Tarta szpinakowa to smakowite i oryginalne danie. Skusi nie tylko amatorów zielonych liści;) Makaron ryżowy doskonale komponuje się ze szpinakiem. Z kolei nasiona słonecznika nadadzą daniu cudownego aromatu. Zachęcam do wykonania tej zdrowej ale i pysznej potrawy. Wytrawna tarta jest łatwa i szybka w wykonaniu – idealna nie tylko na obiad. Podana z ulubionym winem w świetle świec może nadać uroku romantycznej kolacji…
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 300 g szpinaku (może być mrożony),
- 1 szklanka ryżowego makaronu,
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego,
- 5 sztuk poszatkowanych suszonych pomidorów (mogą być z oleju),
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 jajka,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- łyżka mąki kukurydzianej,
- ½ ulubionego sera pleśniowego (np. Brie lub Camembert),
- garść nasion słonecznika,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, brzegi zawijamy. Spód ciasta równomiernie nakłuwamy widelcem. Całość zapiekamy przez 8 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180°C.
- Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, czosnek oraz suszone pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na koniec, gdy szpinak będzie już miękki, dodajemy 1/2 szklanki jogurtu naturalnego.
- W oddzielnej misce łączymy ze sobą 1 szklankę jogurtu naturalnego z mąką kukurydzianką i jajkami. Na koniec dodajemy makaron ryżowy oraz wcześniej przygotowany szpinak – całość miksujemy.
- Gotowy farsz wlewamy na podpieczone ciasto francuskie. Ozdabiamy kawałkami sera pleśniowego oraz garścią nasion słonecznika. Zapiekamy przez około 25-30 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180°C (termoobieg).
Wytrawna tarta szpinakowa jest bardzo efektowna. Można ją podawać z sosem czosnkowym, choć ja osobiście wolę wersję sauté (mimo mojej wielkiej miłości do wspomnianego sosu).
Smacznego!
(Odwiedzono 722 razy, 1 wizyt dzisiaj)
bardzo ciekawa propozycja, inspiracja na danie jak znalazł 🙂
Dziękuję i zachęcam do eksperymentowania w kuchni. Najlepiej w gronie najbliższych:D
Witam, bardzo ciekawy przepis 🙂 Zastanawiam się czy można użyć innej mąki niż kukurydziana?
Tak, może być zwykła tradycyjna mąka pszenna – też wyjdzie 🙂
Pozdrawiam 🙂