Twarożek z tofu, to lekka i smaczna propozycja na smarowidło do kanapek. Zrobisz go w 1-ną minutę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, można też nim napełnić świeżą paprykę i zjeść na śniadanie, czy kolację. W smaku i konsystencji jest bardzo zbliżony do klasycznego twarogu z mleka.
Twarożek z tofu, to kolejna roślinna propozycja dodatku do kanapek. Ostatni przepis na pasztet z soczewicy bardzo przypadł do gustu Czytelnikom. Liczę, że tym razem będzie podobnie 🙂
• pęczek rzodkiewki, szczypiorku lub poszatkowana cebulka,
• do smaku sól i pieprz
Przygotowanie:
Tofu umieść w miseczce i rozgnieć widelcem.
Dodaj do niego startą na dużych oczkach rzodkiewkę, sól, pieprz i odrobinę mleka kokosowego – u mnie to były 2 łyżki.
Całość odstaw na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
Twarożek z tofu – rady:
Miękkie tofuMiękkie tofu po rozpakowaniu
Do przygotowania tego twarożku użyłam miękkiego tofu, które dzięki
swojej jedwabistej konsystencji jest wręcz idealne do tego celu.
Ale śmiało możesz je zastąpić naturalnym twardym tofu. Wówczas pokrusz je w palcach, dodaj mleko kokosowe (ok 5 łyżek), pozostałe dodatki i całość rozgnieć widelcem. Twarde tofu możesz też zblendować z przyprawami i mleczkiem kokosowym – powstanie wówczas puszysty gładki serek. Dodatkowo można je zakwasić odrobiną soku z cytryny.
Mleko kokosowe może być z puszki lub z kartonika, ale ja zachęcam Cię do wykonania własnego. Mogę Ci w tym zakresie zaproponować dwa warianty:
mleko kokosowe gotowane – bardzo aromatyczne i trwałe, doDomowe mleko kokosowe tygodnia można je przechowywać w lodówce. Przepis znajdziesz tu – KLIK.
mleko kokosowe RAW – czyli surowe, za to bardzo szybkie w przygotowaniu (1-na minuta). Można je w lodówce przechowywać do 3 dni. Jak je zrobić? W blenderze umieść wiórki kokosowe (najlepiej bez siarczanów) i dwa razy tyle wody co wiórków. Całość zblenduj, odcedź i gotowe.
Zobacz też inne roślinne przepisy:
Wystarczy “kliknąć” zdjęcie, aby przepis przestał być zagadką 🙂
Bardzo ciekawy i interesujący post. Czekam na więcej i oby tak dalej 🙂
Dziękuję, w zakładce Wege jest więcej tego typu receptur. Życzę smacznej lektury 🙂
Robię takie twarożki, ale z tofu jeszcze nie próbowałam. Dzięki za inspirację 🙂
Polecam jest pyszny. A jaki Ty polecasz?