Świderki po staropolsku – czyli obiad w 10 minut!

Dziś prezentuje danie, które nieustannie urzeka mnie swoją prostotą i szybkością wykonania. Dzięki temu przepisowi wyczarujesz obiad w 10 minut. Danie jest niezwykle aromatyczne, a jego wygląd cieszy oko. Świderki po staropolsku uratują nie jedną osobę, która nie ma czasu na gotowanie. Dodam jeszcze, że świderki po staropolsku są zdrowszą wersją tradycyjnego makaronu

 

Składniki:

  • 300 gram kiełbasy staropolskiej,
  • 250 gram kolorowych świderków,
  • 2 łyżki oleju kokosowego (można też użyć oliwy z oliwek),
  • 4 drobno pokrojone ząbki czosnku,
  • 1 suszona papryczka chilli peperonczini, (można też użyć chilli w proszku, ale suszona papryczka jest lepsza)
  • 15 pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku świeżego (lub 1 łyżka suszonego),
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przepis:

    1. Pokrojoną kiełbasę w talarki wrzuć na patelnię i przyrumień na oleju kokosowym. Kiedy zacznie zmieniać kolor dodaj czosnek oraz chilli, pomidorki w całości oraz tymianek. Smaż tak długo, aż kiełbasa się zarumieni, a skóra pomidorów zacznie pękać. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
    2. Następnie dodaj do dania ugotowany makaron oraz posiekaną natkę pietruszki.
    3. I gotowe
Makaron z kiełbasą – czyli obiad w 10 minut!
Świderki po staropolsku – czyli obiad w 10 minut!

Uwielbiam ten makaron, zawsze jestem przygotowana na jego przygotowanie;)

Na parapecie rośnie tymianek, w lodówce zawsze mam kilka pętek kiełbasy, a w szufladzie zapas chilli peperonczini. Tak przygotowana mogę sobie pozwolić na dzień bez gotowania – bo obiad w 10 minut, to nie gotowanie – to kuchenne leniuchowanie 😉

 

Smacznego!

(Odwiedzono 1 005 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *