Jaja pod beszamelem – Twój sposób na poświąteczne jajka :)

Jaja pod beszamelem to mój sposób na pozostałe po świętach jajka. To proste i smaczne danie. Może je podawać na obiad, śniadanie lub kolacje. Beszamel rozpływa się w ustach, a otulina z boczku nadaje jajkom chrupkości i charakterku. Poza tym, przyznam, że jajka pod beszamelem są tak dobre, że robię je nie tylko po świętach 🙂

Składniki:

9 jaj ugotowanych na twardo i obranych,

9 plastrów boczku,

Sos:

2 łyżki masła,

4 łyżki mąki,

1 szkl. śmietany 30% lub gęstego jogurtu naturalnego,

1 szkl. bulionu,

2 żółtka,

łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Żaroodporną formę posmaruj masłem.

Jajka owiń boczkiem i zepnij wykałaczką, aby boczek nie spadał.

W garnuszku roztop masło, dodaj mąkę i ją zarumień – cały czas mieszaj.

Następnie dodaj bulion i przyprawy, całość zagotuj nie zapominając o mieszaniu.

Gdy sos przestygnie dodaj śmietanę wymieszaną z żółtkiem i znów wymieszaj 🙂

Tak przygotowanym sosem zalej jajka w naczyniu żaroodpornym i włóż je do piekarnika na 10-15 min – wystarczy 180°C.

I jaja pod beszamelem gotowe 🙂

 

Prawda, że smaczne? 🙂

Jeśli lubisz jajka na twardo, to polecam Ci jeszcze przepis na:

Sałatka z jajek i szpinaku
Szybka sałatka z jajkami i szpinakiem
Jajka faszerowane
Pasta z makrelii i jajka

 

 

 

 

 

 

Sałatka, jajka faszerowane i pasta kanapkowa to szybkie i godne polecenia potrawy 🙂

 

 

A jeśli macie ochotę na jakąś zieleninę do tych jajek, to…

Mam dla Was Bezpłatnego E-booka z 10-ma przepisami. Wystarczy poniżej podać maila, a ja od ręki wyślę na niego E-booka.

Smacznego dnia życzę! 🙂

 

 

 

(Odwiedzono 1 702 razy, 8 wizyt dzisiaj)

13 Replies to “Jaja pod beszamelem – Twój sposób na poświąteczne jajka :)”

  1. Też robię wszelkiego rodzaju zapiekanki z poświątecznych resztek. Obiecuję, ze wypróbuję Twój przepis, bo do tej pory beszamel wydawał mi się bardzo pracochłonny i trudny, a u Ciebie tak ładnie wyszło. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *