Szybki placek z rabarbarem, to domowe i łatwe ciasto. Kefir nadaje mu delikatności, a rabarbar sezonowej zadziorności. Przepis jest na rodzinną porcję – czyli na dużą blachę.
Jest to (nie)zwyczajne i proste ciasto, takie, które kojarzy mi się z domem i wakacjami. A jego siła tkwi w prostocie. Przekonaj się sama! Lub sam, bo ostatnio coraz więcej Panów tu zagląda 🙂
Szybki placek z rabarbarem – przepis:
Składniki:
- 2,5 szkl. mąki pszennej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- 1 szkl. cukru + trochę do posypania ciasta,
- kilka kropelek ekstraktu z wanilii,
- 1 szkl. kefiru (w temperaturze pokojowej),
- 1/2 szkl. oleju,
- 5-6 dużych łodyg rabarbaru
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubij z cukrami na puszystą masę.
- Masę jajeczną miksuj na najniższych obrotach i stopniowo dodawaj: kefir, olej i mąkę.
- Dużą blachę o wymiarach ok 33×23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wlej do środka ciasto, całość posyp pokrojonym w talarki rabarbarem i odrobiną cukru.
- Piecz ok 35-40 minut w 180ºC (grzałka góra-dół).
Szybki placek z rabarbarem – rady:
Jeśli nie masz ekstraktu z wanilii, to możesz go zastąpić kilkom łyżkami cukru waniliowego.
Zamiast przesiewać mąkę z proszkiem, możesz całość wsypać do miski i wymieszać trzepaczką rózga. Będzie szybciej, a efekt identyczny – czyli dobrze napowietrzone ciasto.
Rabarbar możesz z powodzeniem wymienić na jabłka. Ich smak świetnie podkręci szczypta cynamonu.
Piekłam już ten placek na maślance i kefirze, więc oba warianty polecam.
Zamiast białego cukru możesz użyć 2/3 szkl. ksylitolu.
Chcesz więcej rabarbarowych przysmaków?
Przygotowałam mini E-book z przepisami na przysmaki z rabarbaru. Wystarczy, że poniżej podasz adres e-mail, a ja od ręki wyślę na niego rabarbarowy E-book. Proste, prawda? 🙂
Placek z rabarbarem – uwielbiam!!!
Witaj w klubie – rabarbar jest smaczny i zdrowy 🙂