Twarożek z tofu, to lekka i smaczna propozycja na smarowidło do kanapek. Zrobisz go w 1-ną minutę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, można też nim napełnić świeżą paprykę i zjeść na śniadanie, czy kolację. W smaku i konsystencji jest bardzo zbliżony do klasycznego twarogu z mleka.
Twarożek z tofu, to kolejna roślinna propozycja dodatku do kanapek. Ostatni przepis na pasztet z soczewicy bardzo przypadł do gustu Czytelnikom. Liczę, że tym razem będzie podobnie 🙂
Twarożek z tofu – przepis:
Składniki:
• miękkie tofu silken – 340g (możesz je kupić tu – KLIK),
• kilka łyżek mleka kokosowego (przepis na domowe – KLIK),
• pęczek rzodkiewki, szczypiorku lub poszatkowana cebulka,
• do smaku sól i pieprz
Przygotowanie:
- Tofu umieść w miseczce i rozgnieć widelcem.
- Dodaj do niego startą na dużych oczkach rzodkiewkę, sól, pieprz i odrobinę mleka kokosowego – u mnie to były 2 łyżki.
- Całość odstaw na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
Twarożek z tofu – rady:
Do przygotowania tego twarożku użyłam miękkiego tofu, które dzięki
swojej jedwabistej konsystencji jest wręcz idealne do tego celu.
Ale śmiało możesz je zastąpić naturalnym twardym tofu. Wówczas pokrusz je w palcach, dodaj mleko kokosowe (ok 5 łyżek), pozostałe dodatki i całość rozgnieć widelcem. Twarde tofu możesz też zblendować z przyprawami i mleczkiem kokosowym – powstanie wówczas puszysty gładki serek. Dodatkowo można je zakwasić odrobiną soku z cytryny.
Mleko kokosowe może być z puszki lub z kartonika, ale ja zachęcam Cię do wykonania własnego. Mogę Ci w tym zakresie zaproponować dwa warianty:
- mleko kokosowe gotowane – bardzo aromatyczne i trwałe, do tygodnia można je przechowywać w lodówce. Przepis znajdziesz tu – KLIK.
- mleko kokosowe RAW – czyli surowe, za to bardzo szybkie w przygotowaniu (1-na minuta). Można je w lodówce przechowywać do 3 dni. Jak je zrobić? W blenderze umieść wiórki kokosowe (najlepiej bez siarczanów) i dwa razy tyle wody co wiórków. Całość zblenduj, odcedź i gotowe.
Zobacz też inne roślinne przepisy:
Wystarczy “kliknąć” zdjęcie, aby przepis przestał być zagadką 🙂
Bardzo ciekawy i interesujący post. Czekam na więcej i oby tak dalej 🙂
Dziękuję, w zakładce Wege jest więcej tego typu receptur. Życzę smacznej lektury 🙂
Robię takie twarożki, ale z tofu jeszcze nie próbowałam. Dzięki za inspirację 🙂
Polecam jest pyszny. A jaki Ty polecasz?