Tradycyjna konfitura z mirabelek – tylko 2 składniki i trochę czasu :)

Konfitura z mirabelek to moje tegoroczne odkrycie 🙂 W jednej chwili stałam się posiadaczką sporej ilości mirabelek. Szczerze powiedziawszy nie wiedziałam co poza kompotem można jeszcze z nich zrobić? Z pomocą przyszli mi Czytelnicy Fan Page Bloga – zainspirowali mnie do wykonania takiej konfitury. I wiem jedno, za rok też ją zrobię 🙂 . Podczas przygotowywania konfitury z mirabelek po domu unosił się cudownie owocowy aromat. Mój mąż, który teoretycznie nie przepada za słodyczami spałaszował sporą część konfitury prosto z rondla. Ale nie dziwię się mu – trudno się oprzeć tak pięknemu aromatowi 🙂

 

Składniki:

2,5 kg mirabelek (po wypestkowaniu około 2 kg),
1 kg cukru,
opcjonalnie 2 cukry waniliowe

 

Przygotowanie:

  1. Mirabelki umyjmy i wypestkujmy – ja zwyczajnie nożem je nacinałam i pozbywałam się pestki.
  2. W szerokim rondlu umieśćmy śliwki i warstwowo przesypmy je cukrami. Ważne, aby górna warstwa była przykryta cukrem.
  3. Tak przygotowane owoce odstawmy na 3 godziny – powinny w tym czasie puścić sok.
  4. Następnie na małym ogniu przez godzinę podgrzewajmy mirabelki i co jakiś czas mieszajmy.
  5. Mirabelki puszczą dużo soku – przecedźmy je i sam sok/syrop podgrzewajmy na silnym ogniu, aż zredukuje się o połowę jego objętość.
  6. Następnie do zredukowanego soku dodajemy mirabelki i całość podgrzewajmy na małym ogniu przez około godzinę. Pamiętajmy o częstym mieszaniu.
  7. Owoce powinny zrobić się szkliste. Zostawmy do wystygnięcia naszą konfiturę, która będzie jeszcze dość płynna.
  8. Na następny dzień powtórzmy czynności z punktu 5, 6 i 7.
  9. Odstawmy mirabelki do wystygnięcia. Gdy będą zimne oceńmy gęstość konfitury. Jeśli zajdzie taka potrzeba to znów je odcedźmy, zredukujmy sok, a następnie razem podgrzejmy.
  10. Gotową konfiturę przełóżmy do słoiczków i pasteryzujmy przez 20 do 25 minut w zależności od wielkości słoika.

Tradycyjna konfitura z mirabelek – rady

Jeśli nie masz cierpliwości do odcedzania mirabelek i redukowania ich soku, to możesz sobie życie ułatwić stosując żelfix. Ja jednak wolę konfitury robić bez tego dodatku i rozkładam smażenie konfitury na kilka dni 🙂

W upalne dni najlepiej przygotowywać konfitury rano lub wieczorem.

Konfiturę możesz smażyć przez 3 dni – wtedy każdego dnia wykonasz jeden pełny cykl – czyli odcedzenie, redukcje i podgrzewanie. I taką opcję polecam 🙂 Zwłaszcza początkującym Paniom Domu 🙂

Zamiast cukru waniliowego możesz dodać ziarenka wanilii z jednej laski.

Tradycyjna konfitura z mirabelek
Aromatyczna i pyszna konfitura z mirabelek

 

Pasteryzacja  – kilka wskazówek

Po pierwsze słoiki nie mogą być uszkodzone, podobnie nakrętki.

Słoje powinny być wyparzone i suche w środku.

Słoiki napełniamy przetworami, tak, aby zostało od góry trochę wolnego miejsca.

Nim zakręcimy słoiki przecieramy ich rant papierowym ręcznikiem – nie powinien być mokry, ani zabrudzony np. konfiturą.

 

Pasteryzacja słoików w wodzie
Pasteryzacja w garnku słoików w przetworami – poradnik

Więcej na ten temat w tym artykule to obszerny i drobiazgowy wpis. Jeśli kiedyś coś Ci nie wyszło

podczas pasteryzacji, to niebawem dowiesz się co 🙂 I napełniona nową wiedzą będziesz pasteryzować wszystko, jak leci 🙂

Pozdrawiam smacznie

Anna Lena

🙂

Ps. Zobacz też przepis na szybkie tartaletki z mirabelkami 🙂

Tartaletki owsiane z mirablekami
Pyszne i szybkie tartaletki z płatków owsianych i orzechów

(Odwiedzono 12 215 razy, 1 wizyt dzisiaj)

18 Replies to “Tradycyjna konfitura z mirabelek – tylko 2 składniki i trochę czasu :)”

  1. Z nieba mi chyba spadłaś z tym przepisem, bo koło mnie rośnie sporo mirabelek i zastanawiałam się, co z nimi zrobić 🙂

  2. Super przepis. Mialam mirabelki ale nie mialam tego przepisu. Wybieram sie na mirabelki mam checc zrobic ta konfiture. Napisze co mi wyszlo. Pozdrawiam Autorke przepisu Zosia

    1. Ten przepis jest bardzo prosty, wymaga odrobiny cierpliwosci i sukces murowany. Z niecierpliwoscia czekam na wiesci, jak Pani smakowaly mirabelki w takim wydaniu ? Pozdrawiam smacznie Anna Lena

  3. Zdobyłam mirabelki , biorę się do produkcji konfitury.
    Może próbowała Pani dodać cytrynę lub grajfruta ? W innych przepisach występuje cytryna ,myślę że 1 porcje zrobię z cytryną ,napiszę jak to wyszło.Pozdrawiam Zosia

  4. Pyszności,nie tylko do pieczywa ale np.do naleśników,drożdżówek,słodkich bułeczek,ciasta np.tarta oraz pysznych deserów.
    Deser;mirabelki bez pestek dojrzałe podsmażamy z niewielka ilością cukru wg.uznania,przestudzone przekładamy do pucharków na dno,nastepna warstwa to połamane ciastka zwykłe lub biszkopty(większe kawałki np.biszkopt na cztery części),następnie bita śmietana a na wierzchu posypać startą czekoladą.Pycha.
    Ja do dżemu z mirabelek dodaję także na kg, 2 łyżeczki cynamonu lub starty imbir,nie robiłam z cukrem waniliowym ale juz dzisiaj wypróbuję akurat mam porcje mirabelek przygotowaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *