Wytrawny keks z warzywami, to moje popisowe danie na wszelkie imprezy. Świetnie się sprawdza w roli w przystawki, można go również zabrać jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Do jego wykonania nie potrzebujesz nawet miksera. Jeśli chcesz przemyć do swojej diety więcej warzyw, to taki keks będzie idealnym rozwiązaniem. Można go również podać w święta zamiast tradycyjnego pasztetu.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 3/4 szkl. mleka krowiego,
- 3 jajka,
- 1//2 szk. oliwy z oliwek,
- 100g suszonych posiekanych pomidorów,
- 1 mały słoiczek odcedzonych zielonych oliwek,
- 1 mały słoiczek odcedzonych czarnych oliwek,
- 2 kolorowe posiekane papryki,
- 1 mała cukinia ok 200g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- do smaku sól, pieprz i tymianek
Przygotowanie:
Warzywa posiekaj w kostkę, a jajka zmiksuj z oliwą.
Następnie powoli partiami dodawaj wszystkie sypkie składniki oraz przyprawy – całość wymieszaj rózgą.
Dolej mleko i starannie wymieszaj. Do masy dorzuć warzywa i wszystko połącz drewnianą łyżką.
Masę przełóż do keksówki (ok 35 cm długości) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 50 minut w 180° C. Gdy ciasto się upiecze wyłącz piekarnik i uchyl jego drzwiczki – pozostaw w nim keks jeszcze przez 10 minut. Ostudzone ciasto możesz pokroić i serwować.
Wytrawny keks z warzywami – rady:
Zamiast tradycyjnej mąki pszennej możesz dodać mąką orkiszową.
Mleko krowie z powodzeniem zamienisz na roślinne – ja polecam orkiszowe lub własne kokosowe.
Jeśli nie jesz jajek, to możesz je w tym przepisie wymienić na 9 łyżek ubitej aquafaby, czyli zalewy po ciecierzycy w słoiku/puszce (więcej o niej poczytasz tu).
Inne przepisy z przemytem warzyw (kliknij zdjęcie lub opis):
Jajeczne muffinki 🙂 Super śniadanie na wynos lub imprezowa przekąska:)
Muffiniki z fetą i suszonymi pomidorami – kolejny imprezowo-śniadaniowy hit 🙂
Zdrowe ciasto marchewkowe z polewą jogurtową – pyszne jest! 🙂
Ten przepis pochodzi z mojego hitowego E-booka “Legalny Przemyt Warzyw” – jest w nim łącznie 10 przepisów na dania z warzyw (ciasta, muffinki, gofry, przekąski, itp). Połowa przepisów jest na słodko, reszta to wytrawne wiariacje. Aby go bezpłatnie pobrać wystarczy poniżej podać adres e-mail na jaki mam przesłać Bezpłatnego E-booka “Legalny Przemyt Warzyw”.
Zapraszam Cię też na mojego Fan Paga ne Facebooku lub Instagramie po więcej kulinarnych inspiracji 🙂 Stworzyłam również grupę kulinarną Przepisy Dietetyczne kontra Kaloryczne do której również Cię zapraszam 🙂 Jak widzisz jest coraz więcej miejsc, gdzie możemy wspólnie wymienić się swoimi kulinarnymi doświadczeniami i lepiej się poznać 🙂
Pozdrawiam smacznie
Anna Lena
ze Zjem Cię!
Jeszcze takiego nie robiła ani nie miałam okazji jeść. Wkrótce wypróbuję.
Wyglada apetycznie, taki keks to fajny dodatek do miesa a i sam mozna zjeść.
Wygląda na pyszne, a jest tak proste. Nigdy jeszcze nie próbowałam takiej potrawy, dzięki za pomysł
Bardzo lubię oliwki, cukinię i pomidory. Idealna przystawka na takie upały.
wygląda super <3 chętnie spróbowałabym
Muszę sobie zacząć taki piec zdrowa alternatywa dla słodyczy 😀
Widziałam już wiele ciekawych przepisów dań wytrawnych zrobionych z tych słodkich (przykład – muffinki). Keksa jeszcze nie widziałam 🙂 Jedyne co to dałabym mąkę pełnoziarnistą ze względu na wartość odżywczą 🙂