Jak przygotować i gotować szparagi? Jak wybrać i obrać szparagi, aby nie były łykowate lub gorzkie? W sezonie szparagowym to najczęściej zadawane pytania. Idąc za Waszymi potrzebami umieszczam na Blogu pierwszy tego typu wpis – całkowicie poradnikowy. Dokładnie wyjaśniam, które zielone szparagi wybrać i jak je przygotować, aby smakowały i nie miały w sobie cienia goryczki, czy łyka.
Jak wybrać szparagi?
Sięgamy po jędrne, zielone i pachnące szparagi.
Ich główki nie mogą być uszkodzone.
Najlepiej, aby cały pęczek był równej wielkości – wtedy wygodniej się je gotuje.
Unikamy przerośniętych egzemplarzy (bo ryzyko łyka jest ogromne) – lepsze będą małe lub średniej wielkości.
W domu od razu zdejmijmy z nich opakowanie – jeśli od ręki nie będziemy z nich przyrządzać posiłku.
Jak obrać szparagi?
Są 2 szkoły:
– układamy na desce i odcinamy końcówki na wysokości 1/4 lub 1/3 – to w nich jest najwięcej łyka.
– inna metoda to ręczne odłamywanie, powinny pękać w miejscu, gdzie zaczyna się łyko.
Ja jednak boję się łyka, więc wybieram pierwszą opcję z odcięciem 1/3 długości końcówek.
Następnie obieramy szparagi – do tego celu świetnie sprawdzi się zwykła skrobaczka do marchewki 🙂 Zaczynamy zdzierać skórkę i łyko trochę poniżej główki i idziemy w dół. Sama główka nie ma w sobie łyka i moim zdaniem jest najsmaczniejsza 🙂
Jak gotować szparagi?
Szparagi związujemy bawełnianym sznurkiem i wkładamy do wysokiego i wąskiego garnka,
zalewamy zimną wodą, tak, aby woda była na 2/3 ich wysokości. Unikamy garnków z aluminium.
Dobrze by było, żeby główka się nie zanurzyła – ona ugotuje się na parze, która będzie buszować po garnku 🙂
Do wody dodajemy po 1 łyżeczce cukru i soli – dzięki temu unikniemy gorzkiego smaku. Garnek przykrywamy pokrywką.
Włączamy palnik i od momentu zagotowania gotujemy szparagi przez 5 do 8 minut na średnim ogniu. Ważne jest, aby były sprężyste, można widelcem sprawdzić, czy ich struktura jest idealna.
Jak przygotować i gotować szparagi – Ciekawostki
Zielonych szparagów na początku sezonu nie trzeba obierać, ich skórka nie jest łykowata.
Wystarczy tylko odciąć 1/3 długości ich końcówek. Ale szczerze powiedziawszy jeszcze nigdy nie trafiłam na takie szparagi, których nie trzeba by było obierać… 🙂 Wolę nie ryzykować i obieram.
Jeśli nie mam wysokiego garnka do gotowania szparagów, to wystarczy zwykły garnek. Wtedy zielone szparagi zalewamy wodą z solą i cukrem i gotujemy bez przykrycia.
Mam nadzieję, że ten wpis – poradnik przyda się Wam. Dajcie znać, czy mam częściej pisać takie artykuły?
A przy okazji sezonowych warzyw polecam Wam mój najnowszy Bezpłatny E-book z przepisami na rabarbar. Bo rabarbar, to też warzywo – wiedzieliście o tym? 🙂
Zielone uwielbiam i nigdy nie obieram, wybieram właśnie opcję z odcinaniem końcówek 🙂
I przynaję, że w garnku nigdy nie gotowałam, wrzucam je zawsze do parowaru na 15-20 minut i są przepyszne, ale może spróbuję kiedyś ugotować tak, jak radzisz 🙂
A mnie kusi opcja z parowarem. Chetnie wyprobuje Twoja metode ☺
SUper sprawa i dobre informacje. Przyznam się, że jeszcze nie jadłem szparagów, a chce spróbować, tylko dobrze je przygotować. Dzięki 🙂
Nigdy nie obieram zielonych szparagów, chociaż osobiście wolę białe. Nie, nie wiedziałam, że rabarbar to warzywo ??
No i z tymi szparagami to jest dla mnie jakaś czarna magia, chyba nie mam do nich reki haha Chyba, że po twoim wpisie to się zmieni 😉
Super wpis, uwielbiam szparagi, ale nigdy nie umiem ich dobrze przygotować 🙂
Prawdę mówiąc nigdy nie jadłam szparagów, ale smak mi się zawsze kojarzył z kalafiorem. I to z tym gotowaniem nie takie hop jak myslałam, widzę tu dokładna instrukcję.
Swietnie opisane, ja jestem typowa milosniczka szparagow pod kazda postacia, choc owiniete szynka Parmenska najbardziej mi smakuja 😉
Od dawna stosuję metodę z łamaniem, sprawdza się znakomicie.
Bardzo przydatny post.
Szparagi pyszna sprawa – sposób przygotowania – wazna sprawa – zastosuję