Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy to wspaniałe warzywne danie. Nazywany jest też warzywną mielonką. Idealny na obiad, ale również jako dodatek do kanapek. Pyszny na ciepło i na zimno.

Pasztet jest delikatnie kruchy, ale nie przeszkadza to w jego krojeniu, czy jedzeniu. Dodatkowo w tym wydaniu to w 100% warzywne danie. Można go wzbogacić jajkami co pozytywnie wpłynie na jego konsystencję. Ale ja lubię od czasu do czasu postawić na kuchnie warzywną.



Pasztet z soczewicy – składniki:

  • 1 szkl. czerwonej soczewicy,Warzywny pasztet
  • 1 szkl. cukinii – posiekanej w kostkę,
  • 1 szkl. marchewki – startej na tarce o grubych oczkach,
  • 1/2 szkl. pestek słonecznika + wrzątek,
  • 1/2 szkl. płatków owsianych,
  • 2 listki laurowe,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 2 cebule – poszatkowane,
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki,
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • 2 łyżki papryki – słodkiej lub wędzonej,
  • 1 płaska łyżka majeranku,
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

  1. Soczewicę ugotuj z listkami laurowymi, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie ją odsącz, wodę zostaw w oddzielnym naczyniu, a listki laurowe usuń.
  2. Nasiona słonecznika zalej wrzątkiem, tak, aby woda je delikatnie nakrywała. Po 15 minutach odsącz słonecznik.
  3. Warzywa: cukinie, marchewkę i cebule delikatnie podsmaż na tłuszczu.
  4. W dużej misce wymieszaj ugotowaną soczewicę, natkę, podsmażone warzywa, słonecznik, pałatki owsiane, czosnek oraz przyprawy: majeranek, paprykę i sól. Jeśli pasztet będzie zbyt suchy możesz dodać do niego troszkę wody z gotowania soczewicy.
  5. Pasztet włóż do foremki o wymiarach ok 21×8 cm (moja jest sylikonowa, więc niczym jej nie smaruję) i piecz w 180ºC przez ok 50-60 minut – do suchego patyczka.

Pasztet z soczewicy – rady:

 W przepisie nie ma jajek, ale jeśli bardzo je lubisz, to możesz dodać 1 lub 2. Wówczas konsystencja pasztetu będzie bardziej zwarta.

Czerwoną soczewicę możesz wymienić na zieloną.

Zobacz też:

Wystarczy “kliknąć” zdjęcie 🙂

Warzywny keks
Keks z warzywami – obłędny i wytrawnyhttps://www.zjem-cie.pl/wytrawny-keks-z-warzywami/

Więcej warzywnych przepisów?

Lubisz warzywa, a może chcesz ich więcej przemycić do swojej diety? Mam dla Ciebie E-book z pysznymi i łatwymi przepisami. Wystarczy, że poniżej podasz na jaki adres e-mail mam Ci go wysłać, a dostaniesz go od ręki 🙂

(Odwiedzono 5 370 razy, 1 wizyt dzisiaj)

5 Replies to “Pasztet z soczewicy”

  1. Uwielbiam takie pasztety, robię je od kilkunastu lat, gorąco polecam . Osobiście dodaje jajka bo lubię zwarty pasztet. To świetny pomysł żeby wykorzystać resztki warzyw z lodówki. Pozdrawiam serdecznie

    1. To prawda – to pasztetu można dodać wszystko 🙂 Ja też preferuje wersję z jajkami, jest bardziej wilgotna. Ale zawsze staram się podać też alternatywę, dla osób, które jedzą inaczej niż ja 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *