Pascha bez żółtek – wielkanocny przysmak

Pascha, tradycyjne wielkanocne danie z kresów wschodnich. Jest bardzo proste, bo głównie składa się twarogu, śmietany i bakalii. W moim wydaniu pascha jest bez żółtek, więc śmiało można ją podać również dzieciom.

 


Pascha bez żółtek – przepis:

 Składniki na ok 8 porcji:Pascha bez żółtek

  • 400 g tłustego twarogu typu klinek,
  • 150 g masła,
  • 1/2 szkl. cukru pudru,
  • 1/2 szkl. Śmietany 30%,
  • 1/2 szkl posiekanych bakalii (rodzynki, migdały bez skórki, orzechy włoskie, kandyzowana skórka z pomarańczy)
  •  do dekoracji migdały

 

Przygotowanie:

  1. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans, po czym odsącz i posiekaj.
  2. Twaróg zmiksuj ze śmietaną, masłem i cukrem.
  3. Do serowej masy dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj.
  4. Dużą miseczkę wyłóż czystą gazą i nałóż do środka paschę.
  5. Dokładnie dociśnij masę, zakryj gazą i obciąż talerzykiem.
  6. Odstaw paschę na noc do lodówki.
  7. Na następny dzień wyjmij pachę z naczynia, zdejmij z niej gazę i ozdób migdałami.

Zobacz też inne wielkanocne przysmaki

Wystarczy “kliknąć” zdjęcie 🙂

Pieczony schab z jabłkami
Schab w jabłkach – soczysty, pyszny i nie tylko od święta.https://www.zjem-cie.pl/schab-w-jablkach/
Mazurek z kajmakiem i orzechami
Mazurek kajmakowy https://www.zjem-cie.pl/kajmakowy-mazurek-z-orzechami/

Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz w tym Bezpłatnym E-booku

Wystarczy poniżej podać adres e-mail, na jaki mam Ci go wysłać 🙂

(Odwiedzono 6 873 razy, 2 wizyt dzisiaj)

6 Replies to “Pascha bez żółtek – wielkanocny przysmak”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *