Mazurek śliwkowy, to tradycyjne ciasto z czekoladową masą z suszonych owoców. Jest bardzo prosty, smaczny i zdobny. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tego przysmaku. Zobacz sama, jaki jest piękny i łatwy w wykonaniu.
Mazurek śliwkowy – przepis:
Składniki na ok 8-10 porcji:
– ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 160 g masła,
- 50 g cukru,
- 1 jajko,
- 1 łyżka śmietany,
– masa:
- 10 suszonych śliwek,
- 4 daktyle,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżki miodu
- do ozdoby migdały, roztarte pistacje i rozpuszczona czekolada
Przygotowanie:
Ciasto – forma Ø27cm:
- Mąkę wymieszaj z posiekanym masłem, cukrem, jajkiem i śmietaną.
- Zagnieć ciasto, zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na godzinne.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wylep nim dno i boki formy oraz ponakłuwaj widelcem.
- Piecz ok 20 min w 200°C
Masa:
- Daktyle i śliwki zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans.
- Następnie odsącz je i posiekaj, dodaj pozostałe składniki i dokładnie zblenduj.
Zdobienie
- Wystudzone ciasto posmaruj czekoladową masę z śliwek.
- Ozdób roztopioną czekoladą i migdałami. A ranty posyp pistacjami.
Mazurek śliwkowy – rady:
Zamiast mąki pszennej możesz użyć mąki orkiszowej.
Miód śmiało możesz wymienić na syrop klonowy lub z agawy,a cukier na ksylitol.
Zobacz też:
Wystarczy Kliknąć “zdjęcie”









Mało Ci? 🙂
Przygotowałam dla Ciebie E-book z przepisami na Wielkanoc, wydawnictwo jest bezpłatne, pięknie wydane i zrobione z serce, specjalnie dla Ciebie 🙂 Wystarczy, że poniżej podasz adres e-mail, na jaki mam Ci wysłać wielkanocnego E-booka 🙂
(Odwiedzono 740 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Ależ apetycznie wygląda. Od lat nie jadłam mazurka. W moim rodzinnym domu, już się ich nie piecze, a i ja nie próbowałam. Może w te święta będzie inaczej? Twój tak pysznie wygląda 🙂
Bardzo lubię mazurki, a ten wygląda fantastycznie i z pewnością jest bardzo smaczny
Bardzo ciekawy pomysł na placek. Czekam na kolejny twój przepis 🙂
Wygląda bardzoooo apetycznie! Wypróbuję <3
Słodkie Śliwki, słodkie daktyle i jeszcze miód – nie jest zbyt słodki? Zaraz będę go robić ale chyba ominę miód.
Nie, kakao znaczaco redukuje jego slodycz ? Wesolych Swiat!??