Dziś zapraszam na grillowanego indyka w jogurtowej marynacie, uszlachetnionej ziołami. Danie smaczne, zdrowe i niesamowicie łatwe w przygotowaniu.
Polecam dla amatorów mięsa, oraz wszystkich tych, którzy szukają szybkich rozwiązań w kuchni.
Uwielbiam grillowanego indyka, zwłaszcza, że można go dodać do kanapki lub do sałatki.
Kiedy mam urwanie głowy i totalny brak czasu, ten przepis mnie ratuje.
Składniki:
– 400 g piersi z indyka,
– 4 łyżki jogurtu naturalnego,
– sok z ½ cytryny,
– łyżeczka czerwonej papryki,
– łyżeczka tymianku,
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki.
- Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, w której umieszczamy mięso.
- Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy w lodówce na godzinę.
- Następnie mięso grillujemy na patelni.
Grillowany indyk w marynacie doskonale komponuje się z kaszą gryczaną oraz fasolką szparagową, którą polecam posypać prażonymi nasionami sezamu.
Prawda, że prosty przepis?
Dajcie znać, jak Wam smakowało.
No i w jakiej formie najbardziej lubicie indyka?
Życzę smacznego!
Wprawdzie obiad na jutro mam, ale indyka uwielbiam, więc w najbliższym czasie pojawi się w takiej wersji u mnie na stole. Super przepis!
Dziękuję i życzę smacznego obiadu jutro:)
Jaki prosty i smaczny przepis. Mam koleiny powód żeby kupić patelnię grillową 🙂
Z czystym sumieniem polecam patelnie grillową – to moje odkrycie:) Zajadam się mięsiwami i warzywami na niej przygotowanymi:)
Pokazało mi najpierw “Zgrillowany indyk na zło-” i się zastanawiałam, co ten indyk przeskrobał… 😉
Podpowiedz, czym można zastąpić w tym przepisie cytrynę, bo jestem na nią uczulona, a chętnie bym zezociła jakiegos indyka.
A limonkę tolerujesz?:)
Mam niecny plan podesłania przepisu panu mężowi mojemu, który ostatnio upodobał sobie eksperymenty z mięsem. 🙂 a wychodzi mu to smaczniej niż mi.
To koniecznie, maż nie napracuje się, a Pani żona będzie zachwycona 🙂
Ooo super przepis! Zawsze robię indyka w marynacie z oliwy i piekę go w piekarniku. Spróbuję tej opcji 🙂
Fajnie też wychodzi w marynacie z oliwy i octu balsamicznego:)
Takie przepisy na bazie indyka są bardzo fajne, lubię dodać właśnie tak jak Ty duzo warzyw i zdrowy, pyszny obiad gotowy 🙂
Ja też bardzo lubię takie klimaty:)
smakowite kąski
Dziękuję:)
Bardzo apetyczny obiad, lubię mięso marynowane w jogurcie, staje się bardziej soczyste 🙂
Dokładnie jogurt świetnie się sprawdza, jako marynata:)
Wszystko super, tylko niestety marynata przykleiła się na amen do patelni grillowej i patelnia zniszczona. :/ Polecam skorzystać z tego przepisu w piekarniku.
W piekarniku jeszcze nie robiłam, a przyznam, że to jest super pomysł – dziękuję i współczuję problemów z patelnią.