Zupa krem z batatów to świetna alternatywa dla osób dbających o dietę i ograniczających mięso. Nie ma w sobie też glutenu, więc jej właściwości są bogate.
Jest niezwykle prosta, smaczna i syta. Dzięki batatom i marchewce ma piękny kolor. Soczewica wzbogaca ją w białko. Kurkuma zaś dodaje jej charakteru, a mleczko kokosowe łagodzi ostre zapędy imbiru.
Krem z batatów można przechowywać przez kilka dni w lodówce – ale wątpię, by tyle przetrwał 🙂
Zdecydowanie jest to propozycja dla każdego, kto lubi dobrze zjeść.
Zupa krem z batatów jest bardzo wdzięczna, bo można ją przygotować w wydaniu wegańskim, zastępując masło tłuszczem roślinnym, np. olejem kokosowym.
Składniki:
- 1,5 l wody,
- 2 duże bataty,
- 2 marchewki,
- 4 ziemniaki,
- 1 łodyga selera naciowego lub kawałek bulwy selera,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula – poszatkowana,
- kawałek imbiru – starty na drobnych oczkach,
- szczypta kurkumy,
- 4 czubate czerwonej soczewicy,
- 1 puszka mleczka kokosowego/ lub mascarpone, śmietana, czy jogurt do zabielenia zupy,
- 2 czubate łyżki masła klarowanego/ oleju kokosowego
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Na tłuszczu podduszamy cebulkę, następnie dodajemy pozostałe warzywa, chwilę jeszcze całość podsmażamy.
Następnie dodajemy soczewicę i wodę – całość gotujemy, aż warzywa zmiękną, czyli ok 35 minut.
Po tym czasie miksujemy zupę i dodajemy mleko kokosowe lub inny zabielacz 🙂 Gotowe 🙂
Zupa krem z batatów jest bardzo aksamitna i syta. Jej kolor i zapach Was uwiedzie.
Jest gęsta, więc można ją podawać również dzieciom – niech sobie poćwiczą rączkę 🙂
Myślę, że taka zupa z batatów i marchewki to świetna propozycja na bezmięsny obiad. Ja w piątki staram się przygotowywać właśnie tego typu dania. A przez resztę tygodnia jem ,tak, jak mi żołądek podpowiada, czyli raz w mięsem, raz bez 😉
Polecam Ci też:



Mus z batatów – pyszny i lekki deser



Pieczone bataty – pyszny i lekki obiad na leniwy piątek 🙂
A na deser Bezpłatny E-book z przepisami na Wielkanoc – mix receptur na dania klasyczne, wege, fit i dla dzieci. Dania są zarówno na słodko, jak i wytrawnie:)
Zupa z batatów wygląda apetycznie – chętnie wypróbuje ten przepis, bo lubię to warzywko:)
Z batatów można sporo wyczarówać 🙂
Uwielbiam zupy krem, muszę wypróbować Twój przepis 😉
Polecam i naturalnie tak po ludzku będzie mi miło 🙂
Lubie, kocham, z chęcią zjem – tylko kto mi zrobi 🙁 ?
Będzie trzeba delegować to polecenie dalej 🙂
Jak dl mnie świetne połączenie. Jestem pewna ze by mi smakowało.
Też jestem przekonana, że powinno smakować 🙂
Wstyd się przyznać, ale nie jadłam zupy krem jeszcze nigdy w życiu 😛 Bataty lubię, mogłaby mi posmakować 🙂 Szczególnie, że śmietanę można zastąpić mlekiem kokosowym 🙂
Ta zupa jest świetna, bo wystarczy zamienić 2 skłądniki: śmietanę i msało do produkty roślinne i jest w 100% wege 🙂
jakoś nie próbowałam jeszcze robić czegoś z batatów. Nawet nie wiem do końca co to za warzywo. Muszę zajechać do miasta i poszukać, wypróbować.
Pozdrawiam
Ja kupuję bataty w Biedronce 🙂 Pozdrawiam 🙂
z batatów jeszcze zupy nie robiłam, chętnie wypróbuję bo bardzo je lubię
O rany! Ale dostałam ślinki na tą zupę! U mnie jeszcze obowiązkowo chili by było 🙂
O, to następnym razem dodam 🙂
No i mam pomysł na kolację! Bataty zwykle robię pod postacią frytek z ziołami, a zupy jeszcze nie próbowałam! Mniam!