Żurek wielkanocny na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą, to element konieczny podczas świąt w moim domu. To klasa sama w sobie. A jak jeszcze podamy go w chlebie, to zostaniemy kulinarnymi bohaterami! 🙂 Do tego aromat majeranku, słodycz śmietany i jesteśmy w kulinarnym niebie.
To co, gotujemy? 🙂
Żurek wielkanocny na zakwasie – przepis:
Składniki:
- 1 butelka zakwasu na żur,
- 250 g talarków z białej podsmażonej kiełbasy,
- 3/4 szkl. śmietany
- 3 jajka skrojone na pół,
- 2 cebule,
- włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera i pora),
- 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
- liść laurowy,
- sól, pieprz i majeranek,
- łyżka mąki
Przygotowanie:
- Obrane i pokrojone warzywa włóż do garnka, zalej zimną wodą i przypraw (liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziele angielskie). Gotuj na małym ogniu przez godzinę.
- Wywar przecedź, dolej pół szklanki zakwasu, zamieszaj i skosztuj – jeśli jest odpowiednio kwaskowy, to super – a jeśli nie, to stopniowo dolewaj zakwas i sprawdzaj smak zupy. Na tym etapie wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych :).
- Śmietanę zmieszaj z mąką i dolej do zupy.
- Całość zagotuj i dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
- Żurek podawaj z plasterkami kiełbasy i połówką jajka.
- Możesz go też posypać siekaną rzeżuchą.
Jak widzisz, żurek to bardzo prosta potrawa – nie bez przyczyny, to jedna z najpopularniejszych polskich zup.
Żurek wielkanocny na zakwasie –rady:
Rodzina mojego męża nauczyła mnie, że taki żurek też świetnie smakuje z ziemniakami. Do głębokiego talerza wkładamy puree z ziemniaków utłuczonych z tłuszczem (najlepiej ze smalcem i skwarkami). I dopiero na to wlewamy żurek. Podkręcamy wówczas jego kaloryczność, ale po jednej porcyjce już będziemy syci – gwarantuje! 🙂
Gdyby jakimś cudem zabrakło Ci zakwasu, to zupę możesz doprawić jeszcze sokiem z cytryny.
Ja jednak zawsze kupuję 2 butelki zakwasu, wtedy na 100% mi go wystarczy, bo gotuję żurek w ilościach iście przemysłowych 🙂 Tak go lubimy… 🙂
Generalnie w każdym regione Polski żurek przygotowuje się inaczej. W moim domu jest mix tradycji, ponieważ jesteśmy z różnych części kraju. Ale myśle, że u Was jest podobnie – takie czasy 🙂
Coś na słodko? 🙂
Poza żurkiem zachęcam Cię do sprawdzenia przepisów na drożdżową babkę, paschę , mazureka, schab w jabłkach oraz tradycyjnego baranka z masła – wystarczy kliknać;)
Bezpłatny E-book 🙂
A poza tym przygotowałam dla Ciebie prezent z okazji zbliżającej się Wielkanocy – Bezpłatny E-book z 12-ma przepisami na tradycyjne ciasta i potrawy w wydaniu klasycznym, fit, wege i dla dzieci. Wystarczy, że poniżej podasz maila na jaki mam Ci wysłać E-booka. Dostaniesz go po kilku minutach 🙂
U mnie nie ma tradycji robienia żurku na Wielkanoc, ale ten Twój wygląda naprawdę pysznie 🙂
Co dom, to inna tradycja 🙂
przyznam się szczerze, że za żurkiem nie przepadam za mazurkiem też nie. Za to sernik jak najbardziej.
Nie ma problemu 🙂 Sernik polecam ten https://zjem-cie.pl/lekki-sernik-plywajacy-receptura-mojej-mamy/ 🙂
U mnie też jest żurek tylko w wersji wegańskiej 😀
Takiego jeszcze nie jadałam – ale jest to do zrobienia 🙂 I mysle, że jest pyszny 🙂
WOW! Żurek w chlebie! Dawno nie jadłam, chyba cale wieki, wiec narobiłaś mi apetytu:)
Moze w swieta bedzie okazja go skocztować? 🙂 WEsołych świąt życzę 🙂
ja robię żurek bezmięsny, ale w ostatnim czasie na tyle często go jadłam, że w Wielkanoc już sobie daruję 😉
Żurek musi być na zakwasie, ale potwierdzam w Poznaniu stolicy pyry, żurek podaje się obowiązkowo z ziemniakami. Przy okazji to jedna z najciekawszych tradycyjnych zup polskich.
Pyrlandia jest mi bliska <3
Kluczem do sukcesu jest dobry zakwas. Ostatnio kupiłam taki, że cały garnek nie nadawał się do jedzenia.
Z moich doswiadczen zakwas musi byc w szkle. Kupne zakwasy w plastiku nie sa dla mnie, zupy mi na nich nie wychodza ?