Pasztet z soczewicy to wspaniałe warzywne danie. Nazywany jest też warzywną mielonką. Idealny na obiad, ale również jako dodatek do kanapek. Pyszny na ciepło i na zimno.
Pasztet jest delikatnie kruchy, ale nie przeszkadza to w jego krojeniu, czy jedzeniu. Dodatkowo w tym wydaniu to w 100% warzywne danie. Można go wzbogacić jajkami co pozytywnie wpłynie na jego konsystencję. Ale ja lubię od czasu do czasu postawić na kuchnie warzywną.
Pasztet z soczewicy – składniki:
- 1 szkl. czerwonej soczewicy,
- 1 szkl. cukinii – posiekanej w kostkę,
- 1 szkl. marchewki – startej na tarce o grubych oczkach,
- 1/2 szkl. pestek słonecznika + wrzątek,
- 1/2 szkl. płatków owsianych,
- 2 listki laurowe,
- tłuszcz do smażenia,
- 2 cebule – poszatkowane,
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki,
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
- 2 łyżki papryki – słodkiej lub wędzonej,
- 1 płaska łyżka majeranku,
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
- Soczewicę ugotuj z listkami laurowymi, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie ją odsącz, wodę zostaw w oddzielnym naczyniu, a listki laurowe usuń.
- Nasiona słonecznika zalej wrzątkiem, tak, aby woda je delikatnie nakrywała. Po 15 minutach odsącz słonecznik.
- Warzywa: cukinie, marchewkę i cebule delikatnie podsmaż na tłuszczu.
- W dużej misce wymieszaj ugotowaną soczewicę, natkę, podsmażone warzywa, słonecznik, pałatki owsiane, czosnek oraz przyprawy: majeranek, paprykę i sól. Jeśli pasztet będzie zbyt suchy możesz dodać do niego troszkę wody z gotowania soczewicy.
- Pasztet włóż do foremki o wymiarach ok 21×8 cm (moja jest sylikonowa, więc niczym jej nie smaruję) i piecz w 180ºC przez ok 50-60 minut – do suchego patyczka.
Pasztet z soczewicy – rady:
W przepisie nie ma jajek, ale jeśli bardzo je lubisz, to możesz dodać 1 lub 2. Wówczas konsystencja pasztetu będzie bardziej zwarta.
Czerwoną soczewicę możesz wymienić na zieloną.
Zobacz też:
Wystarczy “kliknąć” zdjęcie 🙂
Więcej warzywnych przepisów?
Lubisz warzywa, a może chcesz ich więcej przemycić do swojej diety? Mam dla Ciebie E-book z pysznymi i łatwymi przepisami. Wystarczy, że poniżej podasz na jaki adres e-mail mam Ci go wysłać, a dostaniesz go od ręki 🙂
Mega! Ze względu na wartość odżywczą i smak jestem zwolenniczką strączków w codziennym jadłospisie 😉
Robiłam ostatnio podobny i wyszedł pyszny 🙂
Tego typu pasztety są fenomenalne 🙂
Uwielbiam takie pasztety, robię je od kilkunastu lat, gorąco polecam . Osobiście dodaje jajka bo lubię zwarty pasztet. To świetny pomysł żeby wykorzystać resztki warzyw z lodówki. Pozdrawiam serdecznie
To prawda – to pasztetu można dodać wszystko 🙂 Ja też preferuje wersję z jajkami, jest bardziej wilgotna. Ale zawsze staram się podać też alternatywę, dla osób, które jedzą inaczej niż ja 🙂