Kolorowo, aromatycznie, szybko i smacznie – oto charakterystyka dzisiejszego obiadu. Zapraszam na danie, które jest łatwe w wykonaniu i niezwykle efektowne. Pięknie wygląda na talerzu i doskonale smakuje! Makaron w sosie śmietankowym, złamany brokułem, podkręcony szynką i wzbogacony orzechami. Dawno u mnie nie było makaronu, więc czas trochę zaszaleć.
Składniki:
– 400 g makronu kokardki,
– 1 kulka sera mozzarella starta na tarce o grubych oczkach,
– 8 plasterków posiekanej szynki gotowanej,
– 1 opakowanie dużej śmietany 18%,
– 2 żółtka,
– 2 sprasowane ząbki czosnku,
– ½ główki brokułu,
– sól, pieprz i gała muszkatołowa,
– garść posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy 6 minut w osolonym wrzątku.
- W szerokim rondlu mieszamy trzepaczką śmietanę z żółtkami.
- Następnie dodajemy ser, czosnek oraz szynkę i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, często mieszając.
- Na koniec przyprawiamy sos, dodajemy ugotowany makaron, orzechy i różyczki brokułów.



15 minut, dokładnie tyle potrzebujemy na przygotowanie powyższego obiadu. Idealne danie dla zapracowanych.
Poziom trudności – łatwe!
Składniki są proste i zwykle obecne w Waszych lodówkach.
Zachęcam do przygotowania takiego makaronu na obiad lub romantyczną kolację, do tego lampka wina i wieczór jest Wasz 😉
Dajcie znać, jak Wam smakowało?
Jestem też ciekawa jakie pasty lubicie najbardziej?
Smacznego dnia/wieczoru życzę 😀
Ciekawe i proste danie. Trzeba będzie spróbować.
Dziękuję, a do tego proste i pyszne:)
Juz sam ksztalt tego makaronu poprawia mi humor, a jeszcze te kolory…Pycha 🙂
Uwielbiam makarony przygotowane na różne sposoby.
Już wiem co zrobię jutro na obiad! :3
Cudownie:) Życzę smacznego!:)