Wytrawny keks z warzywami – przystawka idealna, świetne drugie śniadanie

Wytrawny keks z warzywami, to moje popisowe danie na wszelkie imprezy. Świetnie się sprawdza w roli w przystawki, można go również zabrać jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Do jego wykonania nie potrzebujesz nawet miksera. Jeśli chcesz przemyć do swojej diety więcej warzyw, to taki keks będzie idealnym rozwiązaniem. Można go również podać w święta zamiast tradycyjnego pasztetu.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 3/4 szkl. mleka krowiego,
  • 3 jajka,
  • 1//2 szk. oliwy z oliwek,
  • 100g suszonych posiekanych pomidorów,
  • 1 mały słoiczek odcedzonych zielonych oliwek,
  • 1 mały słoiczek odcedzonych czarnych oliwek,
  • 2 kolorowe posiekane papryki,
  • 1 mała cukinia ok 200g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do smaku sól, pieprz i tymianek

 

Przygotowanie:

Warzywa posiekaj w kostkę, a jajka zmiksuj z oliwą.
Następnie powoli partiami dodawaj wszystkie sypkie składniki oraz przyprawy – całość wymieszaj rózgą.
Dolej mleko i starannie wymieszaj. Do masy dorzuć warzywa i wszystko połącz drewnianą łyżką.
Masę przełóż do keksówki (ok 35 cm długości) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 50 minut w 180° C. Gdy ciasto się upiecze wyłącz piekarnik i uchyl jego drzwiczki – pozostaw w nim keks jeszcze przez 10 minut. Ostudzone ciasto możesz pokroić i serwować.

 

Wytrawny keks z warzywami – rady:

Warzywny keks
Wytrawny keks z warzywami

Zamiast tradycyjnej mąki pszennej możesz dodać mąką orkiszową.

Mleko krowie z powodzeniem zamienisz na roślinne – ja polecam orkiszowe lub  własne kokosowe.

Jeśli nie jesz jajek, to możesz je w tym przepisie wymienić na 9 łyżek ubitej aquafaby, czyli zalewy po ciecierzycy w słoiku/puszce (więcej o niej poczytasz tu).

 

Inne przepisy z przemytem warzyw (kliknij zdjęcie lub opis):

Jajeczne muffinki
Jajeczne muffinki

 

Jajeczne muffinki 🙂 Super śniadanie na wynos lub imprezowa przekąska:)

 

 

 

 

Muffinki z fetą i suszonymi pomidorami
Muffinki z serem i pomidorami

Muffiniki z fetą i suszonymi pomidorami – kolejny imprezowo-śniadaniowy hit 🙂

 

 

 

 

 

Fit ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe z jogurtową polewą

Zdrowe ciasto marchewkowe z polewą jogurtową – pyszne jest! 🙂

 

 

 

 

 

Ten przepis pochodzi z mojego hitowego E-booka “Legalny Przemyt Warzyw” – jest w nim łącznie 10 przepisów na dania z warzyw (ciasta, muffinki, gofry, przekąski, itp). Połowa przepisów jest na słodko, reszta to wytrawne wiariacje. Aby go bezpłatnie pobrać wystarczy poniżej podać adres e-mail na jaki mam przesłać Bezpłatnego E-booka “Legalny Przemyt Warzyw”.

 

Zapraszam Cię też na mojego Fan Paga ne Facebooku lub Instagramie po więcej kulinarnych inspiracji 🙂 Stworzyłam również grupę kulinarną Przepisy Dietetyczne kontra Kaloryczne do której również Cię zapraszam 🙂 Jak widzisz jest coraz więcej miejsc, gdzie możemy wspólnie wymienić się swoimi kulinarnymi doświadczeniami i lepiej się poznać 🙂

 

Pozdrawiam smacznie

Anna Lena

ze Zjem Cię!

(Odwiedzono 7 437 razy, 1 wizyt dzisiaj)

7 Replies to “Wytrawny keks z warzywami – przystawka idealna, świetne drugie śniadanie”

  1. Widziałam już wiele ciekawych przepisów dań wytrawnych zrobionych z tych słodkich (przykład – muffinki). Keksa jeszcze nie widziałam 🙂 Jedyne co to dałabym mąkę pełnoziarnistą ze względu na wartość odżywczą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *