Lemon curd klasyczny – krem cytrynowy do ciast, tortów i deserów

Lemon curd, to klasyczny krem cytrynowym, którym osłodzicie sobie i innym życie. Jest słodki, ale i zadziorny. Można nim przełożyć tort, biszkopt, wszelkie ciasta, ciasteczka, babeczki, naleśniki czy gofry. Możliwości jest tak wiele, że jestem pewna, że znajdziecie dla niego jeszcze jakieś zastosowanie 🙂 Tym przepisem otworzę cykl podstawowych receptur na słodkości, życzę smacznej lektury:)

 

Składniki:

2 jajka + 2 żółtka (białka schowajcie do lodówki, zrobimy z nich bezę),

2 cytryny,

80g masła,

150 – 160g drobnego cukru do wypieków,

 

Przygotowanie:

Cytryny dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem.
Wyciskamy z nich sok – powinno wyjść ok 1/2 szklanki, tyle dokładnie potrzebujemy.
Skórę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Jajka, żółtka i cukier miksujemy na gładki i jasny krem.

Łączymy ze sobą wszystkie składniki. W kąpieli wodnej* całość delikatnie podgrzewamy i mieszamy trzepaczką rózga przez około 10 minut – do zgęstnienia masy. Lemon curd powinien przypominać nieco rzadszy budyń.

Przestudzoną masę przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków, zamykamy i odkładamy do lodówki.

 

Lemon curd  – rady:

Jeśli znajdziecie w lemon curd  grudki (w co wątpię), to możecie przetrzeć krem przez sito.

Krem cytrynowy można przechowywać w lodówce przez ok 2 tygodnie.

Lemon curd warto zrobić kilka dni wcześniej przed planowanym użyciem, bo w lodówce jeszcze zgęstnieje i przegryzie się. Ja ostatnio dałam mu tylko 1 dzień odpoczynku po przygotowaniu i byłam z niego bardzo zadowolona :).

 

Co to jest kąpiel wodna?!*

Na mały garnek lub rondelek z wodą nakładamy szklaną lub metalową miskę.

Ważne jest, aby miska nie dotykała wody w garnku/rondelku.

Włączamy palnik na minimalną moc.

Gotująca woda będzie ogrzewać naczynie w którym będziemy mieszać składniki kremu.

 

Nie masz drobnego cukru do wypieków?

Drobny cukier do wypieków ma gramaturą pośrednią między zwykłym cukrem, a cukrem pudrem. Można go kupić lub samodzielnie zrobić w 5 sekund 🙂 Wystarczy zwykły cukier delikatnie zmielić w młynku do kawy lub innym urządzeniu z funkcją mielenia. Będzie taniej, bo cukier drobny do wypieków jest droższy od zwykłego białego cukru.

 

Zobacz też:

Frużelina z porzeczki
Frużelina z czarnej porzeczki – czyli owoc w żelu

Domowa frużelina – idealny dodatek do deserów, ciast, lodów i gofrów 🙂

 

 

 

 

 

 

Deser Pavlova
Biała Pavlova – Tort bezowy

Biała Pavlova – to nic innego , jak ogromna beza przełożona kremem waniliowym i owocami. Słodka rozpusta 🙂

 

 

 

 

 

Biszkopt z polewą czekoladową
Biszkopt rzucamy z kremem śmietankowym, owocami, frużeliną i czekoladową polewą

Biszkopt z dripem, to tort śmietankowy z owocami i czekoladowymi zaciekami, czyli dripem.

 

 

 

 

 

 

 

Tania rolada biszkoptowa
Oszczędna rolada biszkoptowa z truskawkami

Oszczędna rolada biszkoptowa – to tanie ciasto z truskawkami.

 

 

 

 

 

Polecam Twojej uwadze:

Bezpłatny E-book z przepisami na rabarbar, sezon na to warzywo powoli się już kończy, więc warto skorzystać ze słodkich inspiracji 🙂

(Odwiedzono 18 502 razy, 1 wizyt dzisiaj)

17 Replies to “Lemon curd klasyczny – krem cytrynowy do ciast, tortów i deserów”

    1. Tak pisalam w przepisie, najpierw muksujemy ze soba jajka, zoltka i cukier. Gdy to zrobimy, to dodajemy pozostale skladniki, czyli maslo, sok i skorke z cytryny ☺

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *