Pascha, tradycyjne wielkanocne danie z kresów wschodnich. Jest bardzo proste, bo głównie składa się twarogu, śmietany i bakalii. W moim wydaniu pascha jest bez żółtek, więc śmiało można ją podać również dzieciom.
Pascha bez żółtek – przepis:
Składniki na ok 8 porcji:
- 400 g tłustego twarogu typu klinek,
- 150 g masła,
- 1/2 szkl. cukru pudru,
- 1/2 szkl. Śmietany 30%,
- 1/2 szkl posiekanych bakalii (rodzynki, migdały bez skórki, orzechy włoskie, kandyzowana skórka z pomarańczy)
- do dekoracji migdały
Przygotowanie:
- Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans, po czym odsącz i posiekaj.
- Twaróg zmiksuj ze śmietaną, masłem i cukrem.
- Do serowej masy dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj.
- Dużą miseczkę wyłóż czystą gazą i nałóż do środka paschę.
- Dokładnie dociśnij masę, zakryj gazą i obciąż talerzykiem.
- Odstaw paschę na noc do lodówki.
- Na następny dzień wyjmij pachę z naczynia, zdejmij z niej gazę i ozdób migdałami.
Zobacz też inne wielkanocne przysmaki
Wystarczy “kliknąć” zdjęcie 🙂












Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz w tym Bezpłatnym E-booku
Wystarczy poniżej podać adres e-mail, na jaki mam Ci go wysłać 🙂
(Odwiedzono 7 030 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Nigdy nie jadłam paschy. Smacznie tu u Ciebie. Będę częściej zaglądała ?
Dziękuję i polecam się na przyszłość 🙂
Mazurek kajmakowy wygląda pięknie 🙂
Tak też smakuje – to mój ulubiony 🙂
nigdy w życiu nie próbowałam Paschy. Może w tym roku zaryzykuję, a co 🙂
Takie ryzyko, to smaczne ryzyko 🙂