Hummus – pyszny smak i afrodyzjak zaklęty w paście z ciecierzycy

Hummus – idealny na pyszne i zdrowe śniadanie. Przepis jest prosty, wykonanie hummusu nie zajmie nam nawet 10 minut. Pasta doskonale smakuje, jako smarowidło do kanapek. Można również umieścić ją w miseczce i nabierać ją kawałkami ulubionego pieczywa – macą, bagietką, czy ciemnym chlebem.

Pasta z cieciorki pochodzi z krajów arabskich, ale w naszym klimacie smakuje równie dobrze;)


Hummus – przepis:

Składniki:
·    1 puszka ciecierzycy, ok. 400g (po odsączeniu ok. 240g),
·    2 duże ząbki czosnku,
·    3 łyżki pasty Tahina (masło sezamowe),
·    2 łyżki soku z cytryny,
·    3 łyżki oliwy z oliwek,
·    szczypta płatków chilii (opcjonalnie),
·    szczypta chilii w proszku,
·    szczypta słodkiej papryki – ale tylko do ozdoby,
·    ½ łyżeczki soli morskiej,
·    szczypta posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
1.    Cieciorkę odsączamy, a wodę odstawiamy – może nam się jeszcze przydać.
2.    Cieciorkę wraz z wszystkimi pozostałymi składnikami (poza słodką papryką) miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli hummus będzie zbyt gęsty możemy go rozrzedzić pozostałą po cieciorce wodą.
3.    Gotową pastę przekładamy do miseczki, ozdabiamy odrobiną poszatkowanej natki pietruszki, słodką papryką, a na koniec skraplamy oliwą z oliwek.


Hummus – rady:

Hummus oryginalnie wykonuje się z surowej ciecierzycy, ale wówczas musimy ją moczyć przez 12 godzin, a następnie gotować przez kilka godzin. Skorzystanie z ciecierzycy w puszce, to swoiste ułatwienie. Dzięki temu ekstremalnie skracamy sobie drogę do tej pysznej pasty.

Nasz hummus możemy przechowywać w lodówce przez około 5 dni, ale zwykle znika szybciej;). Przepis idealny dla wegetarian, wegan i mięsożerców;)

Jeśli będziecie mieli kłopot z zakupem pasty Tahina, to nie martwcie się – możecie ją wykonać sami.

Pasta Tahina – przepis:

Hummus z cieciorki

Składniki:

  • 1 szklanka sezamu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 4 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:
1.    Sezam prażymy na złoty kolor na suchej patelni – maksymalnie 2 minuty.
2.    Uprażone ziarna mielimy razem z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania gęstej pasty i gotowe! Nasze dzieło możemy przechowywać w lodówce przez miesiąc.

Życzę smacznego!

Zobacz też:

Wystarczy “kliknąć” zdjęcie 🙂

Pasta z makrelii

Pasta kanapkowa z ciecierzycy

Falafele z piekarnika

Ciecierzyca z kurczakiem w pomidorach

Ciasteczka

Biszkopt

Biszkopt z zalewy po ciecierzycy

(Odwiedzono 967 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *