Kasza manna kojarzy się z leguminą przygotowywaną dla małych dzieci…
Można jednak wyczarować z niej fantazyjny deser, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – granatową fantazję.
Kombinacja owocowego musu z kaszą manną oraz galaretką smakuje obłędnie.
Polecam, daj się skusić już teraz!
Składniki:
- 2 opakowania galaretki truskawkowej,
- 1 szklanka mleka,
- 50 gram kaszy manny,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki masła,
- pestki z połowy owocu granatu,
- 200 gram mieszanki owoców (truskawki, porzeczki, wiśnie, maliny) mrożonych lub świeżych,
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- 1 opakowanie galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody,
- Mleko należy zagotować z cukrem.
- Masło rozpuszczamy w rondlu i powoli, ciągle mieszając dodajemy kaszę mannę.
- Gdy kasza się przyrumieni, mieszając dolewamy do niej gorące mleko. Ciągle mieszając gotujemy jeszcze przez 5 minut.
- Gotową masę wlewamy do kompotierek i pozostawiamy do wystygnięcia.
- W oddzielnym naczyniu umieszczamy mieszankę owoców, jogurt i śmietanę. Dosypujemy 1 saszetkę suchej galaretki, a następnie miksujemy na gładką masę – mus owocowy.
- Tak powstały mus wlewamy na wystudzone spody z kaszy manny.
- Całość posypujemy pestkami granatu i zalewamy gęstniejącą galaretką. Naszą fantazję dodatkowo można przyozdobić listkiem mięty lub melisy.
- Tak przygotowany deser umieszczamy w lodówce do stężenia galaretki.
Powyższy przepis przewiduje wykonanie 5 porcji granatowej fantazji.
Wasi goście będą pod wrażeniem!
Życzę smacznego!
(Odwiedzono 453 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Mnie nie musisz namawiać, bardzo kaszkę lubię 🙂
Cieszę się, no to jest nas już dwie;)