙂
Polecam Ci też:



Bezowy Tort Pavlova z tego przepisu. Jest prosty, bardzo efektowny i rozkosznie słodki 🙂



Pyszny krem cytrynowy Lemon Curd – idealny jako dodatek do deserów i ciast.



Frużelina, czyli owoce w żelu – słodki dodatek do kremów i deserów 🙂
O ludzie jak to pysznie wygląda! Uwielbiam bezę a takie gniazda to bym zjadła bez dzielenia się 🙂 Zapisuję przepis!
Haha, przyznam, ze trudno sie nimi dzielic, bo sa takie dobre ?
ale pycha 🙂
Zdecydowanie tak ?
Kradnę przepis. Wyglądają obłędnie
Kradzione przepisy nie tucza ?
Absolutnie obłędne i cudowne ale nie wydają się proste do zrobienia, przynajmniej dla mnie 😀
Jestes z Wroclawia, prawda? Moge Cie osobiscie nauczyc. Zdziwisz sie, jakie to proste ?
Wyglądają obłędnie kocham piec a moja mama z takiej bezy będzie szczęśliwa ? Kradnę przepis
Kolejny, fajny przepis 🙂 Wypróbuję 🙂
Bardzo mi milo i polecam sie na przyszlosc ?
Ja za bezami średnio, ale mój maluch oszalał na tym punkcie. Teraz wszystkie babcie i znajomi pieką dla nie go bezy, ale takich z owocami jeszcze nie widziałem.
Haha, moje maluchy tez lubia bezy, ale dawkuje je im. Im mniej cukru w diecie dziecka, tym lepiej ?
Czy można cukier zastąpić ksylitolem a śmietanę bitą śmietaną kokosową?
Gesta smietanke kokosowa proponuje zmikosowac z nasionami chia, to bedzie piekny i smaczny zamiennik.
Cukier teoretycznie tez mozna wymienic na ksylitol, ale jeszcze nie testowalam takiej opcji, wiec nie odpowiem ?
A jeśli wychodzi mniej tzn zle ubite czy za mało białka ?
Jeśli białka się źle ubijają, to możliwe, że kilka dni spędziły w lodówce.
Witam. Chciałabym zrobić mini bezy na przyjęcie. Ile wytrzyma ta beza po nałożeniu kremu? Jeśli będzie stała w upalny dzień na stole kilka godzin może opaść ??
Witam, u nas te gniazdka wytrzymały ok 3 godziny podczas upalnego przyjęcia na dworze.
Mam pytanie ile wcześniej można je przyszykować żeby były już gotowe z kremem?
Ja zwykle godzinę przed podaniem napełniam gniazdka kremem.