Dziś przygotowałam dla Ciebie bliny z łososiem i śmietaną. To danie jest wizytówką naszej kuchni kresowej, kto jej raz skosztował, ten nigdy o niej nie zapomni. I tak też jest z blinami. Są pyszne, sycące i można je serwować na wiele sposobów. Jeśli nigdy nie jadłaś blinów, to podpowiem Ci, że smakują podobnie do racuszków.
Składniki na obiad dla 4 osobowej rodziny:
200g mąki pszennej/orkiszowej
200g mąki gryczanej*,
20g świeżych drożdży lub 5 g suchych instant,
2 jajka,
1 łyżka cukru/syropu klonowego
ok 750 ml mleka,
300g stopionego masła,
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
do obłożenia: 1 kubek gęstej śmietany i 300 g wędzonego łososia w plastrach
Przygotowanie:
Mąki przesiewamy, 1/2 l mleka delikatnie podgrzewamy z solą i słodziwem, następnie dodajemy drożdże i całość mieszamy.
Mąki wsypujemy do drożdżowego zaczynu i ponownie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy ostrożnie mleko, ale tylko tyle, aby ciasto konsystencją przypominało gęstą śmietanę.
Następnie dodajemy pozostałe składniki: żółtka, sztywne białka i stopione masło – całość wymieszajmy drewnianą łyżką. Ciasto przykryjmy ściereczkę i odstawmy do wyrośnięcia na 1/2 godziny.
Po tym czasie smażmy bliny z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Ciasto nalewajmy na grubość maksymalnie 1/2 cm.
Podajemy jeszcze ciepłe na stół z kleksem śmietany i łososiem.
Bliny z łososiem i śmietaną – a może jeszcze z czymś innym?
Bliny najsmaczniejsze są na ciepło – triki, aby nie ostygły:
Ja usmażone bliny odkładam na ciepły talerz, który stoi na garnku z gorącą wodą. Dzięki temu spowalniam ich stygnięcie.
Inną możliwością jest odkładnie usmażonych blinów do delikatnie nagrzanego piekarnika.
Fit bliny – to możliwe?
Zamiast zwykłej mąki pszennej można dać orkiszową typ 750 – jest mniej kaloryczna, ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, a do tego ma w sobie więcej białka, niż tradycyjna mąka pszenna.
Nasze bliny są na drożdżach, a one lubią słodkie:) Jeśli unikasz białego cukru, to możesz z powodzeniem go wymieć na syrop klonowy lub z agawy. Świetnie sprawdzi się też mód, za to odradzam ksylitol, bo ciasto nie wyrośnie.
Nie masz mąki gryczanej?*
Nie szkodzi, wystarczy zmielić w młynku do kawy lub innym tego typu urządzeniu kaszę. Ja zmieliłam jasną kaszę gryczaną. Mąka gryczana jest droższa od kaszy, a przecież możesz ją sama zrobić w 3 sekundy 🙂
A może masz ochotę na racuszki?
Racuszki z rabarbarem – również na słodko 🙂
Ostatnio jadlam na Litwie, nabralam apetytu, musze zrobic ale poczekam na chłodniejsze dni.
Coś przegapiłam czy w składnikach zabrakło łososia? A tak się chciałam dowiedzieć czy koniecznie wędzony 😀 bo niestety, wędzonego teraz nie mogę :p
Doprecyzuje w wolnej chwili przepis pod tym katem. Ja użyłam 2 opakowan wedzonego losia z Biedronki i 1 duzy kubeczek smietany 12%. Mozna jeszcze podac ze smietana i kawiorem, jak sugerowalam w propozycjach podania ?
Bliny z chęcią bym zjadła 🙂 Co proponujesz w wersji wytrawnej zamiast łososia? 🙂 (i w ogóle zamiast miesa wszelakiego)
Jesli je Pani kawior to on swietnie komponuje sie ze smietana ?
Jestem na tak! uwielbiam łososia! <3
Moim zdaniem z lososiem jest najlepsze, choc dzieci postawily na jogurt i truskawki ?
Jutro akurat mam dzień wolny od pracy, to przygotuję!
A ja chyba skusze sie na Twoje razowe ciasto z malinami ?
Bardzo lubię łososia, także myślę, że z chęcią wykorzystam Twój przepis 🙂
Bardzo sie ciesze i juz teraz zycze smacznego ?
Idealne połączenie. Łososia uwielbiam
Widzę, że masz to danie w kategorach „danie bezmięsne” i „wegetariańskie”. To jest błąd – ryba nie jest wegetariańska i jest mięsem 🙂
Dziękuję już poprawiłam to niedopatrzenie 🙂 Wegetarianie również nie jedzą ryb, a ryby to mięso 🙂
Zainspirowałaś mnie tym przepisem świetne połączenie!