Ostatnio na tak zwanym mieście jadałam pyszne wegańskie ciasto z kruszonką i śliwkami. Tak mi zasmakowało, że na następny dzień upiekłam własne. Pierwszy raz zabrałam się za tego typu wypiek i jestem zachwycona efektem końcowym. Zwłaszcza, że skończyły mi się jajka 🙂 Zamieniłam je na aquafabę – czyli wodę po ciecierzycy z puszki (zobacz co można z niej wyczarować). Wegańskie ciasto robi się równie szybko co klasyczne ciasto z jajkami. Poza tym, jak nie uprzedzicie swoich Gości, to nie zorientują się, że jedzą ciasto bez jajek i mleka, a nawet masła 🙂
Składniki na tortownicę ok ø 22 cm:
1 i 1/2 szkl mąki ( u mnie orkiszowa tortowa),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 szkl. erytrolu lub zwykłego cukru*,
4 łyżki cynamonu
9 łyżek aquafaby – czyli wody po gotowaniu ciecierzycy (u mnie zalewa z puszki po cieciorce),
1/2 szkl. mleka kokosowego z kartonika lub własnej produkcji z wiórków kokosowych (przepis)
1/2 szkl. oleju rzepakowego/z pestek winogron lub oleju kokosowego – rozpuszczonego,
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 duże ciemne śliwki (wypestkowane i pokrojone na ćwiartki)
Kruszonka:
50 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa tortowa),
25 g eryrolu,
25 g oleju kokosowego w stałej formie lub margaryny
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
W oddzielnym naczyniu miksujemy na sztywno aquafabę, następnie stopniowo dodajemy do niej słodziwo – cały czas miksując.
Na koniec łączymy ze sobą wszystkie składniki: przesianą mąkę, ubitą aquafabę, mleko kokosowe, olej i ekstrakt z wanilii – całość mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy je delikatnie mąką i kładziemy na nie śliwki skórką do góry.
Całość posypujemy kruszonką – wszystkie jej składniki ręcznie łączymy, aż powstaną słodkie okruszki.
Pieczemy przez około 25-30 minut w 180ºC (termoobieg).
Wegańskie ciasto – czym je posłodzić?
W przepisie podałam pół szklanki erytrolu lub ksylitolu. Jeśli tego typu nowinki są Ci obce, a Ty dodatkowo nie boisz się białgo cukru, to daj go również pół szklanki.
Fajną opcją jest też pół szklanki miodu lub syropu klonowego/z agawy. Uprzedzając – wiem, że część wegan nie akceptuje miodu, ale ja nie jestem weganką, więc jem go, gdy mam na niego ochotę 🙂
Aquafaba – zamiennik jajek – przelicznik:
3 łyżki aquafaby to odpowiednik 1 jajka.
2 łyżki aquafaby zastąpią 1 białko.
1 łyżka aquafaby zastąpi 1 żółtko.
Więcej na temat aquafaby znajdziesz u Karoliny z Nicpoń w kuchni 🙂
Mleko kokosowe – zobacz jak je łatwo samemu zrobić 🙂
Mleko kokosowe, czyli napój roślinny możesz również sama wykonać. Będzie ono dużo tańsze od tego kupnego. Do jego wykonania potrzebne są wiórki kokosowe – najlepiej bez siarczanów, garnek, woda, trochę gazy, sito i blender. Dokładny opis znajdziesz tu.
Zobacz też inne przepisy bez jajek (kliknij opis lub zdjęcie ):
Czekoladowy mus z aquafaby – bardzo szybki w wykonaniu.
Beziki z aquafaby – zawsze wychodzą 🙂
Biszkopt z aquafaby – łatwy i oszczędny.
Tort dla alergika – bez mleka, masła i jajek
Wyjątkowa szarlotka – bez mąki, jajek i glutenu
Karmelowe ciasteczka “Mocny ząbek” 🙂
Twoja wersja na pewno wyszła równie pyszna, bo wygląda cudnie 🙂 Skusiłabym się na kawałeczek 😉
Ja zjadlam 2 i schowalam ciasto – musi poczekac na pozostalych domownikow ?
Kurczę, zazdroszcze przekonania do aquafaby! Ja kiedyś zrobiłam z niej mus, wyglądał super, ale zarówno ja, jak i mój mąż stwierdziliśmy, że to jest niezjadliwe i na domiar złego się tym potruliśmy 🙁 Możliwe, że coś było nie tak, niemniej uraz został.
Tutaj jest tylko kilka lyzek aquafaby, poza tym jej nie czuc. Ona ma tylko wiazac ciasto. Poza tym zawsze mozna ja zamienic na siemienie lniane z woda ? Wspolczuje incydentu z ewidentnie wadliwym produktem.
Uwielbiam ciasta z kruszonką 😀 Bardzo chętnie zainspiruję się przepisem i zrobię w weekend 🙂
Bedzie mi milo ?
“smakuje jak normalne ciasto” hahahaha 😀
Ja wciąż na etapie borówek i jagód (kocham!!!!!!), ale i na śliwki przyjdzie pora… na pewno będę i u Ciebie szukała pomysłów 🙂
Na borowki tez mam.juz pomysl ?
Na pewno jest pyszne, ja osobiscie pieke tylko placek drożdżowy dla męża:-)
Maz wie co dobre ☺
Weekend sie zaczal, sliwki mam wiec czego chciec wiecej 😉
Teraz to już chyba tylko ciasta brakuje ??
Ciasto wygląda wspaniale. Myślę że skorzystam jednak z jajek 🙂
Dziekuje, 3 jajka kurze wystarcza ?
Dziekuje, 3 kurze jajka wystarcza ?
Uwielbiam ciasta z kruszonka ciekawe jak smakuje wersja wegańska
Witam,
Czy chodzi o mleko kokosowe w kartonie czy mleczko z puszki?
Dziękuję za pytanie – za chwilę poprawię pod tym kątem post.
Naturalnie chodzi o mleko w kartonie, ale może je również Pani zrobić z wiórków sama:
https://zjem-cie.pl/domowe-mleko-kokosowe/
Pozdrawiam smacznie
Anna Lena 🙂
Skusiłabym się na kawałeczek ? Mniam!
Super ciacho! Zrobiłam z jabłkiem?
Wspaniale mi to czytac ?
super
🙂
Smaczne i zdrowe! Dzieki!
Dokladnie, a do tego proste ? Zycze smacznego i zapraszam po wiecej receptur ?
Jaka wielkość tortownicy?
Dziękuję za to pytanie, ok ø 22 cm.