Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkiej Nocy bez królewskiego mazurka. Własnoręcznie wykonany zachwyci naszych gości. Ten specjał kuchni staropolskiej zasługuje na skosztowanie. Zatem… pieczmy go i delektujmy się jego smakiem. W sklepach są już gotowe mazurki lub spody do jego wykonania. Ja jednak zachęcam do samodzielnego upieczenia tego ciasta. Zwłaszcza, że można je przygotować kilka dni wcześniej. Ja osobiście spód piekę kilka dnia przed świętami, a ozdabiam go dzień przed. Zachęcam do zabawy z dekorowaniem mazurka.
Składniki (ciasto):
· 250 g mąki pszennej,
· 160 g masła (w temperaturze pokojowej),
· 50 g cukru,
· 1 jajko,
· 1 łyżka śmietany 18%,
· 1 rozkłócone jajko do posmarowania rantów
Składniki (obłożenie):
· 1 tabliczka białej czekolady,
· 2 konfitury własnej roboty – brzoskwiniowa oraz wiśniowa,
· ulubione bakalie do ozdoby,
Składniki (lukier surowy z białek):
· 1 białko,
· 100 g cukru pudru,
· łyżeczka soku cytryny
Przygotowanie:
1. Masło kroimy i łączymy z przesianą mąką, cukrem, śmietaną oraz 1 jajkiem. Ciasto szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na 2 części. Jedną z nich wylepiamy spód tortownicy i nakłuwamy widelcem. Z pozostałego ciasta formujemy ranciki oraz paski, którymi na wzór szachownicy wylepiamy spód ciasta, po czym smarujemy je rozkłóconym jajkiem.
3. Ciasto pieczemy 15 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 ºC.
4. Wystudzone ciasto smarujemy czekoladą (uprzednio roztopioną w kąpieli wodnej) oraz konfiturami.
5. Na koniec przygotowujemy lukier: miksujemy białko z cukrem pudrem. Gotowy lukier przyprawiamy sokiem z cytryny i ozdabiamy mazurek.
Tak przygotowany królewski mazurek będzie piękną ozdobą wielkanocnego stołu.
Już teraz życzę Wam radosnych świąt spędzonych w rodzinnym gronie oraz wielu powodów do uśmiechu na twarzy. Nie zapominam również o udanym lanym poniedziałku (protoplasta splasha) oraz o… szalonym zajączku;) Bawcie się, jedzcie oraz świętujcie w doborowym gronie 🙂



Polecam Twojej uwadzę również mazurek kajmakowy
Mam też dla Ciebie Bezpłatny E-book z 12-ma wielkanocnymi przepisami na dania słodkie i wytrawne (mazurki, pascha, babki, pasztety, chlebki doi koszyczka i wiele innych).
Wystarczy, że podcza maila na jaki od ręki mam Ci wysłać ten E-book 🙂
No i tego mi trzeba było! Akurat myślałam nad fajnym przepisem na wielkanocnego mazurka 🙂
Świetnie! Zatem życzę udanego dekorowania i smacznego!
Wygląda smakowicie 😉
Dziękuję i zapewniam, że taki właśnie jest:)
Przez całe swoje życie nigdy nie piekłam mazurka, bo wychodziłam z założenia, że nie potrafię, a tu proszę! Okazuje się, że nie jest to tak bardzo skomplikowane 🙂 W tym roku na pewno pojawi się on na wielkanocnym stole.
To koniecznie proszę się pochwalić swoim dziełem:) Na Fan Page Bloga mam galerie zdjęć moich potraw w pięknym wykonaniu Czytelniczek:)
Oj Kochana mazurek wygląda rewelacyjnie i z pewnością jest pyszny !
Z chęcią podkradnę przepis.
Buziaki !
Proszę “podkradać” do woli 😉
Ooo moje ulubione ciasto! Niestety moja mama ani babcia nie robią go na święta. Twoje jest wyjątkowo piękna i pewnie smaczne. Pozdrawiam! Myślę, że skorzystam z przepisu! 🙂
Może Ty w te święta wszystkich zaskoczysz i sama przugotujesz mazurek. Sam przepis na ciasto jest prosty. A dekoracje możesz zrobić autorską:)
Ja nie przepadam za mazurkiem ale może wypróbuję ten przepis
Jak nie mazurek, to może sernik? 🙂
Jaki piękny mazurek! Akurat szukałam czegoś fajnego na wielkanoc dzięki za przepis kochana!
Na pewno będę tu zaglądać częściej. Pozdrawiam Kamila 🙂
Jak miło mi czytać takie komentarze:) Dziękuję i zapraszam w moje skormne progi:) Z dużą dozą ciekawości zaglądam do Ciebie 😀
Zrobiłaś naprawdę pysznie wyglądającego mazurka! Ja co prawda odstawiłabym bakalie, bo za nimi nie przepadam ale pewnie chętnie bym skosztowała kawałeczek. Życzę smacznego! 🙂
Bakalie nie są konieczne:) Zdobienie mazurka to indywidualna kwesia:)
WOW! Kochana, ten smakołyk wygląda przepysznie ^^ Mm… domowe konfitury 😀 Aż się rozmarzyłyśmy ^^ Buziaki ;*
Dziękuję:) Takie słodkośći najlepiej smakują w święta 😀
Wygląda pysznie! W tym roku akurat moja babcia robi mazurka 😉
Babcine wypieki są najlepsze! 😀 WEsołych Świąt:)
O! Akurat dziś rozmawiałam z mamą o tym, że czas poszukać przepisu na mazurka 🙂
Świetnie, liczę, że ten przepis się przyda. Życzę również wesołych rodzinnych Świąt:)
Bardzo ciekawie i smacznie wygląda. Ja lubię piec więc na święta chętnie bym to upiekła
To zachęcam, przy dekorowaniu jest sporo frajdy:)
Wygląda przepysznie. Sama spróbuję zeobić podobnego. Mam nadzieję, że wyjdzie smaczny. Wesołych świąt!
Wesołych Świat, pełnych pyszności na stole i cudownej rodzinne atmosfery:)