Lemon curd, to klasyczny krem cytrynowym, którym osłodzicie sobie i innym życie. Jest słodki, ale i zadziorny. Można nim przełożyć tort, biszkopt, wszelkie ciasta, ciasteczka, babeczki, naleśniki czy gofry. Możliwości jest tak wiele, że jestem pewna, że znajdziecie dla niego jeszcze jakieś zastosowanie 🙂 Tym przepisem otworzę cykl podstawowych receptur na słodkości, życzę smacznej lektury:)
Składniki:
2 jajka + 2 żółtka (białka schowajcie do lodówki, zrobimy z nich bezę),
2 cytryny,
80g masła,
150 – 160g drobnego cukru do wypieków,
Przygotowanie:
Cytryny dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem.
Wyciskamy z nich sok – powinno wyjść ok 1/2 szklanki, tyle dokładnie potrzebujemy.
Skórę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Jajka, żółtka i cukier miksujemy na gładki i jasny krem.
Łączymy ze sobą wszystkie składniki. W kąpieli wodnej* całość delikatnie podgrzewamy i mieszamy trzepaczką rózga przez około 10 minut – do zgęstnienia masy. Lemon curd powinien przypominać nieco rzadszy budyń.
Przestudzoną masę przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków, zamykamy i odkładamy do lodówki.
Lemon curd – rady:
Jeśli znajdziecie w lemon curd grudki (w co wątpię), to możecie przetrzeć krem przez sito.
Krem cytrynowy można przechowywać w lodówce przez ok 2 tygodnie.
Lemon curd warto zrobić kilka dni wcześniej przed planowanym użyciem, bo w lodówce jeszcze zgęstnieje i przegryzie się. Ja ostatnio dałam mu tylko 1 dzień odpoczynku po przygotowaniu i byłam z niego bardzo zadowolona :).
Co to jest kąpiel wodna?!*
Na mały garnek lub rondelek z wodą nakładamy szklaną lub metalową miskę.
Ważne jest, aby miska nie dotykała wody w garnku/rondelku.
Włączamy palnik na minimalną moc.
Gotująca woda będzie ogrzewać naczynie w którym będziemy mieszać składniki kremu.
Nie masz drobnego cukru do wypieków?
Drobny cukier do wypieków ma gramaturą pośrednią między zwykłym cukrem, a cukrem pudrem. Można go kupić lub samodzielnie zrobić w 5 sekund 🙂 Wystarczy zwykły cukier delikatnie zmielić w młynku do kawy lub innym urządzeniu z funkcją mielenia. Będzie taniej, bo cukier drobny do wypieków jest droższy od zwykłego białego cukru.
Zobacz też:
Domowa frużelina – idealny dodatek do deserów, ciast, lodów i gofrów 🙂
Biała Pavlova – to nic innego , jak ogromna beza przełożona kremem waniliowym i owocami. Słodka rozpusta 🙂
Biszkopt z dripem, to tort śmietankowy z owocami i czekoladowymi zaciekami, czyli dripem.
Oszczędna rolada biszkoptowa – to tanie ciasto z truskawkami.
Polecam Twojej uwadze:
Bezpłatny E-book z przepisami na rabarbar, sezon na to warzywo powoli się już kończy, więc warto skorzystać ze słodkich inspiracji 🙂
Uwielbiam lemon curd. Wspaniałe na bułeczki, rogale, gofry czy też do ciasta.
Dokladnie, ma wiele zastosowan ?
Świetny przepis! Może kiedyś skorzystam…
Pewnie, bedzie smakowac, tego jestem pewna ☺
Fajnie, ze oprócz przepisu podzieliłaś się też radami :). Kompletny wpis!
Dziekuje, staram sie robic kompleksowe wpisy, aby kazdy znalazl w nich wartosciowa wiedze ?
Aż mam ochotę na ciasteczka z takim kremem. Super, że dodałaś kilka rad 🙂
Doskonaly pomysl z ciasteczkami ☺ Super, ze doceniacie rowniez rady ?
Wygląda przesmacznie! I to z takich prostych składników 🙂
Super przepis dzięki na pewno skorzystam 🙂
A do jakich ciast ten krem będzie odpowiedni? Do tart na pewno, a co z biszkoptami?
Nie robiłam nigdy tego kremu, ani nie jadłam. Ale czytając wpis aż ślinka mi pociekła…
A w którym momencie dodajemy masło?
Tak pisalam w przepisie, najpierw muksujemy ze soba jajka, zoltka i cukier. Gdy to zrobimy, to dodajemy pozostale skladniki, czyli maslo, sok i skorke z cytryny ☺
Przyznam szczerze, że jeszcze nigdy nie robiłam tego kremu i koniecznie muszę to zmienić! 😉
Jest pyszny, nie tylko do ciast ale i do tosta na snadanie
Ale smakowita propozycja ??