Jak przygotować i gotować szparagi l Jak wybrać i obrać szparagi, żeby nie były łykowate? – Poradnik

Jak przygotować i gotować szparagi? Jak wybrać i obrać szparagi, aby nie były łykowate lub gorzkie? W sezonie szparagowym to najczęściej zadawane pytania. Idąc za Waszymi potrzebami umieszczam na Blogu pierwszy tego typu wpis – całkowicie poradnikowy. Dokładnie wyjaśniam, które zielone szparagi wybrać i jak je przygotować, aby smakowały i nie miały w sobie cienia goryczki, czy łyka.

Jak wybrać szparagi?

Sięgamy po jędrne, zielone i pachnące szparagi.

Zielone szparagi
Zielone szparagi po zakupie

Ich główki nie mogą być uszkodzone.

Najlepiej, aby cały pęczek był równej wielkości – wtedy wygodniej się je gotuje.

Unikamy przerośniętych egzemplarzy (bo ryzyko łyka jest ogromne) – lepsze będą małe lub średniej wielkości.

W domu od razu zdejmijmy z nich opakowanie – jeśli od ręki  nie będziemy z nich przyrządzać posiłku.

 

Jak obrać szparagi?

Są 2 szkoły:

Zielone szpragi - obrane
Obrane szparagi

–  układamy na desce i odcinamy końcówki na wysokości 1/4 lub 1/3 – to w nich jest najwięcej łyka.

– inna metoda to ręczne odłamywanie, powinny pękać w miejscu, gdzie zaczyna się łyko.

Ja jednak boję się łyka, więc wybieram pierwszą opcję z odcięciem 1/3 długości końcówek.

Następnie obieramy szparagi – do tego celu świetnie sprawdzi się zwykła skrobaczka do marchewki 🙂 Zaczynamy zdzierać skórkę i łyko trochę poniżej główki i idziemy w dół. Sama główka nie ma w sobie łyka i moim zdaniem jest najsmaczniejsza 🙂

 

Jak gotować szparagi?

Szparagi związujemy bawełnianym sznurkiem i  wkładamy do wysokiego i wąskiego garnka,

Przygotowane do gotowania szaparagi
Szparagi czekają na wodę

zalewamy zimną wodą, tak, aby woda była na 2/3 ich wysokości. Unikamy garnków z aluminium.

Dobrze by było, żeby główka się nie zanurzyła – ona ugotuje się na parze, która będzie buszować po garnku 🙂

Do wody dodajemy po 1 łyżeczce cukru i soli – dzięki temu unikniemy gorzkiego smaku. Garnek przykrywamy pokrywką.

Włączamy palnik i od momentu zagotowania gotujemy szparagi przez  5 do 8 minut na średnim ogniu. Ważne jest, aby były sprężyste, można widelcem sprawdzić, czy ich struktura jest idealna.

 

Jak przygotować i gotować szparagi  – Ciekawostki

Zielonych szparagów na początku sezonu nie trzeba obierać, ich skórka nie jest łykowata.

Zielone szpragi - ugotowane
Ugotowane szparagi

Wystarczy tylko odciąć 1/3  długości ich końcówek. Ale szczerze powiedziawszy jeszcze nigdy nie trafiłam na takie szparagi, których nie trzeba by było obierać… 🙂 Wolę nie ryzykować i obieram.

Jeśli nie mam wysokiego garnka do gotowania szparagów, to wystarczy zwykły garnek. Wtedy zielone szparagi zalewamy wodą z solą i cukrem i gotujemy bez przykrycia.

 

Mam nadzieję, że ten wpis – poradnik przyda się Wam. Dajcie znać, czy mam częściej pisać takie artykuły?

 

A przy okazji sezonowych warzyw polecam Wam mój najnowszy Bezpłatny E-book z przepisami na rabarbar. Bo rabarbar, to też warzywo – wiedzieliście o tym? 🙂

 

 

(Odwiedzono 1 574 razy, 1 wizyt dzisiaj)

11 Replies to “Jak przygotować i gotować szparagi l Jak wybrać i obrać szparagi, żeby nie były łykowate? – Poradnik”

  1. Zielone uwielbiam i nigdy nie obieram, wybieram właśnie opcję z odcinaniem końcówek 🙂
    I przynaję, że w garnku nigdy nie gotowałam, wrzucam je zawsze do parowaru na 15-20 minut i są przepyszne, ale może spróbuję kiedyś ugotować tak, jak radzisz 🙂

  2. SUper sprawa i dobre informacje. Przyznam się, że jeszcze nie jadłem szparagów, a chce spróbować, tylko dobrze je przygotować. Dzięki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *