Ciasto migdałowe jest bardzo popularne w Hiszpanii. Ja zapraszam na jego spolszczoną i moim zdaniem lepszą wersję. W tym wydaniu jest puszyste, lekkie i aromatyczne – przypomina biszkopt. Do wykonania tego wypieku nie używa się mąki.
Składniki:
- 200 g płatków migdałowych,
- 200 g cukru pudru,
- 6 jajek,
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Płatki migdałowe mielimy na proszek.
- Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek.
- Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na kremową masę. Następnie dodajemy cukier waniliowy, skórkę cytrynową, cynamon oraz zmielone migdały. Całość dokładnie mieszamy.
- Białka ubijamy z solą na sztywno, a następnie dodajemy je do masy migdałowej. Całość ostrożnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką).
- Ciasto pieczemy w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180ºC przez około 55 minut – do uzyskania złotego koloru.
- Upieczone ciasto studzimy przez kilka minut w otwartym piekarniku. Po czym przekładamy je na kratkę do ostatecznego wystudzenia.
- Przed podaniem ciasto migdałowe posypujemy obficie cukrem pudrem.
Ciasto migdałowe jest proste w wykonaniu. Jestem przekonana, że oczaruje Waszych gości swym migdałowym aromatem.



Życzę smacznego i miłej zabawy podczas pieczenia:)
(Odwiedzono 2 954 razy, 1 wizyt dzisiaj)
jak ładnie wyrośnięte:)
Dziękuję:) to chyba zasługa drewnianej łyżki;)
Pyszny tort migdałowy
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/10/tort-migdaowy.html
pyszne!
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2015/01/ciasteczka-cynamonowe-z-dzemem.html
Wygląda pysznie, ja proponuje domowy wyrób serów: feta, Gouda, parmezan i inne http://blog.winoiser.com
bardzo smaczne ciasto:) zobacz moje ciasto z migdałami
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/pani-walewska.html
uwielbiam to ciasto:) zobacz inne pomysły na ciasta
http://ronddel.blogspot.com/search?q=migda%C5%82y+ciasta+przepis
Pyszne ciasto, zapraszam na tort orzechowy, również bez mąki
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/01/tort-orzechowy-bez-maki.html
Pychota no i pięknie wyrośnięte Twoje ciacho.
Polecam ciasto raffaello bez pieczenia:
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/02/ciasto-rafaello-kokosowe-na-krakersach.html
pozdrawiam 🙂
To nie tylko zasługa drewnianej łyżki ale dobrego przepisu i umiejętności 🙂
Polecam też smaczne ciasta http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
Mmm, takie intensywnie migdałowe musiało smakować bajecznie 🙂
świetny przepis;) widać ,że udany wypiek..zapraszam na sernik na zimno z wiśniową niespodzianka;pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/sernik-z-wisniowa-niespodzianka.html
Nie dodaje się proszku do pieczenia?
Zgadza się, ciasto pięknie wyrasta bez proszku do pieczenia:).
Fantastyczne ciasto, do siebie zapraszam na puszyste ciasto z jabłkami
http://bulkazchlebem.pl/ciasto-z-jablkami
Polecam również chleb migdałowy – http://www.stachurska.eu/?p=780 .
Czy płatki migdałowe można zastąpić zwykłymi całymi migdałami, które następnie zostaną zmielone?
Witaj,
naturalnie – możesz zastosować całe migdały, ale bez skórki.
pysznie wyglada Twoje ciasto:)
A ja robiłam niedawno tiramisu kokosowe, polecam http://kuchnianatki.blogspot.com/2015/01/tiramisu-kokosowe.html
zrobilam,,ciasto pieknie roslo w piekarniku,,i nagle opadlo ? co moglam zrobic nie tak ? poprosze o rade 😀
Aby ciasto nie opadło należy po upieczeniu pozostawić je przez chwilę (około 5-7 minut) w uchylonym piekarniku. Następnie delikatnie kładziemy je na kratce lub podkładce korkowej i pozostawiamy na 30 minut do całkowitego ostygnięcia. Zwykle biszkopty opadają, gdy jeszcze ciepłe kładziemy na zimny blat. Ciepłemu ciastu nie służą także energiczne ruchy podczas przenoszenia wypieku. Mam nadzieję, że moje rady pomogły. Pozdrawiam:)
Ciasto pięknie wyrośnięte! Jako miłośnik bezglutenowych wypieków na pewno wypróbuje. Zapraszam do mnie na bezglutenowe wypieki! http://bezglutenowi.blog.pl/
Pozdrawiam 🙂
Dziękuję:)
Wspaniały przepis 😉 poleciła mi go koleżanka, która często robi ciasta bez mąki 😉 dopiero zaczynam z nimi przygodę, więc jeszcze nie mam wprawy, ale postaram się zrobić ciasto według Twojego przepisu. Mam nadzieję, że się uda. Uwielbiam migdały 😀 i jak tu się odchudzać.. 🙂
Bardzo dziękuję:) Taki biszkopt jest pyszny, a co do kalorii… To można wszystko, ale z umiarem:)