Bliny z łososiem i śmietaną – kresowe smaki

Dziś przygotowałam dla Ciebie bliny z łososiem i śmietaną.  To danie jest wizytówką naszej kuchni kresowej, kto jej raz skosztował, ten nigdy o niej nie zapomni. I tak też jest z blinami. Są pyszne, sycące i można je serwować na wiele sposobów.  Jeśli nigdy nie jadłaś blinów, to podpowiem Ci, że smakują podobnie do racuszków.

 

Składniki na obiad dla 4 osobowej rodziny:
200g mąki pszennej/orkiszowej
200g mąki gryczanej*,
20g świeżych drożdży lub 5 g suchych instant,
2 jajka,
1 łyżka cukru/syropu klonowego
ok 750 ml mleka,
300g stopionego masła,
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
do obłożenia: 1 kubek gęstej śmietany i 300 g wędzonego łososia w plastrach

 

Przygotowanie:

Mąki przesiewamy, 1/2 l mleka delikatnie podgrzewamy z solą i słodziwem, następnie dodajemy drożdże i całość mieszamy.
Mąki wsypujemy do drożdżowego zaczynu i ponownie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy ostrożnie mleko, ale tylko tyle, aby ciasto konsystencją przypominało gęstą śmietanę.
Następnie dodajemy pozostałe składniki: żółtka, sztywne białka i stopione masło – całość wymieszajmy drewnianą łyżką. Ciasto przykryjmy ściereczkę i odstawmy do wyrośnięcia na 1/2 godziny.
Po tym czasie smażmy bliny z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Ciasto nalewajmy na grubość maksymalnie 1/2 cm.
Podajemy jeszcze ciepłe na stół  z kleksem śmietany i łososiem.

 

Bliny z łososiem i śmietaną – a może jeszcze z czymś innym?

 

Bliny - propozycja podania
Bliny ze śmietaną i kawiorem
Bliny na słodko z truskawkami i jogurtem
Bliny z jogurtem greckim i truskawkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bliny najsmaczniejsze są na ciepło – triki, aby nie ostygły:

Bliny przepis podstawowy
Bliny z łososiem i śmietaną

Ja usmażone bliny odkładam na  ciepły talerz, który stoi na garnku z gorącą wodą. Dzięki temu spowalniam ich stygnięcie.

Inną możliwością jest odkładnie usmażonych blinów do delikatnie nagrzanego piekarnika.

 

 

 

Fit bliny – to możliwe?

Zamiast zwykłej mąki pszennej można dać orkiszową typ 750 – jest mniej kaloryczna, ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, a do tego ma w sobie więcej białka, niż tradycyjna mąka pszenna.

Nasze bliny są na drożdżach, a one lubią słodkie:) Jeśli unikasz białego cukru, to możesz z powodzeniem go wymieć na syrop klonowy lub z agawy. Świetnie sprawdzi się też mód, za to  odradzam ksylitol, bo ciasto nie wyrośnie.

 

Nie masz mąki gryczanej?*

Nie szkodzi, wystarczy zmielić w młynku do kawy lub innym tego typu urządzeniu kaszę. Ja zmieliłam jasną kaszę gryczaną. Mąka gryczana jest droższa od kaszy, a przecież możesz ją sama zrobić w 3 sekundy 🙂

 

A może masz ochotę na racuszki?

Racuszki z dyni
Proste racuszki z dynią

 

Racuszki z dyni  na słodko 🙂

 

 

 

 

Racuszki z rabarbaru
Racuszki z rabarbarem

Racuszki z rabarbarem – również na słodko 🙂

(Odwiedzono 3 241 razy, 1 wizyt dzisiaj)

15 Replies to “Bliny z łososiem i śmietaną – kresowe smaki”

    1. Doprecyzuje w wolnej chwili przepis pod tym katem. Ja użyłam 2 opakowan wedzonego losia z Biedronki i 1 duzy kubeczek smietany 12%. Mozna jeszcze podac ze smietana i kawiorem, jak sugerowalam w propozycjach podania ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *