Mazurek śliwkowy

Mazurek śliwkowy, to tradycyjne ciasto z czekoladową masą z suszonych owoców. Jest bardzo prosty, smaczny i zdobny. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tego przysmaku. Zobacz sama, jaki jest piękny i łatwy w wykonaniu.

 


Mazurek śliwkowy – przepis:

Składniki na ok 8-10 porcji:Śliwkowy mazurek

ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 160 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka śmietany,

masa:

  • 10 suszonych śliwek,
  • 4 daktyle,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki miodu
  • do ozdoby migdały, roztarte pistacje i rozpuszczona czekolada

 

Przygotowanie:

 Ciasto – forma Ø27cm:

  1.  Mąkę wymieszaj z posiekanym masłem, cukrem, jajkiem i śmietaną.
  2. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na godzinne.
  3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wylep nim dno i boki formy oraz ponakłuwaj widelcem.
  4. Piecz ok 20 min w 200°C

 Masa:

  1.  Daktyle i śliwki zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans.
  2.  Następnie odsącz je i posiekaj, dodaj pozostałe składniki i dokładnie zblenduj.

Zdobienie

  1. Wystudzone ciasto posmaruj czekoladową masę z śliwek.
  2.  Ozdób roztopioną czekoladą i migdałami. A ranty posyp pistacjami.

 



Mazurek śliwkowy – rady:

Zamiast mąki pszennej możesz użyć mąki orkiszowej.

Miód śmiało możesz wymienić na syrop klonowy lub z agawy,a cukier na ksylitol.

 

Zobacz też:

Wystarczy Kliknąć “zdjęcie”

 

Mazurek z kajmakiem i orzechami
Mazurek kajmakowyhttps://www.zjem-cie.pl/kajmakowy-mazurek-z-orzechami/
Mazurek wielkanocny
Mazurek królewskihttps://www.zjem-cie.pl/krolewski-mazurek/
Wielkanocna babka drożdżowa
Babka drożdżowa https://www.zjem-cie.pl/babka-drozdzowa-idealna-nie-tylko-na-wielkanoc/

Mało Ci? 🙂

Przygotowałam dla Ciebie E-book z przepisami na Wielkanoc, wydawnictwo jest bezpłatne, pięknie wydane i zrobione z serce, specjalnie dla Ciebie 🙂 Wystarczy, że poniżej podasz adres e-mail, na jaki mam Ci wysłać wielkanocnego E-booka 🙂

(Odwiedzono 221 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂
error

6 Replies to “Mazurek śliwkowy”

  1. Ależ apetycznie wygląda. Od lat nie jadłam mazurka. W moim rodzinnym domu, już się ich nie piecze, a i ja nie próbowałam. Może w te święta będzie inaczej? Twój tak pysznie wygląda 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *