Ekspresowy chłodnik – bez gotowania, ideał na upalne dni :)

Ekspresowy chłodnik to jedno z dań, jakie z rozkoszą serwuję w upały. Robi się go maksymalnie 15 minut. Jest cudownie delikatny i smacznie chrupie 🙂 Nie trzeba go gotować, co jest nieopisaną zaletą w upały, takie jak dziś 🙂 Teraz, gdy spisuję ten przepis, we Wrocławiu jest 21ºC, to stan na godzinę 9:15 🙂 No, ale przejdźmy do konkretu, czyli do przepisu na ekspresowy chłodnik 🙂

 

Składniki:

1/2 l zakwasu buraczanego lub barszczu z kartonika – polecam Krakus,
1/2 l kefiru,
1/2 l jogurtu naturalnego,
1 ogórek starty na tarce o grubych oczkach.
1 pęczek rzodkiewek – również startych na grubych oczkach,
2 łyżki drobno pokrojonego koperku,
2 łyżki drobno posiekanych listków botwinki,
2 łyżki soku z cytryny,
do smaku sól, szczypta cukru i biały pieprz

 

 

Przygotowanie:

  1. W garnku mieszamy ze sobą zakwas lub, jak ja dziś – barszcz z kartonika, kefir i jogurt.
  2. Następnie dodajemy warzywa: ogórek, rzodkiewkę, koperek i botwinkę i doprawiamy do smaku.
  3. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny, aby się przegryzło.

Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo 🙂

 

Ekspresowy chłodnik – rady:

Szybki chłodnik
Ekspresowy chłodnik bez gotowania. Zrobisz go z zakwasu lub z barszczu w kartoniku.

Smak chłodnika można wzbogacić czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz posiekanym szczypiorkiem.

Odrobina kolendry również uszlachetni smak zupy.

Zamiast jajek można dodać wypestkowane i obrane awokado. Tak podany chłodnik będzie niezwykle oryginalną i treściwą potrawą 🙂

Jeśli nie mamy pod ręką barszczu ani zakwasu, to świetnie sprawdzi się koncentrat barszczu czerwonego Krakus. Ja mam zaufanie do tej firmy, ale jeśli macie inne godne polecenia produkty barszczo-podobne, to koniecznie napiszcie w komentarzu. Chętnie przetestuję wszelkie nowinki kulinarne 🙂

 

 

 

 

Mam nadzieję, że ten przepis uratuje niejedną duszę spragnioną obiadu 🙂

Teraz już wiecie, jak zrobić chłodnik – więc do dzieła! 🙂

Jeśli również interesuje Was przepis na tradycyjny chłodnik, to dajcie znać w komentarzach 🙂

 

Pozdrawiam smacznie 🙂

Anna Lena

 

Zobacz też inne przepisy na zupy:

 

Zupa z pieczonej papryki
Ostra zupa pomidorowa z pieczoną papryką

Pikantna zupa pomidorowo-paprykowa 🙂

 

 

 

 

 

Krem z batatów
Zupa krem z batatów

Sycący i delikatny krem z batatów

 

 

 

 

 

Zupa brokułowa
Krem z brokuła

Lekki i szybki w przygotowaniu krem z brokuła 🙂

(Odwiedzono 10 855 razy, 1 wizyt dzisiaj)

28 Replies to “Ekspresowy chłodnik – bez gotowania, ideał na upalne dni :)”

  1. Bardzo lubię chłodnik, zwykle robię ten pracochłonny, z gotowaniem młodych buraczków i krojonymi warzywami 😉 Dodaję też ogórki małosolne, świetnie pasują!

    1. Czekam na wlasne ogorki, jak urosna, to je “zasole” i zrobie tradycyjny chlodnik z tymi ogorkami. Dziekuje za swietna podpowiedz ☺

  2. To idealna zupa na lato. Zawsze sprawdzam różne przepisy, czasem modyfikuję przepis. Doprawiam też raczej od nastroju, czasem bardziej słodko, czasem więcej na kwaśno, ale chyba wolę lekki posmak ostrości, a to zapewnia dobra, ostra rzodkiewka.

    1. W upaly taka zupa jest nieoceniona. Nie trzeba jej gotowac, wiec kuchenka nie podgrzeje atmosfery w domu ? A do tego swietnie smakuje i wyglada? O szybkosci jej przygotowania nie wspomne ?

    1. Witaj w moim kulinarnym swiecie ? Ja ostatnio dzieki Tesciowej jedlam domowy chlodnik truskawkowy z labtmi kluseczkami. Przypominal kisiel, cos wspanialego ?

  3. Zamiast kefiru wolę zsiadłe mleko. Kiedyś można było zrobić samemu, dzisiaj trzeba szukać dobrego gotowego. Znalazłem zsiadłe mleko “Krasnystaw” i tylko tego używam 😉 Lepszego nie ma 🙂

  4. I ogórki i rzodkiewki kroję drobną kostkę, wtedy chłodnik jest bardziej chrupiący. Szczypiorek i koperek obowiązkowo 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *