Wegetariańskie risotto, to mój ulubiony obiad z czasów studenckich. Danie jest szybkie, tanie i smaczne. Studenci nie mają czasu na gotowanie, zwłaszcza teraz, gdy zbliża się sesja;) Zatem, zachęcam do wypróbowania tej jednogarnkowej potrawy. Mięsożercy mogą dodać do risotta upieczoną pierś z kurczaka i będzie, jak znalazł;)
Składniki na:
– 1 opakowanie szpinaku mrożonego (najlepiej liściastego),
– 2 saszetki ugotowanego ryżu,
– 8 pomidorków koktajlowych przeciętych na pół,
– 4 posiekane pomidory suszone,
– 2 drobno posiekane ząbki czosnku,
– 4 łyżki śmietany 18%,
– ½ opakowania sera pleśniowego pokrojonego w kostkę (Camembert lub Brie),
– garść drobno posiekanego koperku,
– 4 łyżki masła klarowanego,
– szczypta gałki muszkatołowej,
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj szpinak i czosnek. Całość duś na średnim ogniu.
- Do miękkiego szpinaku dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i skonsumuj;)
Przepis na to risotto przewiduje 2 porcje.
Zwykle większość wymienionych produktów mamy w naszych lodówkach. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu nie tylko przez studentów;)
Życzę smacznego!
Szybki i prosty przepis. Przekonalas mnie. A do tego jestem pewna, że mój mąż będzie zachwycony. Muszę sprawdzić ten przepis.