Szybkie spaghetti z pomidorów z puszki lub świeżych, uratuje Cię, gdy nie będziesz miała czasu na gotowanie. Danie jest aromatyczne, pyszne, sycące i bardzo proste. Polecam je na upały, gdy każda sekunda spędzona przy kuchence jest na wagę złota. To też świetny pomysł na świeże pomidory, które są już moooocno dojrzałe.
Szybkie spaghetti z pomidorów – przepis:
Składniki na ok 4 porcje:
• 6 dużych pomidorów lub 2 puszki pomidorów bez skórki,
• 2 średniej wielkości cebule – poszatkowane,
• 3 ząbki czosnku – zmiażdżone,
• 1 łyżka tymianku i bazylii,
• sól i pieprz do smaku,
• 1 łyżeczka cukru,
• oliwa z oliwek do smażenia,
• makaron – u mnie bezglutenowy, (tu można go kupić – KLIK)
• starty parmezan lub wegański ser według uznania
Przygotowanie:
- Pomidory ponacinaj, włóż do miski i zalej wrzątkiem. Dzięki temu bez problemu zdejmiesz z nich skórkę, a następnie pokroisz w kostkę. Jeśli używasz pomidorów w puszce, to pomiń ten punkt 😉
- Cebulę delikatnie podsmaż na oliwie z oliwek, a następnie dodaj do niej pomidory oraz przyprawy: sól, pieprz, tymianek i cukier. Całość smaż 10 minut nie zapominając o mieszaniu.
- Do sosu pomidorowego dodaj czosnek oraz bazylię i całość smaż jeszcze 3 minuty.
- Wcześniej ugotowany makaron polej sosem pomidorowym, posyp tartym serem. I opcjonalnie dodaj świeżą bazylię i rukolę.
Tak przygotowany obiad zachwyci każdego amatora makaronów i wszelkiej maści sosów. Ja najczęściej robię takie szybkie spaghetti z bardzo dojrzałych pomidorów, które zaczynają już pękać. Do kanapek już nie się nie nadadzą, ale sos będzie w nich świetny. A jeśli nie mam świeżych pomidorów, to posiłkuję się tymi z puszki. Ten przepis uratował mnie już nie raz, gdy czas mnie naglił, a obiadu brak 🙂
Szybkie spaghetti z pomidorów – rady:
Do tego sosu świetnie pasuje makaron spaghetti. Ja polecam pełnoziarnisty
Jeśli nie używasz cukru w swojej diecie, to pomiń ten składnik. Ja go jednak dodaję, bo cukier podkreśla smak pomidorów.
Zobacz też:
Wystarczy “kliknąć” zdjęcie lub opis, by przepis pojawił się na ekranie 🙂
Obiad w 15 minut to mi się podoba! 😀
Takie dania sa najlepsze ?
Rzeczywiście , czasami pali się nam grunt pod nogami i trzeba szybko…
Błyskawiczne danie 🙂
Dokładnie – wtedy warto mieć pod ręką taki awaryjny i szybki przepis 🙂
Uwielbiam spagetti ale ze w 15 minut to czary jutro robimy dzięki.
I jak smakowało?:)
Bardzo lubię spaghetti. To szybki sposób na pyszny obiad. U mnie zawsze z podwójną porcją parmezanu
Mój mąż też zawsze dodaje dużo sera 🙂 Życzę smacznego 🙂
Uwielbiam spagetti. Mogę je jeść na okrągło.
To zupełnie, jak my 🙂
W kwadrans – to mi baardzo odpowiada 😀 Żyję w biegu więc takie przepisy są dla mnie zbawienne!
Takie przepisy też często ratują mi życie, więc chętnie się nimi dzielę 🙂