Czekoladowe placuszki z bananem to jedno z ulubionych śniadań moich dzieci. Są bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie potrzeba nawet miksera. To też super patent na wykorzystanie mocno dojrzałego banana. Takie placki świetnie się sprawdzą jako przekąska do szkoły lub podczas rodzinnego spaceru.
Z okazji Dni Dziecka na blogu zawitał przepis zarówno dla dużych, jak i małych dzieci. Koniecznie go sprawdź, bo dla mnie to placuszki idealne – szybkie, smaczne, łatwe i dzięki nim nic się nie marnuje w kuchni.
Czekoladowe placuszki z bananem – przepis:
Składniki na ok 12 szt:
- 1 rozgnieciony banan (najlepiej mocno dojrzały),
- 2 jajka,
- 5 łyżek mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka kakao,
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Banan roznieć widelcem i dodaj pozostałe składniki. Całość wymieszaj widelcem.
- Placki smaż z obu stron na suchej dobrze rozgrzanej patelni. 1 placek to 1 łyżka ciasta.
Rady!
Jeśli zastanawiasz się dlaczego w przepisie nie ma cukru, to odpowiadam, że jest. Ale ukryty w bananie. Im starszy banan, tym jest słodszy. Moim zdaniem nie ma potrzeby dosładzać ekstra tych placków.
Ja swoje placki upiekłam na mące pszennej typ 405, ale śmiało możesz eksperymentować z rodzajami w mąk.
Zachęcam do zapisania się na:
I pamiętaj, jeśli upieczesz/przygotujesz jaką potrawę z tego Bloga, to koniecznie pochwal się tym na Fanpage’u Zjem Cię na Facebooku Instagramie lub w Zamkniętej Grupie Kulinarnej 🙂
Smacznego dnia życzę!:)
Anna Lena
ze Zjem Cię! 🙂
Zobacz też:
Bananowe omlety – szybkie i smaczne śniadanie
Racuchy z jabłkami na kefirze i sodzie – dobrze doprawione
Rabarbarowe racuszki – sezonowy zawrót głowy 🙂
Świetne te placuszki! I, co dla mnie bardzo istotne, niezwykle szybkie w przygotowaniu. Ja użyłam razowej mąki żytniej.
Dziękuję -,o to ja jutro też zrobię je na razowej, bo znów mam zapasik ciemnych bananów do wykorzystania 🙂
Pychota! Ja jeszcze lubię dodać jogurt zmiksowany z kwaśniejszymi owocami, np. truskawkami 🙂
Rewelacyjne! Jestem leniem w kuchni, a tu takie pyszne szybkie śniadanie 🙂 Przepis zapisuję koniecznie! Puszyste, fajne – zdrowe składniki, zupełnie zbędny cukier – są idealnie słodkie (a uwielbiam słodkości) i w końcu wiadomo do czego wykorzystać przejrzałe banany, których nikt w domu już nie chce jeść 😉 Dziękuję, dziękuję! 🙂
Bardzo miło mi to czytać 🙂 Cudownie, że smakowały, no ja też bardzo je lubię 🙂