Mazurek kajmakowy, to moje najnowsze odkryce. Wykonanie ciasta jest bardzo proste. Polecam wszystkim, którzy nie mają czasu długotrwałe ozdabianie. Ciasto jest wyśmienite i łatwe w wykonaniu. Idealna propozycja dla zabieganych. Dzięki temu przepisowi nie napracujesz się, a i tak zachwycisz swoich gości. Spryt w kuchni się opłaca.
Składniki:
· 220 g mąki pszennej,
· 110 g masła,
· 1 jajko,
· 50 g cukru,
· szczypta soli,
· garść ulubionych orzechów – do ozdoby
· 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego – powstanie z niego masa kajmakowa
Wykonanie:
1. Puszkę z mlekiem skondensowanym wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny. Pilnujemy, aby w tym czasie puszka była cały czas zanurzona w wodzie. Puszkę z gotowym kajmakiem możemy tylko i wyłącznie otworzyć, gdy masa przestygnie.
2. Masło kroimy i łączymy z przesianą mąką, cukrem, żółtkiem oraz szczyptą soli. Ciasto szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
3. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkujemy i wylepiamy nim formę, tak aby powstał mały rancik. Ciasto pieczemy 15 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180ºC.
4. Na wystudzone ciasto wylej ciepły (nie gorący) kajmak z puszki i udekoruj ulubionymi orzechami.
Jak widać przepis na mazurek kajmakowy jest bardzo prosty, kajmak robi się sam – a my w tym czasie możemy siekać warzywa na sałatkę.



Życzę smacznego!
A jeśli chcesz poznać przepisy na jeszcze inne mazurki, paschy, pasztety i bułki do koszyczka, to mam dla Ciebie Bezpłatny E-book z 12-ma przepisami. Wystarczy, że poniżej podasz adres e-mail na jaki mam wysłać Ci wielkanocny E-book. Wydawnictwo po kilku minutach będzie na Twojej skrzynce 🙂
Wygląda zachwycająco 🙂
Dziękuję – Mazurek kajmakowy polecam wszystkim wielbicielom krówek – jego smak wciąga:)