Zupa z białych szparagów i ziemniaków

Zupa z białych szparagów i ziemniaków, to lekka i pyszna zupa, którą już teraz możemy się raczyć, bo właśnie rozpoczął się sezon na szparagi. Zupa jest prosta, aksamitna i pyszna. A do tego ugotowana w duchu Zero Waste, bo nic się w niej nie marnuje, nawet obierki.

Mój mąż jest ogromnym fanem szparagów, i poprosił mnie o przygotowanie jakiegoś dania z nimi w roli głównej. Przyznam, że nie przepadam za nimi, ale czego się nie robi dla męża? 🙂 I powiem Ci droga Czytelniczko, że zakochałam się w tej zupie. Nie dość, że jest wyborna, to jeszcze wykorzystałam ziemniaki z ostatniego obiadu, a nawet obierki po szparagach. Częściej będę gotować tę zupę – to zdecydowanie mój faworyt!


Zupa z białych szparagów i ziemniaków – przepis:

Składniki na ok 4 małe porcje:zupa szparagowa na rosole

  • 450g białych szparagów,

  • 250g ugotowanych wcześniej ziemniaków,

  • 2 małe poszatkowane cebulki,

  • garść natki pietruszki,

  • masło klarowane do smażenia,

  • 1 l rosołu,

  • 2 szkl. Wody + szczypta cukru do obierek,

  • 2 surowe żółtka,

  • 125 ml śmietany 12%,

  • 2 łyżki mąki,

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Szparagi obierz (dokładną instrukcję znajdziesz TU). Główki odetnij i delikatnie podsmaż na patelni z odrobiną masła.

  2. Obierki i zdrewniałe części szparagów włóż do garnka, zalej 2 szkl. wody z cukrem i gotuj pod przykryciem przez 15 minut od zagotowania się wody.

  3. Do garnka wlej gorący rosół, dodaj szparagi pocięte w 3-centymetrowe krążki, posiekaną natkę pietruszki. Całość gotuj przez ok 25-30 minut.

  4. Po wskazanym czasie dodaj do zupy ziemniaki i wodę z gotowania obierek. Całość zblenduj.

  5. Do kubeczka ze śmietaną wsyp mąkę, całość wymieszaj, dodaj trochę zupy i wlej do garnka z kremem szparagowo-ziemniaczanym. Zagotuj zupę.

  6. Wyłącz gaz i dodaj do kremu surowe żółtka, całość dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według smaku. Podawaj z grzankami i podsmażonymi wcześniej szparagowymi główkami.


Zupa z białych szparagów i ziemniaków – rada:

Do zupy warto dodać ziemniaki, które zostały Ci po wczorajszym obiedzie.

Żółtko jest opcjonalne, ale moim zdaniem pięknie podkreśla smak tej zupy.

Zobacz też:

Wystarczy “kliknąć” zdjęcie lub link, aby poznać przepis.

Zupa z przerośniętej cukinii
Zupa z cukinii z serem pleśniowymhttps://www.zjem-cie.pl/zupa-z-cukinii-z-serem-plesniowym/
Krem z batatów
Zupa krem z batatówhttps://www.zjem-cie.pl/zupa-krem-z-batatow/
Szybki chłodnik
Ekspresowy chłodnik bez gotowania. https://www.zjem-cie.pl/ekspresowy-chlodnik/
(Odwiedzono 299 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *