Twarożek z tofu – wiosenny i pyszny

Twarożek z tofu, to lekka i smaczna propozycja na smarowidło do kanapek. Zrobisz go w 1-ną minutę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, można też nim napełnić świeżą paprykę i zjeść na śniadanie, czy kolację. W smaku i konsystencji jest bardzo zbliżony do klasycznego twarogu z mleka.

 


Twarożek z tofu, to kolejna roślinna propozycja dodatku do kanapek. Ostatni przepis na pasztet z soczewicy bardzo przypadł do gustu Czytelnikom. Liczę, że tym razem będzie podobnie 🙂


 

Twarożek z tofu – przepis:

Składniki:

Wegański twarożek
Twarożek z tofu

• miękkie tofu silken – 340g (możesz je kupić tu – KLIK),

• kilka łyżek mleka kokosowego (przepis na domowe – KLIK),

• pęczek rzodkiewki, szczypiorku lub poszatkowana cebulka,

• do smaku sól i pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Tofu umieść w miseczce i rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj do niego startą na dużych oczkach rzodkiewkę, sól, pieprz i odrobinę mleka kokosowego – u mnie to były 2 łyżki.
  3. Całość odstaw na kilka minut, aby smaki się przegryzły.

 


Twarożek z tofu –  rady:

Jedwabiste tofu
Miękkie tofu
Silken tofu
Miękkie tofu po rozpakowaniu

Do przygotowania tego twarożku użyłam miękkiego tofu, które dzięki

swojej jedwabistej konsystencji jest wręcz idealne do tego celu.

 

Ale śmiało możesz je zastąpić naturalnym twardym tofu. Wówczas pokrusz je w palcach, dodaj mleko kokosowe (ok 5 łyżek), pozostałe dodatki i całość rozgnieć widelcem. Twarde tofu możesz też zblendować z przyprawami i mleczkiem kokosowym – powstanie wówczas puszysty gładki serek. Dodatkowo można je zakwasić odrobiną soku z cytryny.

Mleko kokosowe może być z puszki lub z kartonika, ale ja zachęcam Cię do wykonania własnego. Mogę Ci w tym zakresie zaproponować dwa warianty:

  •  mleko kokosowe gotowane – bardzo aromatyczne i trwałe, do
    Mleko z wiórków kokosowych
    Domowe mleko kokosowe
      tygodnia można je przechowywać w lodówce. Przepis znajdziesz tu – KLIK.
  • mleko kokosowe RAW – czyli surowe, za to bardzo szybkie w przygotowaniu (1-na minuta). Można je w lodówce przechowywać do 3 dni. Jak je zrobić? W blenderze umieść wiórki kokosowe (najlepiej bez siarczanów) i dwa razy tyle wody co wiórków. Całość zblenduj, odcedź i gotowe.

 

Zobacz też inne roślinne przepisy:

Wystarczy “kliknąć” zdjęcie, aby przepis przestał być zagadką 🙂

Ciasto z kruszonką i owocami - bez mleka, jajek i masła
Pyszne wegańskie ciasto z kruszonką i śliwkamihttps://www.zjem-cie.pl/weganskie-ciasto-z-kruszonka-i-owocami/
Szarlotka bez jaj
Oszczędna szarlotka na kruchym cieście – łatwa w przygotowaniu, tania i bez jajek. https://www.zjem-cie.pl/oszczedna-szarlotka/

(Odwiedzono 4 501 razy, 1 wizyt dzisiaj)

4 Replies to “Twarożek z tofu – wiosenny i pyszny”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *