Jak zrobić sushi w domu? Jak zrobić ryż do sushi? Co do sushi do środka? To chyba najczęściej zadawane pytania odnośnie sushi. W tym artykule pokażę Ci, że domowe sushi jest pyszne, łatwe i dużo tańsze od tego serwowanego w restauracji. To dość proste danie, a niezbędne składniki są ogólnie dostępne i można je znaleźć nie tylko w sklepach z orientalną żywnością. Domowe sushi zrobi furorę na wszelkiego rodzaju przyjęciach, prywatkach i randkach…
I jeszcze jedno, nie skupiaj się na idealnym kształcie każdego krążka sushi – nie ma takiej potrzeby, bo danie szybko zniknie ze stołu i pozostanie po nim tylko smaczne wspomnienie. A teraz zapraszam Cię do wspólnego gotowania i smakowania.
Jak zrobić sushi w domu? – przepis:
Składniki na 2 duże porcje Kalifornia Rolls:
- 250 g ryżu do sushi,
- 4 arkusze suszonych wodorostów sushi nori,
- 100 g wędzonego na zimno łososia,
- 125 g serka philadelphia,
- ½ dużego awokado,
- ½ ogórka szklarniowego,
- 1,5 łyżki przyprawionego octu ryżowego do sushi (ok 23 ml)*
Dodatkowo będą potrzebne:
- mata bambusowa i pałeczki do jedzenia,
- miseczka z wodą do zwilżania dłoni,
- sos sojowy, pasta wasabi oraz marynowany imbir
Przygotowanie:
- Ryż do sushi przepłucz, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy ryż odsącz i wymieszaj z octem ryżowym po czym odstaw go do wystygnięcia.
- Łososia potnij na mniejsze kawałki, a awokado i ogórka w słupki.
- Umieść matę bambusową na blacie, a następnie połóż na niej arkusz sushi. ¼ przygotowanego ryżu umieść na jego środku. Zwilż dłonie w wodzie i delikatnie rozprowadź nimi ryż, tak aby pokrywał 2/3 sushi nori.
- Posmaruj ryż serkiem philadelphia i umieść pozostałe składniki (awokado, ogórka i łososia) w linii, ok 1/3 od początku ryżu.
- Zwiń matę, tak, aby ryż został zamknięty wewnątrz sushi nori. Niepokrytą dodatkami krawędź wodorostów zwilż delikatnie wodą, dzięki temu przyklei się do rolki.
- Pokrój rolkę sushi na ok 6 kawałków – sugeruję użyć ostrego noża i po każdym cięciu przetrzeć go papierowym ręcznikiem. W podobny sposób przygotuj pozostałe 3 arkusze suszonych wodorostów.
- Gotowe sushi serwuj z sosem sojowym, marynowanym imbirem i odrobiną pasty wasabi, jeśli lubisz mocne wrażenia dla podniebienia 🙂
Jak zrobić sushi w domu? – rady:
Jeśli nie masz przyprawionego octu ryżowego do sushi*, to możesz go samodzielnie wykonać w domu. Wystarczy wymieszać ze sobą 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Niektórzy dodają odrobinę sake, ale dla mnie to zbędny wydatek i dodatek.
Ryżu do sushi nie można wymienić na zwykły ryż, ponieważ nie jest on odpowiednio lepki.
Dodatki do sushi mogą być rożne, dostosuj je do swojego gustu. Mnie najbardziej odpowiada opisany powyżej zestaw. Ale śmiało możesz wymienić serek philadelphia na majonez lub serek z nerkowców, a łososia na paluszki krabowe, krewetki lub wędzoną makrelę skropioną sokiem z cytryny. A jeśli nie jadasz ryb to wędzone tofu też się tu świetnie sprawdzi lub warzywa pokrojone w słupki. Zachęcam Cię również do zrobienia odwróconego sushi Kalifornia Rolls. Przepis znajdziesz na portalu Przepisy.pl 🙂
Można również przygotować dip z sosu sojowego i wasabi, zamiast serwować te produkty osobno.
Bambusowa mata jest niezbędna do wykonania sushi. O ile pałeczki możesz sobie podarować i jeść palcami, to bez maty ani rusz, ponieważ składniki są bardzo lepkie.
Koszt wykonania sushi w domu jest akceptowalny i na pewno niższy, niż gotowy zestaw w restauracji. Za pierwszym razem trzeba nieco więcej wydać, ponieważ część z materiałów kupuje się tylko raz jak np. bambusową matę (ok 7 zł), a inne produktu starczą na jeszcze kilka imprez z sushi w roli głównej, np.: wodorosty (ok 10 zł), czy marynowany imbir (ok 7 zł). Koszt zakupu wszystkich materiałów to ok. 70 zł. A koszt obiadu dla 2 osób z tego przepisu to około 40 zł. Nie znalazłam jeszcze restauracji, gdzie 1 porcja sushi kosztuje 20 zł, więc myślę, że jest to gra warta świeczki 🙂
Krytyka jest nieunikniona, zapewne, ktoś Tobie lub mi zwróci uwagę, że kształt sushi jest do dopracowania, a ryż jest rozgotowany/niedogotowany, a ogórek mógłby być bardziej chrupiący… Nie przejmuj się tym, pamiętaj, że w przeciwieństwie do osoby krytykującej, Ty wiesz jak przygotować sushi, które będzie najlepsze na świecie, bo będzie Twoje! 🙂
Spodobał Ci się ten przepis? To zobacz też:
Szybka chińszczyzna z piersią z kurczaka
Lody z awokado – 3 składniki do szczęścia
Zielone smoothie ze szpinaku – słodkie i kuszące
Zachęcam do zapisania się na:
I pamiętaj, jeśli upieczesz/przygotujesz jaką potrawę z tego Bloga, to koniecznie pochwal się tym na Fanpage’u Zjem Cię na Facebooku, Instagramie lub w Zamkniętej Grupie Kulinarnej 🙂
Smacznego dnia życzę!:)
Anna Lena
ze Zjem Cię! 🙂
Sama sushi bym nie zjadła, ale mąż uwielbia ryby pod każdą postacią, więc mu ten wpis podeślę, może akurat spróbuje swoich sił 😛
Dla męża krążki sushi moga być z ryba, a dla Pani z warzywami 🙂
W domu jest znacznie ekonomiczniej. Muszę w końcu spróbować.
Dokładnie, jest taniej i robi się pod własny gust 🙂
Bardzo fajny przepis , bo nawet chyba ja go zrobię 🙂
Nie przepadam za sushi, ale kusisz mnie kusisz 🙂
Suschi to fajna azjatycka odskocznia
Nienawidzę sushi, ale mąż uwielbia, A niedługo ma urodziny. Już wiem co przyrządzę!
Będzie zachwycony 🙂 Przesyłam życzenia urodzinowe od Zjem Cię 🙂
Na pewno skorzystamy z Twojej podpowiedzi ?
Bardzo mnie to cieszy, zatem do dzieła 🙂
Sushi niestety nie jadam, bo nie mogę jeść surowych ryb, ale domowe z pewnością najlepsze
Raz w życiu jadłam sushi i nie zostałam fanką, więc raczej odpuszczę sobie robienie go w domu… 😉
Robiłam kilka razy i muszę dodać, że jest to również fajny sposób na wspólne spędzanie czasu 🙂
Dokładnie, wspólne gotowanie to piękny czas 🙂
Ja uwielbiam sushi i mogłabym je jeść codziennie 🙂 zawsze jednak jadłam w restauracjach, nigdy nie przygotowywałam sama, bo obawiałam się, że nie wyjdzie mi tak smaczne. Na przepis trafiłam niedawno i postanowiłam spróbować. Problemem okazało się zdobycie potrzebnych składników, bo mieszkam w małym miasteczku, ale udało mi się wszystko kupić i wbrew pozorom przygotowanie nie było takie straszne, a sushi wyszło przepyszne 🙂
Bardzo dziękuję za ten komentarz. Cieszę się, że wszystko wyszło i doskonale smakowało 🙂
Ja jestem wielką fanką sushi i to chyba danie, które zamawiam najczęściej. Mogłabym je jeść codziennie. Nigdy jednak nie próbowałam przyrządzić go sama, bo zawsze wydawało mi się, że to ponad moje umiejętności kulinarne. Twój przepis nie jest skomplikowany, więc muszę go koniecznie wypróbować. Kupię niezbędne składniki i zabieram się do działania 🙂
Raz na jakiś czas lubię sobie podjeść sushi. Jednak zawsze kupowaliśmy je w marketach lub zamawialiśmy z restauracji. Jednak restaurację zamknęli a w marketach ostatnio nie trafiam na zbyt dobre produkty. Postanowiłam więc sama przyrządzić ten przysmak. Tym bardziej, że zbliża się moja rocznica z chłopakiem – będzie to odpowiednie danie na tą okazję 🙂
Pożyczam więc przepis i śmigam na zakupy. Najpier zrobię tylko testową wersję dla siebie. Wolałabym na rocznicy nie wstydzić się że mi nie wyszło 🙂
Proszę dać znać, jak smakowało, jestem pewana, że wszystko wyszło doskonale 🙂
Świetny przepis, muszę spróbować.