Pyry z gzikiem – czyli ziemniaki z twarogiem

Pyry z gzikiem to w Wielkopolsce bardzo popularne danie. W reszcie kraju jest nazywane ziemniakami z twarogiem. To zdecydowanie propozycja na szybki obiad. Gzik, czyli ser przygotowuje się minutę, reszta to czas gotowania ziemniaków. W Poznaniu na Rynku jest kilka restauracji, gdzie śmiało możemy zamówić pyry. Swoją drogą profesor Miodek twierdzi, że słowo “pyry” wywodzi się od charakterystycznego odgłosu “pyrkania” podczas gotowania ziemniaków 😉

Składniki:

  • 500 g białego sera,
  • 1/2 szkl. jogurtu lub śmietany np. 12%,
  • 1 poszatkowana cebula – świetnie się sprawdzi czerwona lub szalotka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie kminek,
  • ugotowane w mundurkach ziemniaki,
  • szczypiorek do posypania lub rzeżucha

 

Przygotowanie:

Ser rozdrabniamy widelcem i dodajemy pozostałe składniki (śmietanę,cebulę i przyprawy).

Kosztujemy, jeśli trzeba to doprawiamy lub dodajemy jeszcze śmietanę – tu wszystko zależy od naszych preferencji.

Ugotowane i jeszcze gorące ziemniaki w mundurkach przekrawamy na pół i nakładamy na nie ser.

Całość można posypać szczypiorkiem lub rzeżuchą 🙂

 

 

Ziemniaki z twarogiem świetnie smakują w towarzystwie rzodkiewki.

Wiosną i latem często jadaliśmy to danie. Zwłaszcza, gdy były żniwa, bo wtedy każda para rąk jest potrzebna do pomocy, więc obiady musiały być syte i szybkie w przygotowaniu.

Mówię pyry z gzikiem i od razu myślę o mojej Babci i wakacjach na wielkopolskiej wsi <3

Hmmm, kolejny przepis z mojego dzieciństwa 🙂

A Wy, jakie macie smaki z dziecięcych czasów?:)

 

Polecam Wam też inne dania rodem z Wielkopolski 🙂

Szneka z glancem – drodżówki z jabłkami
Kopytka – szagówki

 

(Odwiedzono 4 237 razy, 1 wizyt dzisiaj)

13 Replies to “Pyry z gzikiem – czyli ziemniaki z twarogiem”

    1. Świetnie, życzę smacznego i pozdrawiam Kociewie 🙂 Zwał, jak zwał: zmieniaki, kartlofle, pyry, a na końcu i tak jest cudowny smak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *