Zupa krem brokułowa na szybko, to obiad w 15 minut. Pokochają ją dzieci i każdy, kto chce bezboleśnie zwiększyć ilość warzyw w swojej diecie. Danie jest pyszne, łatwe i przy okazji to również krem fit. Zupa krem z brokułów z ziemniakami jest aksamitna dzięki sporej dawce warzyw, chrupiąca dzięki słonecznikowi i wyrazista za sprawą fety. Wypróbuj koniecznie, bo to świetnie połączenie!
Sposób przygotowania tej zupy jest uniwersalny i praktycznie każdą warzywną zupę możesz tak przyrządzić. Ja dodatkowo dodałam do wspominanych w składnikach ugotowane brokuły, które zostały mi z poprzedniego obiadu. W podobny sposób można postąpić z ugotowanymi ziemniakami. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, i jeszcze powstanie pyszne danie!
Zupa krem brokułowa na szybko – przepis:
Składniki:
- 1 brokuł,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- kawałek pora (ok 10 cm),
- 2 marchewki,
- 1 spory batat,
- 2 łyżki oliwy,
- woda lub bulion warzywny,
- sól i pieprz
- do przystrojenia: feta, natka pietruszki i nasiona słonecznika
Przygotowanie:
Brokuła podziel na różyczki, a nóżkę obierz i pokrój w talarki.
W garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę marchewki i batata oraz krążki z pora. Całość smaż około 3 minuty, często mieszając.
Do podsmażonych warzyw dodaj 1 cały (ale za to obrany) ząbek czosnku i brokuły. Warzywa w garnku zalej bulionem, tak aby je delikatnie przykrył. Gotuj ok 10-15 minut na silnym ogniu.
Po tym czasie przypraw do smaku zupę solą i pieprzem, a następnie zmiksuj. Podawaj z posiekaną natką pietruszki, pokruszoną fetą oraz nasionami słonecznika.
Zupa krem brokułowa na szybko – rady:
Kolor zupy jest dość niecodzienny z uwagi na dużą ilość pomarańczowych warzyw.
Ostrożnie posól zupę, dodatek fety podkręci jej słony smak.
Jeśli nie masz batatów, to w ich miejsce możesz dać nasze klasyczne ziemniaki. Zupa będzie mniej słodka, ale nadal pyszna.
Zamiast na oliwie możesz warzywa podsmażyć na maśle klarowanym.
.
Lubisz zupy? Zobacz też:
Zupa z białych szparagów i ziemniaków – obierki też się przydadzą 🙂
Ekspresowy chłodnik – bez gotowania, ideał na upalne dni 🙂
Zupa z cukinii z serem pleśniowym – sposób na przerośniętą cukinię
.
Zachęcam do zapisania się na:
I pamiętaj, jeśli upieczesz/przygotujesz jaką potrawę z tego Bloga, to koniecznie pochwal się tym na Fanpage’u Zjem Cię na Facebooku Instagramie lub w Zamkniętej Grupie Kulinarnej
Smacznego dnia życzę! 🙂
Anna Lena
ze Zjem Cię!
Stosunkowo często robię krem brokułowy
Pyszna! Wszyscy, których nią częstowałam – zachwyceni. Zupa podobna do zielonych kremów, które ostatnio często robię np. z zielonej fasolki szparagowej, brokuła, szpinaku, ale… smaczniejsza, chyba dzięki marchewce i cebuli. I do tego feta… mniam!
Dziękuję za wszystkie przepisy na szybkie, zdrowe i pyszne dania. Ostatnio wciąż tu zaglądam 🙂
Uwielbiam zupy krem.