Ciasto jogurtowe z owocami, u mnie z truskawkami i borówkami, to hit ostatniego weekendu. “Zjadło się” praktycznie od razu i już mam “zamówienie” na kolejne 😉 Jogurt nadaje mu delikatności, a owoce soczystości i cudownego aromatu. Dodatkowo to prosta i szybka receptura. Przekonaj się sama!
Do jego zrobienie zainspirował mnie mnie kuzynka, a dziecko dopilnowało, żeby ciasto została natychmiast zrobione 🙂
Ciasto jogurtowe z owocami – przepis:
Składniki (blacha ok 28x20cm):
- 2,5 szkl. mąki pszennej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej (opcjonalnie – lepiej wyrośnie)
- 3 jajka,
- 1 szkl. cukru
- kilka kropelek ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego,
- 1 szkl. jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej,
- 1/2 szkl. oleju,
- 1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie – dla ładniejszego koloru),
- 400 g truskawek pokrojonych w ćwiartki,
- 125 g borówek
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej z proszkiem, sodą i ewentualnie kurkumą.
- Jajka ubij na sztywno z cukrem i esencją waniliową.
- Miksując na najniższych obrotach połącz ze sobą: ubite jajka, mąkę z dodatkami, jogurt, a także olej.
- Całość wylej na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Lekko dociskając ozdób owocami i piecz do suchego patyczka przez ok. 35-40 minut w 180ºC (grzałka góra-dół)
Ciasto jogurtowe z owocami – rady:
Do wykonania tego ciasta użyłam jogurtu własnej produkcji – tu
znajdziesz przepis KLIK. Zachęcam Cię do zrobienia własnego, bo to tylko 2 składniki, które kupisz w osiedlowym sklepie, a w nagrodę otrzymasz 1 litr jogurtu. Mój jogurt był średnio gęsty. Ważne jest, aby do pieczenia miał temperaturę pokojową.
Ja nie dodałam do ciasta kurkumy, ale w piątek znów je zrobię i tym razem z kurkumą. Dzięki niej ciasto będzie miało ładniejszy kolor, a poza tym kurkuma to samo zdrowie 🙂
Zamiast przesiewać mąkę z proszkiem, możesz całość wsypać do miski i
Zamiast oleju możesz użyć roztopionego masła. Naturalnie w takiej samej ilości co oleju.
Zobacz też inne desery z truskawkami:
Wystarczy “Kliknąć” zdjęcie, aby przepis przestał być tajemnicą 🙂









Dziękuję za wspólną kulinarną chwilę i życzę smacznego:)
Anna Lena ze Zjem Cię
Ciasto idealne na wiosenne dni przy filiżance aromatycznej kawy
Dokładnie, albo herbaty – ważne, aby w doborowym towarzystwie 🙂
Wygląda obłędnie! Uwielbiam takie połączenia smaków. Chyba czas najwyższy poprosić narzeczoną, abyśmy razem poeksperymentowali w kuchni 🙂
Wspólne pieczenie to zapowiedź udanego dnia 🙂 Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂
Bardzo lubię takie owocowe wariacje 🙂
Czy można użyć mrożonych owoców?
Można też z nimi piekłam tylko warto je obtoczyć w mące przed włożeniem na ciasto 🙂