Uznałam, że trochę mało mięsnych i klasycznych potraw na Blogu, więc zapraszam na super prosty schab w jabłkach. To bardzo smaczna i aromatyczna pieczeń. Praktycznie robi się sama. Jest doskonała jako mięsny dodatek do obiadu. A, że zbliżają się święta, to również ją polecam, bo jest efektowna i smaczna. A czas jej przygotowania to zaledwie 5 minut, reszta, to czekanie aż się upiecze. W tym czasie można zrobić 1000 innych rzeczy w domu lub zwyczajnie odpoczywać na kanapie 🙂
Składniki:
1200 g schabu bez kości,
2 jabłka, obrane i oczyszczone, podzielone na cząstki,
sól i pieprz,
łyżka majeranku,
2 ząbki zmiażdżonego czosnku,
odrobina oleju rzepakowego,
woda
Przygotowanie:
Schab natrzeć przyprawami i obsmażyć na patelni z tłuszczem ze wszystkich stron, aby zamknęły się pory.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać odrobinę oleju i dodać jabłka.
Całość polać wodą do połowy wysokości schabu i piec pod przykryciem przez 2 godziny w 180°C.
Jak widzicie schab w jabłkach jest bardzo prosty.
Doskonale spisze się na niedzielnym czy świątecznym obiedzie.
Schab pieczonych z jabłkami dzięki majerankowi ma cudowny aromat.
Mięso jest kruche, ładnie się kroi, a dzięki dodatkowi wody jest również wilgotne.
To pieczeń idealna!:)
A jeśli już mowa o świętach, to zerknij poniżej, mam dla Ciebie Bezpłatny E-book z przepisami na Wielkanoc – 12 inspirujących pomysłów na babki, mazurki, paschę, chlebki do koszyczka, czy pasztety, itp. Wystarczy wpisać mail, a ja po od ręki wyślę na niego wielkanocnego E-booka 🙂
Na mięso jakoś tak w ogóle nie mam ochoty, ale to wygląda przepysznie 😉
Dziekuje, jak nie mieso, to moge poratowac przepisami na ciasta ?
Wygląda bajecznie musi być pyszny dzięki za przepisy sciągam ebook.
To jeden z prostrzych przepisow na pieczen ? Zycze smacznej lektury, bo w tym E-booku sa same znakomitosci ?
Mniam 🙂 brzmi pysznie a ja akurat mam schab w zamrażarce 🙂 juz wiem co z nim zrobię 🙂
Cudnie, zycze smacznego ?
Hmmm może nie na Święta ale przy innej okazji skorzystam z tego przepisu 😉
Kazda okazja jest dobra, aby zjesc cos dobrego ?
ze schabem w jabłkach to jeszcze się nie spotkałam. brzmi zaskakująco
To staropolskie danie, mozna smialo robic ?
Fajny pomysł z tymi jabłkami i wodą. ? Jak myślisz, sprawdziloby się też przy pieczeni z indyka (filet)?
Tak, ze spokojem mozesz zrobic. Juz to testowalam w przeszlosci ?
Witam
Czy pieczemy pod przykryciem czy bez?
Bezpieczniej jest upiec pod przykryciem. Dziękuję za to pytanie, dopiszę to do przepisu 🙂